Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.comÅpningstiderMan til tors 08 – 20
Fredager 08 – 18
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Tannbleking inkl. undersøkelse (KAMPANJE)
Tannbleking inkl. undersøkelse (KAMPANJE)
90 min
kr4.500 (kr 5.100)
Komplett undersøkelse Basis
Komplett undersøkelse Basis
50 min
kr820 (kr 1.090)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 790
Tannspa – Rent & pent smil
Tannspa – Rent & pent smil
40 min
kr990 (kr 1.089)
Invisalign
Vikanhjelpedegmed
Priser og betalingsalternativer
Ta Invisalign-testen!
Vanlige spørsmål
Les mer om Invisalign
Kan du se at hun har tannregulering?Invisalign er en verdensledende metode. Komfortabel og effektivt får du rettet opp tennene uten forstyrrelser i ditt hverdagsliv.
Henter ledige timer...
Betalingsalternativer

Betalingsalternativer - vi finner betalingsløsninger for deg

Vi hjelper deg uansett kostnadsnivå slik at du slipper å utsette viktig tannbehandling som forebygger skader og sykdom. Vi kan tilby delbetaling eller betalingsutsettelse gjennom Resurs Bank. Har du krav på Helfo-refusjon, søker våre behandlere for deg. Les mer her om våre ulike betalingsalternativer.

Bestill en konsultasjon for tannlegeskrekk
(Kr 760)
Henter ledige timer...
Priser og betalingsalternativer

Veldig enkel

Kr 34 990

 • Passer for veldig enkle tilfeller, f.eks. en enkelt fortann som er litt skjev.
 • Estimert behandlingstid: Fra 2 mnd

Enkel

kr 44 990

 • Egnet for enkle tilfeller, f.eks. skjeve fortenner og mindre bittavvik.
 • Estimert behandlingstid: Fra 3 mnd

Middels

kr 54 990

 • Behandler milde til moderate tilfeller, som f.eks. trangstilling, mellomrom og dypt bitt.
 • Estimert behandlingstid: Fra 6 mnd

Avansert

kr 64 990

 • Behandler kompliserte bittproblemer, som f.eks. trangstilling, underbitt, åpent bitt, overbitt og kryssbitt.
 • Estimert behandlingstid: Fra 9 mnd
Bestill en avklarende Invisalign-konsultasjon før behandling!

Lurer du på om Invisalign passer for deg? Konsultasjonen på 40 min inkluderer:

 • en samtale om:
  • - Hvilken type regulering som vil være anbefalt for din tannstilling.
  • - Estimat for behandlingstid.
  • - Gjennomgang av hvordan behandlingen gjennomføres.
 • fotografering og 3D-skanning av tennene. Du får se en simulering av hvordan ditt nye smil kan bli etter Invisalign-behandlingen.
 • Dersom du er en egnet kandidat, vil du få tilbud om å fortsette med en av startpakkene (se mer under).

  NB. En komplett undersøkelse er nødvendig for å oppdage eventuelle tilstander eller sykdommer som kan påvirke behandlingen. Alle underliggende forhold må behandles før tannregulering igangsettes. Har du ikke en undersøkelse som er nyere enn 6 måneder, må du ta startpakken som inkluderer komplett undersøkelse (se mer under).

  Har du allerede bestemt deg for Invisalign? Se våre innholdsrike startpakker!

  Tannlegen setter deg opp på startpakke A eller B. Startpakke B forutsetter at du har tatt en komplett undersøkelse med røntgen hos oss de siste 6 måneder.

   
  Startpakke A
  Startpakke B
  Tid
  60 min
  40 min
  Pris
  Kr 4990 (Ikke refunderbar*)
  Kr 3990 (Ikke refunderbar*)
  Komplett undersøkelse
   
  4 bitewing-røntgen
   
  Panorama-røntgen
  3D-skanning av munn og tenner
  Foto i Invisalign-app
  Smil-simulering
  Foto i fotostudio
  Videoopptak av smil/ansiktsmimikk

  Dataene brukes i Invisaligns Smile Design-systemet for å vise deg ditt mulige nye smil. Du får i tillegg din unike behandlingsplan med nødvendig antall skinner.

  * Dersom du velger å fortsette med Invisalign-behandling innen 1 måned etter gjennomført startpakke, vil startpakkeprisen trekkes fra sluttsummen. Om du ikke går videre etter gjennomført startpakke, må du uansett betale for startpakken.

  Se alt som er inkludert i Invisalign-behandlingen!

