Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.comÅpningstiderMan til tors 08 – 20
Fredager 08 – 18
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Tannbleking inkl. undersøkelse (KAMPANJE)
Tannbleking inkl. undersøkelse (KAMPANJE)
90 min
kr4.500 (kr 5.100)
Komplett undersøkelse Basis
Komplett undersøkelse Basis
50 min
kr820 (kr 1.090)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 790
Tannspa – Rent & pent smil
Tannspa – Rent & pent smil
40 min
kr990 (kr 1.089)

De fleste får tannkjøttbetennelsen gingivitt i løpet av livet.

Gingivitt er en reversibel og mild form for tannkjøttsykdom som kun krever god oppfølging hjemme etter enkel behandling hos tannlegen/tannpleier. Ubehandlet kan den likevel utvikle seg til en alvorlig form for tannkjøttsykdom.

Hva er gingivitt?

Gingivitt = gingiva (tannkjøtt) + itt (betennelse).

Gingivitt er en mild form for tannkjøttbetennelse, (også kalt periodontal sykdom; periodontal = perio (rundt) + odont (tann)). Den oppstår ved og innunder tannkjøttskanten. Tilstanden er reversibel gjennom enkel og god tannpleie, og vil med behandling forsvinne uten å etterlate seg varige skader eller synlige.

Tanntråd er et viktig virkemiddle for å forebygge mot gingivitt

Tanntråd er viktig for å forebygge mot utvikling av gingivitt, karies og mer alvorlig tannkjøttsykdom.

Hvordan oppstår gingivitt?

Når du spiser og drikker, etterlates ofte matrester på tennene langs tannkjøttkanten. Matrestene sammen med bakterier i munnhulen danner et klebrig belegg kalt biofilm. Biofilm finnes overalt rundt oss og kan oppstå på alle flater, men kalles plakk når belegget er i munnen. I plakken får bakteriene gode levevilkår med konstant tilførsel av næring fra matrestene. Oppvekst av bakteriene kan så gi betennelser i tannkjøttet.

Måltidene som inntas vil normalt bidra til å fjerne en del av dette belegget ved at mat med litt hard konsistens skraper på tannoverflatene. Men ofte vil rester langs tannkjøttskanten bli værende og må fjernes manuelt med tannbørste og tanntråd/mellomromsbørste. Uten god egentannpleie vil plakket forkalkes over tid til å bli tannstein. Den er hard og ruglete og gir bedre vilkår for ytterligere bakterievekst. Tannsteinen kan skape lommer mellom tennene og tannkjøtt.

Tennenes festeapparat består av tynne tråder som gjør at det oppstår en viss bevegelse når vi tygger. Dersom plakk og tannstein langs tannkjøttsranden ikke fjernes, kan bakteriene forflytte seg enda dypere innunder tannkjøttskanten.

Immunforsvaret vil angripe bakteriene, og da oppstår det en betennelse som vises som rødt, hovent og litt løsere tannkjøtt som blør lett.

Kan alle få gingivitt?

Gingivitt forekommer hos 50-90 % av alle voksne og er dermed svært vanlig. Betennelsen er oftest en konsekvens av utilstrekkelig tannstell, men andre faktorer kan også påvirke, som f.eks:

 • Medisinbruk
 • Sykdommer
 • Genetikk
 • Tørrhet i munnen
 • Nedsatt immunforsvar
 • Dårlig kosthold og vitaminmangel
 • Hormonelle forandringer (f.eks. graviditet)

Heldigvis er sjansen liten for å få gingivitt hvis du er nøye med tannstell og går regelmessig til kontroll hos tannlege. Har du også et sunt liv, et lavt alkoholinntak og kosthold med lite sukkerinntak, vil muligheten for å få slike problemer reduseres.

Symptomer på gingivitt

Enkelte symptomer eller faresignaler kan observeres på egenhånd allerede når gingivitt er under utvikling.

 • Lett blødende tannkjøttet ved normal tannpuss eller ved bruk av tanntråd
 • Regelmessig dårlig ånde (ikke bare etter et enkelt måltid)
 • Hovent og rødt tannkjøtt

Vær oppmerksom på at betennelser også kan påvirkes av medikamentbruk og som følge av somatiske årsaker. Diabetes og revmatisk sykdom kan for eksempel skape betennelsessituasjon i tannkjøttet.

Bildet under viser utviklingen fra en problemfri tilstand, via gingivitt til alvorlig periodontitt der tannløsning er en uunngåelig konsekvens.

Hva skjer dersom gingivitt ikke behandles?

Gingivitt | symptomer, behandling og prognose | Oslo Tannlegesenter

Fra å være en reversibel betennelsestilstand vil ubehandlet gingivitt kunne utvikles til den kroniske betennelsen periodontitt. Det er en dypgående betennelse som angriper festeapparatet til tennene. Bakterier har da nådd langt ned i lommer mellom tennene og tannkjøttet pga plakk og tannstein som bygger seg opp der.

Dersom periodontitt er diagnostisert, vil tidlig behandling kunne stoppe alvorlig sykdomsutvikling, men ikke reverseres. Det vil kreve oppfølging hos tannlege livet ut for å holde sykdommen i sjakk.

