Bestill akutt undersøkelse
En tannbyll kan oppleves smertefullt, men de fleste pasienter blir raskt bra med behandling.
20 % på akutt undersøkelse frem til 31. desember 2023
Vi hjelper deg med rask smertelindring og diagnose!
Hva er tannbyll?
Den generelle medisinske betegnelsen på en byll er abscess, og en tannbyll skyldes bakterieinfeksjon i og rundt tenner.
Generelle tegn på en abscess er intens og kontinuerlig tannverk, ofte omtalt som en bankende smerte. Hevelse, dårlig ånde, rødhet, vond smak i munnen og feber er vanlig. Hevelsen fra byllen kan legge seg i munngulvet, i ganen eller ut mot kinn eller lepper.
De aller fleste ellers friske pasienter med tanninfeksjon kan behandles av tannlege. Behandlingen går ut på å raskt identifisere og fjerne kilden til infeksjonen, og så sørge for å drenere byllen. Dersom byllen er moden, setter tannlegen bedøvelse og lager et hull på byllen slik at den tømmes for puss. Tanntrekking i enkelte tilfeller kan være aktuelt.
Hvem kan få tannbyll?
Det er mange årsaker til infeksjoner i og rundt tenner. Det er ikke bare dårlig ivaretakelse av munnhelse som kan gi opphav til abscesser. En tannskade eller en visdomstann som ikke kommer helt opp gjennom tannkjøttet kan også forårsake byller.
Andre forhold kan i tillegg øke risikoen. Røykere har større sannsynlighet for å få tannbyll enn andre (når alt annet er likt). Personer med svekket immunforsvar eller diabetes vil også være spesielt utsatt. Har du ubehandlede hull i tennene (karies) eller alvorlig tannkjøttbetennelse (periodontitt), har du ofte en økt risiko for å få tannbyll.
Smertefri behandling
Behandling av tannbyll skal være smertefri ved hjelp av lokalbedøvelse. Eventuell rotfylling eller trekking av tann som konsekvens av byllen kan ta noe tid, men vil normalt være helt smertefritt.
Hvordan foregår en akuttundersøkelse?
En smertesituasjon som oppstår akutt, bør alltid vurderes av tannlege og eventuelt behandles snarest mulig for å unngå at et problem utvikler seg til å bli alvorligere. Tannlegene på Orbdent Oslo har lang erfaring med behandling av forskjellige akutte tannproblemer. Vi sørger for at du føler deg ivaretatt gjennom hele behandlingsforløpet, smertefritt og så behagelig som mulig.
Dyre behandlinger kan også volde pasienter ekstra bekymring, og derfor sikrer vi at du får et kostnadsforslag før tannlegevakten igangsetter tiltak etter akuttundersøkelsen.
Tannlegen sørger for at:
- Munn og tenner blir undersøkt for å få oversikt over akuttsituasjonen.
- Du får et kostnadsestimat for videre behandling av skaden/akuttsituasjonen.
- Akuttproblemet behandles slik at du blir smertefri.
- Eventuell videre behandlingsbehov diskuteres i fred og ro når du er smertefri.
Det er anbefalt at du kontakter tannlegen selv om smerten tilsynelatende går over av seg selv. Smerte har alltid en årsak, og tannlegen bør gjøre en undersøkelse slik at du får profesjonelle råd og anbefalinger. Tannskader bør også følges opp med etterkontroller.
Det finnes tre hovedtyper tannbyller
En tannbyll bygger seg ofte opp over lengre tid. I begynnelsen merkes ingenting, men etter hvert vil bakterier lage betennelse. Tannbyller finnes i tre hovedtyper med ulike symptomer og årsaker, samt behandlingsforløp. Disse er:
Tannbyll i tannkjøttet (periodontal abscess)
Årsaker
Denne typen abscess er den vanligste og oppstår når tannkjøttet rundt en tann blir infisert med bakterier. Dette skyldes ofte langt fremkommen tannkjøttsykdom (periodontitt) eller hvis pasienten har generelt nedsatt allmenntilstand. Da har bakteriene etablert seg under overflaten av tannkjøttet og laget en dyp, pussproduserende lomme. Betennelsen kan medføre tap av støttende beinvev og svekket feste for tennene slik at tennene kan løsne.
Symptomer
- Blødende tannkjøtt
- Løse tenner
- Dype tannhalser og lommer mellom tann og tannkjøtt
- Hovent tannkjøtt (dette oppstår før smerten)
Behandling
Behandlingen rettes først mot betennelsen i tannkjøttet. Hvis du har en abscess i tannkjøttet langsmed en tann, og tannen ikke må trekkes, vil tømming av abscessen og dyp rengjøring rundt tannen og tannkjøttet ofte være tilstrekkelig behandling. Tannlege/tannpleier fjerner belegg (plakk og tannstein) som finnes i lommen mellom tannkjøttet og tannen. I noen tilfeller kan det bli aktuelt med tanntrekking.
Tannbyll ved roten av en tann (periapikal abscess)
Årsaker
Byllen oppstår som følge av dype hull (karies) og betennelse i tannens rotkanaler og nervehulrom (pulpa). Tilstanden kan i et tidlig stadium gå tilbake med korrekt behandling. Uten tidlig intervensjon lar tilstanden seg ikke reversere, og vevet i pulpa dør (nekrose). Bakterier kan også angripe innsiden av en tann hvis den er ødelagt eller sprukket.