  Inkludert
  Behandling av begge kjever
  Inkludert
  Oppfølgingsbesøk under hele prosessen
  Verdi kr 1200
  Alle nødvendige røntgen
  Verdi kr 2000
  Fjerning av tannstein og misfarging før og etter behandling
  Verdi kr 499
  3D-skanning (gir deg også digital backup av tennene)
  Verdi kr 5000
  Stabiliseringsskinner eller metaltråd etter endt behandling
  Verdi kr 3800
  Tannblekingsskinner og blekemiddel som avslutning på behandlingen*
  Inntil 60 mnd avdragstid ved ekstern finansiering.
  *Om blekingen ikke vurderes som medisinsk nødvendig, tilkommer 25 % mva kun på blekemiddelet.

  Vi finner betalingsløsninger sammen med deg!

  Uavhengig av kostnadsnivå hjelper vi deg slik at du slipper å utsette viktig tannbehandling som forebygger skader og sykdom. Vi kan tilby delbetaling eller betalingsutsettelse gjennom Resurs Bank. Har du krav på Helfo-refusjon, søker våre behandlere for deg. Her kan du lese mer om våre ulike betalingsalternativer.

  Bestill en konsultasjon idag!
  (Kr 590)
  Henter ledige timer...
  Test om Invisalign er noe for deg!
  1
  Hvor gammel er du?
  Under 18
  18-29
  30-49
  50-80
  Pasienter i alle aldre kan behandles med Invisalign for å få rette, fine tenner. Barn og unge kan behandles med Invisalign, men det fordrer en meget stor egeninnsats hos dem. En diskré blå prikk på utsiden av skinnene kan forsikre foreldrene om at deres barn faktisk bruker skinnene. I noen tilfeller er det tilstander og sykdommer som bør behandles før Invisalign-behandling kan igangsettes.
  Uansett alder kan Invisalign-behandling gi rette, fine tenner. Noen unge voksne kan ha hatt tradisjonell metall-tannregulering i tenårene, men uansett ønske små forbedringer i funksjonalitet og estetikk. Da kan Invisalign tilby en rask og usynlig behandling. Men noen ganger er det andre tilstander og sykdommer som bør behandles før Invisalign-behandling igangsettes.
  Uansett alderen din kan du behandles med Invisalign for å få rette, fine tenner. Over tid kan bittfeil gi slitasje og skape behov for å få rettet opp tannstillingen. Invisalign kan behandle komplekse problemstillinger og gjenskape et flott smil. Noen tilstander og sykdommer bør likevel behandles før det igangsettes Invisalign-behandling.
  Pasienter, uansett alder, kan behandles med Invisalign for å få rette, fine tenner. Alle godt voksne vil oppleve at tennene flytter på seg, med den effekten at det blir trangere i front. Lykkeligvis finnes det ingen øvre aldersgrense på Invisalign-behandling. I enkelte tilfeller er det likevel noen tilstander og sykdommer som bør behandles før tannlegen igangsetter Invisalign-behandling.
  2
  Er alle voksentennene på plass?
  Ja
  Nei
  Når voksne skal behandles med Invisalign, må alle de permanente tennene ha brutt frem i munnen. Hvis du fremdeles har en melketann som ikke er felt eller som ikke har brutt frem, må du muligens ha annen tannbehandling før du kan få starte med Invisalign.
  3
  Er du motivert for å bruke Invisalign-skinner?
  Ja - svært motivert
  Ja - sånn passe motivert
  Det er flott! Du må være villig til å bruke skinnene i minst 22 timer per døgn under behandlingstiden for å oppnå det ønskede resultatet. Men en av de mange fordelene er at de er usynlige, slik at du kan fortsette å leve livet ditt på en normal måte.
  Det er essensielt å være svært motivert. Hvis skinnene skal ha ønsket effekt, må du bruke dem i minst 22 timer per døgn under behandlingstiden. I motsetning til fastsittende metall-tannregulering krever de avtagbare skinnene gjennomgående stor egeninnsats. Men en av flere fordeler er at de er usynlige, slik at du kan leve livet ditt som normalt.
  4
  Hvilken bittstilling beskriver hovedsakelig problemet ditt?
  For mye mellomrom
  Kryssbitt
  Trangstilling
  Underbitt
  Åpent bitt
  Overbitt
  Dypt bitt
  Invisalign-skinner kan redusere mellomrom mellom tennene. Du kan få problemer med å holde rent mellom tennene dersom det oppstår trangstilling andre steder i tannbuen pga mellomrommet. Utilstrekkelig renhold kan føre til betennelser og hull i tennene.
  Invisalign-behandling kan rette opp kryss- og saksebitt som oppstår når tyggeflatene på tennene ikke møtes slik de skal. Ved kryssbitt biter underkjevens tenner på utsiden av overkjevens. Ved saksebitt er overkjevetannbuen for bred i forhold til underkjevetannbuen. Disse bittfeilene kan gjøre at all tygge- og bitekraften overføres til feil overflater i feil vinkel. Du kan få problemer med bl.a. tannbrudd, tilbaketrukket tannkjøtt og slitasje på tenner.