Forebygging av gingivitt hjemme

Du kan selv forebygge mot gingivitt med god og daglig egenpleie:

 • Puss tennene grundig med fluoertannkrem. Vent 30 minutter etter matinntak før du pusser tennene fordi tannemaljen er mer mottakelig for skade kort tid etter spising.
 • Puss tennene i minst to minutter hver morgen og kveld. Biofilm dannes kontinuerlig på tennene, også når du sover. Tannpluss om morgenen er derfor viktig.
 • Vær metodisk i pussingen. Bruk 30 sekunder på hver kjevehalvdel før du fortsetter til neste halvdel. Puss spesielt nøye på innsiden og baksiden av fortennene nede.
 • Bruk av mellomromstannbørste der det er plass (tannlege/tannpleier hjelper deg å finne rett størrelse), eventuelt tanntråd. Dette bør også gjøres på daglig basis og det passer bra å gjøre dette på kvelden.
 • Kjøp ny tannbørste minst hver 3. måned.
 • Ikke puss for hardt. Hard tannbørste eller hardhendt pussing kan skade tannkjøttet og/eller tannroten. Tannlege/tannpleier vil vise deg hvordan du pusser riktigst mulig.
 • Aldri del tannbørsten din med andre!
 • Hold tannbørsten din unna andres – ha egen oppbevaringsplass for din tannbørste.

Fjerning av misfarging, plakk og tannstein med tannskrape (scaler), ultralyd, PERIOFLOW® og AIRFLOW®

Kan jeg fjerne problemene på egenhånd?

Det anbefales ikke å skrape på tennene med skarpe gjenstander hjemme, fordi tannemaljen kan skades for godt.

Filmen viser bruk av tannskrape og ultralyd for å fjerne tannstein.

Hva skjer hos tannlegen?

Tannkjøttdybden måles fordi den kan fortelle om hvor langt en tannkjøttbetennelse har kommet, dvs. om du har gingivitt eller periodontitt (hhv mild og alvorlig tannkjøttsykdom).

Deretter brukes en tannskrape til å undersøke mengden plakk og tannstein på tannoverflater og under tannkjøttranden, samt særlig rundt implantater, kroner og broer.

Neste steg i behandlingen er ultralydinstrumentet som fjerner plakk og tannstein meget effektivt med hurtige vibrasjoner. Det skytes også vann ut av instrumentet, som både kjøler ned spissen og tar bort enda mer av belegget. Tannskrapen brukes så igjen til å fjerne eventuelle rester som ultralydinstrumentet ikke tok. Så kommer den siste tannrensen i to faser:

PERIOFLOW® er høytrykksspyling av tennene med en finkornet saltoppløsning. Tannpleieren får rengjort godt innunder tannkjøtttranden og rundt gjenger i implantater. Den avsluttende poleringen skjer med AIRFLOW® der en blanding av vann, luft og pulver blåses med høyt trykk på tennene over tannkjøttet. Denne poleringen etterlater tennene glatte og rene.

Er behandlingen smertefull eller langvarig?

Tannpleieren vil tilpasse progresjonen slik at eventuelt ubehag reduseres mest mulig. Mengden plakk og tannstein avgjør hvor lenge du må sitte i tannlegestolen, samt hvilken instrumenter som brukes i behandlingen. Si fra om du føler ubehag og ønsker bedøvelse, fordi behandlingen skal være smertefri til en hver tid.

Ultralyd er raskere og mer skånsomt enn tannskrapen, men noen pasienter vil føle ubehag ved selve lyden fra ultralydinstrumentet. Da kan musikk i ørene virke som motlyd. Klarer du likevel ikke ultralydinstrumentet, er tannskrape altså like effektivt men mer tidkrevende. Enkelte andre pasienter syns tannskrapen er mer ubehagelig enn ultralyd fordi tannpleieren må bruke kraft mot tennene når tannsteinen skal meisles av.

Det kalde vannet fra ultralydinstrumentet kan skape ising i tennene. Opplever du dette, kan tannpleieren justere vanntemperaturen eller tilby bedøvelse hvis tannsteinen ligger langt ned i lommene i tannkjøttet.

Pacemaker

Hvis du har pacemaker, må du ikke få ultralydbehandling fordi ultralyd skaper elektromagnetisk forstyrrelse som kan påvirke pacemakeren.

Velg en tannlege som gir deg full oversikt over kostnader og forebyggende tiltak for din helse

Vi vil gjerne være din tannlege i Oslo og hjelpe deg til god helse i både munn og kropp resten av livet. Kontakt oss i dag for undersøkelse og rådgivning. Vi undersøker tenner og munn for å finne eventuelle skader, reparerer dem før skader utvikles, og informerer deg om hvordan du kan hindre nye skader.

Du får et kostnadsoverslag slik at du enklere kan vurdere når det vil passe deg best å gjennomføre nødvendig eller foreslått behandling.

Har du behov for akutt-time i dag? Ring oss nå.

Hos vår tannlegevakt i Oslo er du garantert akutt-time på dagen. Bestill time online eller ring.

Vi er en del av et større fellesskap med flere klinikker

Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som utvikler flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!