Tannstein utvikles over tid og ulikt fra person til person
Kort fortalt
Tannstein er et hardt belegg som dannes på tennene over tid gjennom en forkalkningsprosess. Du kan enkelt unngå dette ved å ha gode tannpleierutiner, samt at du går til regelmessig kontroll hos tannlege som renser tennene profesjonelt. Jevnlige kontroller er viktig for å forebygge mot større behandlingsbehov. Når det gjelder tannstein spesielt, kan tannlegen rengjøre steder du selv ikke kommer til godt nok, spesielt mellom tennene og bakerst i munnen.
Ubehandlet vil tannstein kunne spre inn mellom tannkjøtt og tennene. Der skapes små lommer hvor bakterier lettere kommer til og etterhvert forårsaker betennelsen gingivitt. Et videre forløp er utvikling av den kroniske og ikke reversible tilstanden periodontitt.
Hva er tannstein?
Dannelsen kan skje ved at kalsium og fosfater i spyttet krystalliseres på tennene. Mineralene i spyttet binder seg også til plakk som deretter forkalkes til et hardt og ruglete belegg. Resultatet er et hardt og ru belegg som ofte dannes først der det er spyttansamlinger. Utsatte steder er bak fortennene nede, samt på jekslene i overkjeven der vi har spyttkjertler og mye spytt som risler over tennene.
Hva er plakk?
Dersom du pusser tennene på morgenen, vil du utover dagen kjenne et belegg på tennene. Dette er plakk, også kalt dental biofilm. Biofilm er en slimaktig struktur som består av ulike bakterier som er festet til hverandre på en overflate. Det finnes biofilm overalt rundt oss og på alle overflater, og den kan være til både nytte og til skade avhengig av type.
I munnen inneholder plakket bakterier fra vår normalflora, mineraler fra spyttet og fra mat og drikke. Utviklingen av plakk er derfor en kontinuerlig prosess. Dersom du ikke pusser tennene jevnlig og på en optimal måte, helst morgen og kveld, vil belegget bli tykkere. Det er ved manglende tannstell og som følge av tannpuss med feil teknikk, at plakket over tid utvikles til det harde belegget som kun bør fjernes hos tannpleier (som er spesialisert på forebygging) eller hos din faste tannlege.
Hvordan kan du selv kjenne at du har fått tannstein?
Etter hvert som mengden øker, vil du kunne merke det på flere måter. I hvilken grad slike symptomer merkes, er også litt avhengig av hvor mye belegg som har blitt dannet. For eksempel vil du ved hjelp av tungen merke at skillet mellom fortennene nede i munnen ikke er like merkbart. Det er fordi belegget gjerne starter nede ved tannkjøttsranden og bygger seg opp langs tennenes sider. Du kan også merke en ekkel smak i munnen, samt få dårlig ånde.
En indirekte konsekvens er at bakteriene i belegget produserer syrer som angriper tannemaljen som igjen kan lede til hull i tennene, men dette er en situasjon som ikke oppdages før du har kommet til behandling hos tannlegen.
Kan du se tannstein?
Etter hvert som det harde belegget dannes, vil du kunne se det helt tydelig. Siden dannelsen oftest skjer først på baksiden av nedre fortenner og på jeksler bakerst, oppe, er det ikke lett å oppdage hva som foregår. Belegget er gul-hvit i farge og har en ru overflate. Den ru overflaten gjør at det lettere fester seg enda mer plakk (biofilm) på området, som uten tannpleie vil kunne utvikles til ytterligere tykkelse på belegget.
Dersom belegget får utvikles i fred og ro, vil du over tid også se det tydelig på fremsiden av tennene. Det er verdt å merke seg at kaffe, te, vin og tobakk kan bidra til fargen på belegget, og påvirke til at det blir mørkere/brunere.
Vi skiller mellom to typer tannstein
Tannstein klassifiseres som enten subgingival eller supragingival avhengig av hvor på tannen avleiringen er. Navnene kommer av gingiva, som betyr tannkjøtt, og supra som betyr over, eller sub som betyr under. Supragingival tannstein sitter på tennene over tannkjøttet og er synlig i munnen. Subgingival type sitter på tannrotoverflaten i tannkjøttlommen og kan forårsake mer alvorlige konsekvenser.
Supragingival
Supragingival tannstein dannes i ulik grad hos forskjellige mennesker. Denne formen skyldes oftest at spyttet er overmettet på mineraler, noe som medfører utfelling av disse på tennene. Belegget vises på de synlige tannflatene.
Supragingival dannes spesielt på tannflater nær utførselsgangene til store spyttkjertler, som for eksempel på innsiden av underkjevens fronttenner, dvs. fortennene og hjørnetennene.