  Behandling med Invisalign kan rette opp trangstilling som betyr at tennene står for nær hverandre og har unormale posisjoner som forskyvning i forskjellige retninger, et vridd utseende eller overlapping. Trangstilte tenner er vanskeligere å rengjøre, og de kan skape slitasje når du tygger og biter, hvilket igjen kan lede til mye alvorligere tannproblemer.
  Invisalign-skinnene kan rette opp underbitt som oppstår når underkjevens tenner biter for langt ut i forhold til overkjeven. For å få bitt skikkelig sammen med sidetennene må undertennene skyves tilbake. Eventuelt skyves overtennene frem. Underbitt kan gi taleproblemer, problemer med å tygge eller svelge riktig, smertefull biting eller tygging.
  Invisalign-behandling kan rette opp et åpent bitt. Ved åpent bitt vil de bakerste tennene berøre hverandre mens fortennene ikke gjør det når du biter sammen. Dermed oppstår det et tydelig mellomrom i front. Det kan bli vanskelig å bite på mat og kan gi uregelmessig trykk på enkelttenner og kjevefestet.
  Invisalign-behandling kan rette opp overbitt som betegnes av at fortennene i overkjeven biter unormalt langt foran fortennene i underkjeven. Dette kan føre til tannslitasje og øke risikoen for å slå ut fortennene hvis du får et slag mot tennene.
  Invisalign-behandling kan regulere dypt bitt som betegnes av at fortennene i underkjeven skjules av fortennene i overkjeven ved sambitt. Det kan føre til at fortennene i begge kjever kan gnage på hverandres tannkjøtt og dermed skape infeksjoner. Dypt bitt er ikke det samme som overbitt hvor fortennene oppe står langt frem for undertennene.
  5
  Hvilket bilde beskriver best omfanget av ditt problem?
  Jeg trenger regulering av en eller noen få tenner.
  Jeg trenger regulering av flere tenner i begge kjever.
  Jeg trenger regulering av flere komplekse bittproblemer i begge kjever.
  En Invisalign-konsultasjon vil gi tannlegen en god oversikt over tannhelsen din, og du vil kunne få vite hva slags behandlingspakke som er best for din tannstilling.
  6
  Hvis du har mellomrom mellom tennene, hvilket bilde er mest beskrivende?
  Har ikke mellomrom
  Et lite mellomrom mellom to tenner
  Medium mellomrom mellom to eller flere tenner
  Store mellomrom mellom flere tenner
  Mellomrom mellom tennene kan føre til at de bøyer seg til siden fordi de mangler støtte fra nabotannen. Det kan gi problemer med renholdet på den trangstilte siden. På motsatt side kan en lomme i tannkjøttet oppstå. Selv med grundig tannhygiene blir rengjøringen utilstrekkelig, noe som kan føre til hull i tennene og betennelser.
  7
  Har du tannimplantat?
  Ja
  Nei
  Et fastskrudd tannimplantat kan forhindre den planlagte tannflyttingen. Implantat må derfor tas hensyn til i planleggingen av behandlingen.
  8
  Bruker du tobakk (røyk/snus)?
  Ja
  Nei
  Dersom du røyker eller snuser med skinnene i munnen, kan de bli misfargede. Da er de ikke usynlige lenger. Invisalign-skinnene skal sitte på tennene i minst 22 timer hvert døgn, og hvis du også tar ut skinnene for å røyke/snuse for ofte, forsinker du prosessen. Tobakk er i tillegg ikke bare skadelig for tennene, men hele kroppen. Er du motivert for å rette tennene med Invisalign-behandling, er dette kanskje det beste tidspunktet å slutte helt med tobakk.
  Dine svar indikerer at du kan være aktuell for behandlingspakke VELDIG ENKEL eller ENKEL. Bestill vår innledende Invisalign-konsultasjon med samtale om dine muligheter, fotografering og 3D-skanning av munn og tenner.
  Dine svar indikerer at du kan være aktuell for behandlingspakke MIDDELS. Bestill vår innledende Invisalign-konsultasjon med samtale om dine muligheter, fotografering og 3D-skanning av munn og tenner.
  Dine svar indikerer at du kan være aktuell for behandlingspakke AVANSERT. Bestill vår innledende Invisalign-konsultasjon med samtale om dine muligheter, fotografering og 3D-skanning av munn og tenner.
  Bestill vår innledende Invisalign-konsultasjon med samtale om dine muligheter, fotografering og 3D-skanning av munn og tenner.
  Henter ledige timer...
  Vanlige spørsmål om Invisalign
  Hva er Invisalign tannregulering?

  Invisalign-behandling er den moderne måten å rette opp tenner gjennom at du bruker en serie med gjennomsiktige, avtagbare skinner. Du kan fremdeles leve og nyte maten din som normalt, samtidig som tennene nærmer seg drømmesmilet på en diskré og komfortabel måte.