Symptomer
Tidlig i forløpet opplever pasienten tannverk i form av milde, men tilbakevendende smerter. Temperaturendringer i munnhulen kan utløse smerter, særlig ved inntak av kalde drikker eller søt/sur mat. Ved økende betennelse blir tannverken verre og medfører akutte og intense smerter som oppleves dunkende og borende. Smerten kan være vanskelig å lokalisere, og den er vedvarende og dump. Den syke tannen er bankeøm, men ofte vanskelig å angi. Etter hvert utvikles en byll. Det blir rødt og hovent rundt tannen. Noen ganger går det hull på byllen, og puss tømmes ut.
Behandling
Rotfylling er den vanligste måten å behandle en død tannerve forårsaket av tannbyll ved tannroten. Tannlegen borrer et lite hull ned i tannen og bruker spesielle verktøy for å rense ut bakterier, puss og dødt vev inne i midten av tannen. Når pulpa er rengjort, fyller og forsegler tannlegen tannen. Etterpå kan du få en kunstig topp (krone eller fylling) på det som er igjen av den gamle tannen.
Eventuelt må tannen som er skyld i infeksjonen, fjernes. Hvis abscessen har spredt seg til nærliggende tenner eller dypere vev, og forårsaker en bløtvevsinfeksjon (cellulitt), skal pasienten ha antibiotika.
Tannbyll i tannkjøtt som delvis dekker en tann (perikoronal abscess)
Årsaker
Byllen har opphav i en tann som er ufullstendig brutt frem (retinert). Eksempelvis gjelder dette for mange visdomstenner som da blir delvis dekket av tannkjøtt. Matrester setter gjerne seg fast i området mellom tannen og tannkjøttet der det er vanskelig å holde rent. I slike tilfeller er det økt sannsynlighet for opphoping av bakterier som vil forårsake infeksjon rundt tannen (perikoronitt) og utvikling av perikoronal abscess.
Symptomer
Vanlige symptomer vil være ubehag i området rundt tannen, økende smerte og senere hevelse i kinnet, eventuelt i bakerste del av munngulvet. Du kan etterhvert oppleve tydelig kjevesperre og tilslutt vanskeligheter med å spise eller svelge. Feber slår inn og allmenntilstanden reduseres.
Behandling
Har du abscess som skyldes at tannkjøttet delvis dekker en visdomstann, vil tannlegen antagelig anbefale å trekke den. Visdomstennene sitter langt bak i munnen, noe som gjør dem vanskeligere å holde rene med tannbørste og tanntråd. Dette kan øke sannsynligheten for ytterligere problemer.
Beholder du likevel visdomstannen, vil tannlegen nok anbefale en liten operasjon for å fjerne tannkjøttet som dekker den. Behandlingen skjer i lokalbedøvelse, så du kjenner ingen smerter. Noen bruker i tillegg et beroligende legemiddel.
Dersom årsaken er en annen tann enn visdomtann, fjerner tannlegen det overliggende tannkjøttet slik at tannen kan bryte frem.
Symptomer på en mer alvorlig infeksjon ved tannbyll
Tegn på mulig utvikling av svært alvorlig infeksjon er sår hals, feber, svelgevansker, sikling, hevelse i ansiktet, pustevansker, endret tale, forvirring eller kjevesperre der den syke ikke klarer å åpne munnen. Dette kan tyde på alvorlig bakteriell infeksjon som har spredd seg til halsen. I så fall bør pasienten innlegges i sykehus.
Hvis byllen plutselig forsvinner av seg selv
Det kan gå hull på abscesser av seg selv. Du kan da plutselig oppleve en vond smak i munnen. Tilstanden må fortsatt behandles, og årsaken elimineres.
Andre årsaker til hevelser enn tannbyll
Det finnes andre årsaker til hevelser. Det kan f.eks. være en spyttstein som stopper til kanalene i spyttkjertlene, slik at de ikke får tømt seg.
Trenger du antibiotika?
Normalt gis det ikke antibiotika. Unntaket er hvis det er stor risiko for spredning av infeksjonen eller du har en redusert allmenntilstand.
Hva skjer hvis du lar en tannbyll være ubehandlet?
Dersom betennelsen ikke behandles, vil betennelsen vokse seg større over tid og smertene returnere. Ved periapikal abscess kan tannroten dø. Infeksjon i tannkjøttet kan ellers spre seg direkte gjennom slimhinner, hud, muskler eller inn i hulrom som dannes mellom bindevev og senehinner på halsen. Dette kan i verste fall utvikle seg til en livstruende tilstand.
Forebygging
Vedlikeholdskontroller og god tannpleie hjemme kan forebygge tannkjøttbetennelse og relaterte tannbyller. Jevnlige undersøkelser gjør at tannlegen kan behandle eventuelle skader og sykdomstegn i god tid før de utvikles til større smertefulle problemer. Munnsykdommer kan også forebygges med et sunt kosthold.
Priser og refusjon
Prisen på behandling er avhengig av hvilken hjelp du trenger. Noen pasienter, også voksne, har krav på stønad til å dekke utgifter til tannbehandling. Våre tannbehandlere hjelper deg med å søke på den Helfo-refusjonen du eventuelt har krav på.
Bestill akutt undersøkelse i dag
Du får:
- Et raskt svar på hva slags problemstilling du står overfor.
- Smertelindring.
- Gratis kostnadsoverslag for videre behandling.
Avhengig av tid og problemstilling, kan det utføres mindre akutt-behandlinger der og da. Dersom tidkrevende/spesialist-
Ring oss på 22 42 04 16 for å vite mer eller å sette opp en time.
Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS
Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som utvikler flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.