Subgingival
Subgingival skyldes forkalkning av belegg som ligger under tannkjøttkanten. Belegget bygger seg opp i overgangen mellom tennene og tannkjøttet. Siden tennene henger i tynne tråder, er det en viss bevegelse i tannen, og denne bevegelsen gjør at bakteriene kan komme inn under tannkjøttet.
Dette vil igjen skape mer plakk som kan gi opphav til mer tannstein. Slik tannstein bidrar spesielt til å vedlikeholde betennelsesprosesser i tannkjøttet, for eksempel periodontitt.
Tannrens – fjerning av misfarging, plakk og tannstein med tannskrape (scaler), ultralyd, PERIOFLOW® og AIRFLOW®
En årlig undersøkelse av tenner og tannkjøtt inkludert tannrens er en viktig forebyggende behandling mot alle problemer som kan oppstå i munnen og kjeve/kjeveledd, inkludert kreft i munnhulen.
Tannrensen utføres som oftest av tannpleier, som er spesielt utdannet for dette. Først sjekkes tannkjøttet med hensyn til helsetilstand. Et friskt tannkjøtt er fast og lys rødt i farge, ligger tett på tennene og har fine spisser mellom tennene. Overflaten er litt strukturert/svakt nubret. Tannpleier vil derfor studere farge på tannkjøttet, om tannkjøttet blør lett eller er hovent, og om det er tilbaketrukket.
Dype lommer mellom tenner og tannkjøtt kan indikere hvorvidt du har gingivitt eller periodontitt (hhv mild og alvorlig tannkjøttsykdom). Derfor måles også tannkjøttdybden i antall mm. i løpet av undersøkelsen. Dybden kan si noe om hvor langt en eventuell tannkjøttbetennelse har kommet.
Bruk av skrape (Scaler gracey)
Etter måling av tannkjøttlommer brukes et spesielt håndinstrument, tannskrape, som gir tannpleieren mulighet til taktil undersøkelse av tykkelse og omfang av plakk og tannstein. Tannpleier sjekker tannoverflatene og under tannkjøttranden, og spesielt rundt kroner, broer og implantater.
Tannskrapens viktigste funksjon er å meisle av det harde belegget. Disse skrapene finnes i mange ulike spisser og vinkler som gjør at de også når lite tilgjengelige flater, som under tannkjøttranden og under/rundt tannrøttene.
Bruk av ultralyd
Neste moment i behandlingen er bruk av ultralydinstrumentet. Denne vibrerer med svært høy hastighet og knuser plakk og tannstein meget effektivt. Ulike spisser på instrumentet gjør at tannpleieren kommer til på vanskelige steder. I tillegg til vibrasjonene kommer det en vannstråle ut av instrumentet, som både kjøler ned spissen, men også fjerner enda mer av
belegget.
Tannpleier benytter tannskrapen igjen til å sjekke om alt det harde belegget er fjernet og ta evt rester som ultralydinstrumentet ikke tok. Så kommer en siste tannrens i to faser.
PERIOFLOW®
PERIOFLOW® er en høytrykksspyling med en finkornet saltoppløsning. Denne metoden gjør at tannpleieren når vanskelige områder som ned i lommene og rundt implantater.
Det nye PERIOFLOW® har revolusjonert måten tannbehandlere utfører profylakse (forebygging av sykdom) og implantatvedlikehold på i dag. Metoden muliggjør dessuten bruk av minimal invasiv behandling av periodontale lommer, implantatoverflater og interdentale mellomrom på en måte som er skånsom mot både mykt og hardt vev.
Designet med et trilateralt pulverutløp og en apikal spray som kun er vann, kan biofilm trygt fjernes fra gjenværende lommer takket være vortex-prinsippet. Designet inkluderer en måleskala på hver engangsdyse (3 mm, 5 mm, 7 mm, 10 mm) for nøyaktige målinger av lommedybde som tillater en kontrollert påføring. Dette gjør metoden til en så behagelig opplevelse som mulig for pasientene våre.
AIRFLOW® tannrens
Den avsluttende tannrensen skjer med AIRFLOW®. En blanding av luft, vann og pulver blåses med høyt trykk på tennene. De blir polert og vil kjennes glatte og rene. AIRFLOW® rengjør også
godt innunder tannkjøttskanten.
AIRFLOW® er en metode med høy pasientkomfort og passer utmerket som en enkeltstående og forebyggende behandling som gjerne kan gjøres flere ganger i året for å forebygge mot
tannkjøttbetennelse. AIRFLOW® fjerner biofilm, plakk og misfarging, samt helt nylig oppstått tannstein. Bruk av AIRFLOW® er en enkel og billig forsikring mot kostbare, ubehagelige og
alvorlige sykdommer.