  Kan alle tannleger gjennomføre Invisalign-behandling?

  Ikke alle tannleger er sertifisert til å utføre denne behandlingen. Våre Invisalign-tannleger på Orbdent Oslo er grundig opplært og sertifisert av produsenten. Velg kompetanse og kvalitet når du ønsker ditt Invisalign-smil!

  Hvorfor har Invisalign blitt så populært?

  Invisalign gir deg en meget komfortabel og nesten usynlig tannregulering, uten behov for metalltråder eller -klosser. Du kan leve livet ditt, enten på skolen/studier, familiearrangementer eller i viktige jobbmøter, uten at noen merker at du har tannregulering. Velg Invisalign som metode hvis du ønsker bekymringsløs tannkorreksjon!

  Kan alle behandles med Invisalign?

  Nesten alle tannstillingsfeil kan korrigeres med Invisalign. For å sikre ønsket tannflytting er det viktig å være svært motivert og bruke skinnene konsekvent i minst 22 timer hvert døgn. Med din innsats og Invisaligns effektive skinner er et strålende nytt smil nærmere enn noen gang.

  Hvor lenge må du gå med Invisalign?

  Med Invisalign kan du oppnå ditt ønskede smil fortere enn du tror. Å se synlige forbedringer allerede i de første ukene kan være svært motiverende.

  Gjennomsnittlig behandlingstid er:

  • 7-15 uker for veldige milde til milde tilfeller
  • 14-30 uker for milde til moderate tilfeller
  • 30 uker til 12+ mnd for moderate til alvorlige tilfeller
  Er Invisalign vondt?

  Invisalign er en effektiv og komfortabel måte å regulere tennene på. I begynnelsen av behandlingen og ved bytte av skinner kan noen oppleve et trykk mot tennene, hvilket betyr at reguleringen virker. Dette er helt normalt og går vanligvis over etter noen dager. Uansett alder er Invisalign en komfortabel vei til et fantastisk smil!

  Vi har kun sertifiserte Invisalign-behandlere
  Martine GladtvetTannlegeBestill time
  Sara NordevallTannlegeBestill time

  Endelig kan jeg smile, var det en pasient som sa. Invisalign har forandret livet til 14,5 millioner mennesker. Benytt vårt pakketilbud og spar tusenvis på din viktigste investering – i deg selv. Tannbleking er inkludert i prisen!

  Har du en drøm om fine og rette tenner? Rette tenner gjør tannpleie enklere, forebygger mot munnhelseproblemer og forbedrer bittfunksjonen. I tillegg økes selvtilliten. Du smiler oftere, og du legges merke til av omgivelsene for ditt fine smil. Invisaligns usynlige skinner har vært på markedet i over 25 år og er en av de mest velutprøvde reguleringsmetodene.

  Orbdent Oslo er stolt over å ha landets erfarne allmenntannlege Martine L. Gladtvet, med spesialisering i Invisalign Comprehensive.

  Det stilles store krav til tannleger som skal behandle pasienter med Invisalign, og vi kan med stolthet markedsføre at Orbdent Oslo har en sertifisert Invisalign-spesialist med premium status hos produsenten Align Technologies. Invisalign har gjennom 25 år behandlet mange millioner tannstillinger til flotte smil. På Orbdent Oslo finner du en ekspert i faget – en trygg behandler for dine reguleringsbehov.

  Kort fortalt kan skinnesystemet Invisalign korrigere skjeve tenner (rotasjoner), mellomrom og overbitt, men også behandle mer kompliserte bitt- og tannstillingsfeil. Behandling med Invisalign innebærer at du tildeles en serie med avtagbare, gjennomsiktige plastskinner som tilpasses nøyaktig til de endringene som skal gjøres med tennene dine. Du starter med skinnesett nr. 1, går over til nr. 2, osv., etterhvert som tennene forflytter seg. Det kan bety mange sett med skinner hvis korrigeringsbehovet er stort.

  Priser for Invisalign – benytt vårt pakketilbud og spar penger!

  Pris på skinnebehandling avhenger av flere forhold:

  • Hvor komplekst ditt problem er.
  • Hvor lang tid din behandling tar.
  • Hvor mange skinner du trenger.

  Alt dette vil tannlegen vurdere ut ifra tannstillingen når du undersøkes. Stort reguleringsbehov vil kunne kreve mange skinner og lengre behandlingstid.

  Invisalign jobber hele tiden for å forbedre teknikken, og behandlingen kan gi resultater på så lite som to-tre måneder for mindre korrigeringer. Det er viktig å forstå at du selv i stor grad vil kunne påvirke behandlingstid negativt dersom skinnene ikke brukes slik som foreskrevet.

  Benytt muligheten til rentefri nedbetaling gjennom Resurs Bank. Vi hjelper deg til rette tenner og bedre munnhelse!

  Invisalign-behandling er verdt tid og penger

  Pasientene er svært fornøyde etter endt behandling. Flere forteller at det har skapt en vesentlig endring i livet deres, både på grunn av at de har fått bedre tyggeevne og samspill mellom tenner og over- og underkjeve, men særlig fordi de kan smile uten å være flau over tannstilling.

  Mange vil gjerne føle seg litt forvandlet når behandlingen er ferdig, og det er vanlig å bleke tennene i samme prosess. Da får du også få fjernet misfarging.

  Bleking følger med i prisen, og skinnene har du allerede!

  Konsultasjon Invisalign

  Tannlege Martines yngste Invisalign-pasient er 11 år. Den eldste er 82!

  Våre tannleger har lang erfaring med både enkle og komplekse kasus. Teamet på Orbdent Oslo har fokus på nøye undersøkelse og planlegging for å oppnå optimal behandlingsresultat og gjenopprette god bittfunksjon.

  Bestill en konsultasjon til kun kr 590. Summen trekkes fra behandlingskostnadene ved gjennomføring av behandling.

  En konsultasjon er en uforpliktende samtale om hvilken reguleringsmetode som anbefales for din tannstilling. Du får et tidsestimat for behandlingen, informasjon om hvordan behandlingen gjennomføres og andre momenter som vil ha betydning for å få et godt resultat. Du får også fotografert og 3D-skannet munn og tenner. Basert på disse dataene får du se en simulering av ditt fremtidige smil.

  Spør oss gjerne om mulighet for rentefri delbetaling gjennom Resurs Bank.

  Henter ledige timer...

  Invisalign er en usynlig reguleringsmetode. Resultatet er derimot både synlig og livsendrende!

  Invisalign | Usynlig tannregulering hos Premium Invisalign-behandler | Tannregulering Oslo

  Endelig kan jeg smile, var det en pasient som sa. Mange lar være å smile fordi de er flaue over tennene sine. Smilet vårt er viktig og har dessuten flere funksjoner enn mange er klar over.

  Hva skjer når vi smiler?

  1. Vi oppfattes ofte som mer kompetente og sympatiske enn mennesker som ikke smiler så ofte.
  2. Et smil utløser endorfiner og serotonin. Dette påvirker positivt vår våkenhet, søvn, oppmerksomhet, blodtrykk, stress, depresjon og annet.
  3. Mennesker rundt oss påvirkes positivt, for eksempel på arbeidsplassen, hjemme og i sosiale sammenhenger.

  Optimal tannstilling og hvite, skadefrie tenner har med andre ord en rekke positive sosiale og psykiske konsekvenser. Selvtilliten og selvfølelsen øker gjerne når tannstillingen er forbedret og når du oftere smiler i samvær med andre.

  Hvorfor har Invisalign blitt så populært?

  Usynlig tannregulering er en populær metode for å oppnå bedre tannhelse og tannstilling, hvilket kan øke selvtilliten hos voksne og unge. Skinnene er ofte mer komfortable enn tradisjonell metallregulering på utsiden av tennene. Spesielt mange voksne er skeptiske til å sette inn synlig regulering fordi det assosieres med ungdomstid, samt at det kan få dem til å virke mindre profesjonelle i yrkeslivet.

  Kvinne med Invisalign ved side av mann med konvensjonell regulering.

  Estetiske fordeler med Invisalign

  • Skinnene er meget diskrete og oppfattes som usynlige på tennene i motsetning til fast tannregulering.
  • Selvtilliten øker gjerne allerede tidlig i behandlingen fordi endringene er synlig siden tennene ikke skjules av metallklosser og streng.
  • Du kan fjerne skinnene hvis du har et viktig møte eller en forretningsmiddag.

  Tannhelsemessige fordeler med Invisalign

  • Med skinner er det enkelt å opprettholde god tannpleie som tannpuss og tanntrådbruk fordi de tas av når du pusser tenner og spiser.
  • Plastmaterialet gir mindre sår i kinn og lepper/bløtvev sammenlignet med fast regulering med metallklosser og streng.
  • Risiko for karies (hull i tennene) og tannkjøttbetennelse er mindre.

  Praktiske fordeler med Invisalign

  • De avtagbare skinnene er mer behagelige å ha på enn de fastsittende variantene.
  • De kan tas ut og rengjøres og er dermed hygieniske.
  • Skinnene er laget av fleksibel plast (et patentert termoplastmateriale kalt SmartTrack).
  • Du kan spise hva du vil uten å skade skinnene fordi de skal fjernes når du spiser.
  • Du kan leve helt som vanlig og delta på møter, telefonkonferanser, presentasjoner og familiemiddager.
  • En diskré blå prikk på utsiden av skinnene kan hjelpe foreldre til å vite om at deres barn faktisk bruker skinnene.