Filmen varer i 2 minutter og viser simultant forskjellen på AIRFLOW® og to tradisjonelle metoder for å rense tennene hos en tannlege.
Er behandlingen langvarig eller smertefull?
Tannpleieren vil tilpasse progresjonen i behandlingsøkten slik at du hele tiden kan føle deg trygg og hensyntatt. Hvor lenge du må sitte i tannlegestolen, avhenger av hvor mye plakk og tannstein du har, samt hvilken instrumenter som benyttes i behandlingen. Har du store mengder tannstein som må fjernes, vil behandlingen kunne gjøres i omganger, med max en time i stolen hver gang. Behandlingen skal til enhver tid være smertefri. Noen ønsker bedøvelse mens andre igjen foretrekker uten bedøvelse. Det er viktig at du sier fra om hva som er best for deg. Det er lov å endre seg underveis i behandlingen hvis ubehag oppstår.
Siden tannskrapene kan kutte litt i tannkjøttet, er ultralyd mer skånsomt, men noen pasienter vil føle ubehag ved selve lyden fra ultralydinstrumentet. Da kan musikk i øretelefoner eller airpods hjelpe. Takler du likevel ikke ultralydinstrumentet, er tannskrape like effektivt, men det tar lengre tid å få samme resultat som med ultralyd.
Enkelte andre syns tannskrapen er mer ubehagelig fordi tannpleieren må bruke kraft mot tennene når tannsteinen skal meisles av. Det kalde vannet fra ultralydinstrumentet kan gi ising i tennene. Ising kan oppstå hvis tannemaljen ikke klarer å beskytte nervene mot store temperaturforandringer, at tannkjøttet er dratt tilbake eller at tannhalsen er blitt blottet.
Det kan også skyldes en sprekk i tannen eller hull i tennene (karies). Hvis du opplever ising under ultralydbehandlingen, kan tannpleieren justere vanntemperaturen noe eller tilby bedøvelse hvis tannsteinen ligger langt ned i lommene i tannkjøttet. Snakk med tannpleier for å tilpasse metodene.
Pacemaker
Hvis du har pacemaker, skal det ikke brukes ultralydbehandling av tenner fordi denne skaper elektromagnetisk forstyrrelse som kan påvirke pacemakeren. Husk å informere tannlegen/tannpleieren om at du har pacemaker.
Forebygging, tannrens og hjemmepleie
Det varierer fra person til person om man har lett for tannsteinsdannelse eller ikke. Genetikk, kosthold, spyttproduksjon og kjemi i spyttet, samt tannpleievaner, spiller en stor rolle. Også tannstilling har betydning. En trang tannstilling gjør det vanskeligere å rengjøre mellom tennene, noe som er en faktor for dannelsen av det harde belegget.
Trang tannstilling er derfor en årsak til at det kan være fordelaktig å regulere tennene for enkelte mennesker. Både unge og voksne benytter i stor grad det som kalles usynlig tannregulering. Et av de mer populære merkene på markedet er Invisalign. Andre metoder kan være å endre form på fyllinger og innsetting av tannprotese, tannimplantat, tannbroer eller tannkroner. På denne måten tilrettelegger tannlegen for enklere vedlikehold og hjemmepleie.
Følgende råd kan forebygge:
- Puss tennene grundig med fluortannkrem i minst 2 minutter morgen og kveld.
- Del opp tannpuss i sekvenser for å øke grundigheten. En for hver side oppe og nede, både foran og bakside av tennene, samt på selve tyggeflatene.
- Bruk tanntråd/tannstikkere og/eller mellomromsbørste daglig for å få vekk bakterier som ligger mellom tennene.
- Bruk munnskyllevann med fluor i løpet av dagen, gjerne etter lunsj og eventuelle mellommåltider.
- Unngå røyking fordi tannoverflatene får et matt belegg. Dette gir økt fare for at bakterier slår seg ned, danner plakk og dermed tannstein. Røyking vil også føre til økt risiko for tanntap.
- Velbalanserte måltider og mindre inntak av søtsaker forhindrer at plakk dannes.
- Test pusseteknikken din med plakkontroll-tabletter. Disse tablettene vil vise deg om det er plakk igjen på tennene etter du har pusset tennene.
- Dra til tannlegen regelmessig, minst årlig for å fjerne plakk, tannstein og for å få en grunn puss.
- Om du er usikker på om pusseteknikken er god nok, kan du få hjelp fra tannlegen eller tannpleieren din.
Orbdent Oslo er en del av Orbdent AS
Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som utvikler flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.