  Du bestemmer selv hvor vellykket Invisalign-behandlingen blir

  Skinner krever gjennomgående stor egeninnsats, for de må sitte på tennene minst 22 timer per døgn under behandlingstiden. Du vil antageligvis også måtte bruke av retainer (stabiliseringsapparatur, se lenger ned) resten av livet for å beholde tennene i den nye posisjonen.

  Det finnes noen få mindre ulemper med bruk av skinner:

  • De kan påvirke talen litt til du blir vant til å bruke dem.
  • Kantene på plastskinnene kan gi sår i munnen i begynnelsen hos noen pasienter.
  • Du må bytte ut skinnene ofte.
  • Har du store mellomrom mellom tennene, vil skinnene kunne skimtes på nært hold der. Om du mangler en tann, kan tannlegen legge inn en kunstig tann i skinnen.

  Hvorfor bør du prioritere tannregulering med Invisalign?

  I tillegg til estetiske gevinster gjør regulering av bittfeil det lettere å gjennomføre god tannpleie når tennene står rett, med riktig mellomrom. God bittfunksjonalitet vil ofte gi en bedre tyggefunksjon. Enkelte opplever at enkelte kjeveortopediske behandlinger kan lindre TMD-plager som er kjennetegnet av kjeveledds- og tyggemuskelsmerter, nakke-/skulder-plager og hodepine. Men per i dag finnes det ingen studier som tilsier at TMD kan forebygges, behandles eller forårsakes av tannregulering.

  Det er fordeler og ulemper med ulike reguleringsmetoder, og din tannlege vurderer hva som er best for deg ut fra dine behov. Det finnes mange årsaker til hvorfor tannlegen anbefaler tannregulering hos voksne. Det er ofte de samme årsakene som hos barn; underbitt, overbitt, saksebitt, kryssbitt, plassmangel, manglende tenner og retinerte tenner (tenner som ikke kommer fram). I tillegg er det en del andre årsaker som kommer med alderen fordi tennene naturlig vil være i bevegelse hele livet.

  Vanligvis har kandidater for tannregulering en bittfeil som gir eller vil gi plager over tid. Eksempler på plager som kan oppstå er:

  • Skjev slitasje av tenner.
  • Problemer med renhold og god munnhygiene grunnet trangstilling.
  • Trangstilling som gir økt risiko for karies og tannkjøttbetennelse.
  • Store mellomrom mellom tennene pga. tannkjøttbetennelsen periodontitt (tannfestetap). Tilstanden medfører tap av feste for tennene, og de kan begynne å flytte seg. Har du tannkjøttbetennelse, må denne være under kontroll før Invisalign-behandlingen startes.
  • Tennene flytter seg fremover med alderen, og det kan bli trangt i fronten og tennene vil overlappe hverandre.

  Regulering kan også være del av en større behandlingsplan. Noen eksempler er:

  • Å lage nok rom før tannimplantat settes inn.
  • Å stabilisere tenner etter tannløsningsbehandling (periodontitt kan bevege på tennene).
  • Å sette tennene i korrekt posisjon før behandling med tannkrone eller tannbro.

  Kan du bli «for gammel» for å bruke Invisalign som reguleringsmetode?

  Pasienter i alle aldre kan behandles med Invisalign for å få rette, fine renner. Det er en vanlig misforståelse at det finnes aldersgrense på regulering. Som regel kan alle som trenger regulering få det. Men i noen tilfeller er det likevel andre tilstander og sykdommer som bør behandles før Invisalign-behandling igangsettelses.

  Hvordan fungerer regulering med avtagbare skinner?

  Hvordan flyttes tenner?

  Tennene våre er festet i kjevebeinet med små tråder, fibrer. Når reguleringsskinner lages litt for trange, vil de presse på tennene, noe som medfører at de flytter på seg. Etterhvert som tennene reposisjoneres i kjevebeinet, vil skinnene stadig byttes ut slik at nødvendig press opprettholdes for å flytte tennene. Hver skinne er unik og tar deg ett skritt nærmere målet.

  Nedenfor kommer en oversikt over hvordan behandling med Invisalign skinnesystem foregår.

  Trinn 1: Konsultasjon med tannlegen før behandling starter

  I en første konsultasjon med tannlege får du informasjon om Invisalign som produkt og ser på (demo)-skinner og før- og etterbilder fra andre pasienter. Tannlegen gir deg et tentativt pristilbud og informasjon om dine behandlingsmuligheter. Tennene blir 3D-skannet og fotografert slik at du får se hvordan ditt nye smil kan bli. Dersom du ønsker å gå videre med startpakken for Invisalign, oppgis eksakt pris og behandlingstid først når det er gjort en undersøkelse og kliniske data er registrert.

  Trinn 2: Under behandlingsforløpet (utredning og skinnebehandling)

  På det 2. tannlegebesøket tas det kliniske foto av munn, tenner, ansikt, smil, samt røntgen av tenner og beinvev. Dataene blir så lastet opp i vårt unike Smile Design-system som viser deg hvordan ditt nye smil faktisk kan bli.

  Før behandlingen startes opp, trenger du å få gjennomført en undersøkelse. Dette er nødvendig for å avdekke tilstander (eks. manglende tenner, fastskrudd tannimplantat) og sykdommer (eks. hull (karies), tannkjøttbetennelse) som kan påvirke behandlingsresultatet negativt. Underliggende sykdommer må være behandlet og under kontroll før tannreguleringen igangsettes.

  På besøk nr. 3 går tannlegen og du gjennom den endelige behandlingsplanen i et digitalt program som visualiserer antall skinner og behandlingsvarighet. Du må godkjenne behandlingsplanen og signere Invisalign-kontrakten. Du må også ha betalt inn et avtalt beløp før skinnene kan settes i bestilling.

  Skinnene leveres ut i på det fjerde tannlegebesøket, og klosser settes på tennene. Tannlegen gir opplæring i bruk og vedlikehold. Du skal bytte skinne hver 5.-14. dag, avhengig av behandlingsplanen. Hver 5. til 7. uke (iblant mer sjeldent) kommer du tilbake for kontroll og evt. justeringer under hele behandlingsperioden, for å sikre at tennene beveger seg iht. planen. Det gjøres plakk- og gingivitt-kontroll av tenner og tannkjøtt. Det er viktig at du følger planen som tannlegen har laget individuelt for deg.

  Det gjennomføres en avsluttende kontroll når du og tannlegen er helt fornøyd med resultatet. Klossene fjernes, og det tas etter-bilder. Tennene skannes for retainer (fast eller avtagbar, se mer under Trinn 3).

  Trinn 3: Etter behandlingen er ferdig (retensjonsfasen)

  Tennene våre beveger seg hele livet. Etter endt behandling med tannregulering må tennene derfor stabiliseres (retensjon) så lenge som du vil beholde det oppnådde resultatet.

  Det finnes to ulike måter å stabilisere den nye tannstillingen på:

  • En retainer (stabiliseringstråd av metall) som limes fast på baksiden av fortennene.
  • En avtagbar retainer (skinne i plast) som brukes om natten.

  Fordelen med retainer-skinner er at du allerede er vant til å bruke skinner, og de gjør det lettere å opprettholde god munnhygiene. Ulempen er at hvis du glemmer å bruke dem, finnes det en risiko for at tennene flytter tilbake til utgangsposisjonen, en såkalt «relapse». I de første månedene er det viktig at du bruker denne skinnen både dag og natt, og deretter hver natt livet ut.

  Der det er mulig, anbefales fremfor alt en fastmontert retainer, gjerne i kombinasjon med retensjonsskinner. Fordelen er at metalltråden er limt fast og blir mer forutsigbar fordi du kan ikke glemme å ta den på. Ulempen er at det kan være noe vanskeligere å få rengjort tennene godt nok pga tråden.

  Er det ubehagelig å bruke Invisalign-skinner?

  I starten av behandlingen kan noen oppleve mindre, midlertidig ubehag. Du kan også oppleve det samme når du strammer reguleringen eller bytter skinner. Det føles som et trykk og betyr at reguleringen faktisk virker. Dette er helt normalt og går vanligvis over etter noen dager. Utenom det er det lite ubehag forbundet med denne behandlingen.

  Er det vondere å ha tannregulering i voksen alder enn når du er barn?

  Det finnes ingen beviselig forskjell på voksnes og barns opplevelser av å ha regulering. Majoriteten har uansett ikke vondt, men det kan være ubehagelig å ha noe på tennene både på utsiden og innsiden. De aller fleste venner seg fort til reguleringen.

  Før- og etterbilder

  Ofte er det fint å se bilder av behandlingen før og etter. Da kan du få inntrykk av hvor gode resultater som skapes med Invisalign. Nedenfor vises bilder av tannstilling før og etter utført behandling med Invisalign hos Orbdent Oslo.

  Før og etter trangstilling.

  Før og etter behandling ved trangstilling.

  Før og etter dypt bitt.

  Før og etter behandling ved dypt bitt.

  Før og etter mellomrom.

  Før og etter behandling for stort mellomrom. Foto: Orbdent Oslo

  Hvem har lov til å behandle pasienter ved hjelp av Invisalign?

  Det krever en spesiell lisens for å kunne behandle pasienter med dette reguleringssystemet. Det utstedes dessuten to ulike lisenser som gir en tannlege rett til enten å behandle alle tenner (såkalt comprehensive) eller kun fortennene og små jeksler i en reguleringsprosess (såkalt iGo). Når du ønsker å bruke Invisalign, pass på å velge en behandler med riktig lisens.

  Invisalign skinner for usynlig tannregulering i boks.

  Originale Invisalign-skinner.

  Refusjon

  Barn og ungdommer kan som regel få refusjon for tannregulering. Det forutsetter henvisning fra tannlege eller tannpleier til kjeveortoped, og at problemstillingen oppfyller visse krav fra Helfo. Våre reguleringstannleger tar imot henvisninger.

  Som voksen har du vanligvis ikke krav på refusjon for behandling etter fylte 20 år. Det finnes likevel noen unntak der du kan ha krav på refusjon:

  • Som ledd i behandling av alvorlig tannkjøttsykdom
  • Ved medfødt manglende tannanlegg
  • Ved alvorlig bittfeil som krever kirurgi og regulering
  • Ved spesielle sykdommer (se liste hos HELFO)
  • Ved alvorlig tannslitasje som krever korrigering av bittfeil før behandling
  • Etter yrkesskade
  • Etter ulykke

  Tannlegen din har oversikt over gjeldende regler for Helfo-refusjon og vil kunne hjelpe deg med hvilken dokumentasjon som må ligge til grunn for refusjonskravet.

  Når må du betale moms på estetiske tannbehandlinger?

  Når estetisk tannbehandling ikke er medisinsk/odontologisk nødvendig, vil 25 % i merverdiavgift legges på utgangsprisen. Les mer om moms på estetisk tannbehandling under prissiden.

  Bestill en rimelig konsultasjon

  Vi tilbyr en rimelig konsultasjon for tannregulering – bestill her. Du kan også ringe oss på: 22 42 04 16.

  Regulering er et stort og omfattende tema

  Regulering av tenner er et stort og omfattende tema fordi det finnes flere ulike behandlinger og metoder. Er du interessert i andre temaer knyttet til tannregulering, har vi gode artikler om:

  1. Generelt om tannregulering og hvordan tenner flyttes – les mer om tannregulering her,
  2. Usynlig tannregulering – les mer om usynlig tannregulering her.
  3. Hvordan en Invisalign-behandling gjennomføres.

  Historien bak reguleringsskinner som Invisalign®

  Idéen bak å flytte tenner ved hjelp av avtagbare apparater stammer faktisk tilbake til 1940-tallet.

  I 1945 fant den amerikanske kjeveortopeden, Harold D. Kesling, opp et avtagbart spesialdesignet apparat som så ut og fungerte på samme måte som en tannbeskytter. Den var det første ikke-metalliske, avtagbare apparaturet for å rette tenner. Benyttet sammen med tradisjonell fast regulering satte den fart på prosessen og regnes som forløperen til det vi i dag kjenner som gjennomsiktige reguleringsskinner.

  På midten av 1960-tallet begynte forskere å dokumentere suksessen til såkalte «plastskinner i ett stykke» som nå ble brukt til å gjøre mindre tannreguleringer. De var langt fra de slanke, moderne gjennomsiktige skinnene vi kjenner i dag, men ble på midten av 1970-tallet anerkjent som en form for kjeveortopedisk behandling og ble mer og mer utbredt.

  På 1980-tallet ble plasten byttet ut med silisium. Disse skinnene, kjent som Elastomer Devices, utgjorde et stort gjennombrudd fordi for første gang kunne tannbevegelser på opptil 3 mm oppnås ved å bruke et enkelt apparat.

  1990-tallet var tiåret da det hele «startet» når det gjelder gjennomsiktige reguleringsskinner for tenner. Før hadde materialene ikke vært gjennomsiktige og dermed var de svært synlige i bruk. I 1993 utviklet en amerikansk kjeveortoped, John Sheridan, Essix-holderen som fortsatt er i bruk i dag. Dette var faktisk det første virkelige gjennomsiktige skinnesystemet.

  Merket Invisalign har eksistert siden 1997. Det opprinnelige konseptet bak Invisalign® ble først påtenkt av Zia Chishti, en amerikansk dataingeniør. Chishti gjennomgikk selv kjeveortopedisk behandling i begynnelsen av tjueårene og la merke til at tennene fortsatte å bevege seg etter at metallreguleringen ble tatt av. Han så derfor for seg gjennomsiktige plastapparatur i stedet for metallskinner. Oppfinnelsen hans, Invisalign, gjorde det mulig ved hjelp av datamaskiner å tilpasse plastskinner for å gradvis flytte på pasientens tenner. Han designet så et dataprogram som gjorde det mulig å fremstille plastskinner med samme egenskap som konvensjonelle tannreguleringer.

  Kilder:

  Orbdent Oslo er en del av Orbdent AS

  Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som utvikler flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

  Del gjerne i sosiale medier
  TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

  Forfatter

  Publisert
  Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
  Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
  Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!