Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.comÅpningstiderMan til tors 08 – 20
Fredager 08 – 18
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Tannbleking inkl. undersøkelse (kampanje)
Tannbleking inkl. undersøkelse (kampanje)
90 min
kr2.990 (kr 5.100)
Komplett undersøkelse Basis
Komplett undersøkelse Basis
50 min
kr1.090 (kr 1.490)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 790
Tannspa – Rent & pent smil
Tannspa – Rent & pent smil
40 min
kr990 (kr 1.089)

Usynlig tannregulering er et diskret og likeverdig alternativ til fast synlig regulering.

Usynlig tannregulering bak tennene eller som gjennomsiktige skinner er blitt meget populære metoder som passer til både tenåringer og voksne som ønsker å sjeneres minst mulig av tannregulering. Tannregulering motvirker munnhelseproblemer gjennom gjenoppretting av et optimalt bitt og enklere tannpleie. Med rette tenner vil det være lettere å smile igjen, og det kan øke livskvaliteten hos de fleste mennesker.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Når har du behov for tannregulering?

Et flott smil er ikke avhengig av 100 % perfekte tenner, men avvik i tannstillingen kan bringe med seg mange problemer. Tannregulering kan behandle bittproblemer og dermed:

 • Forbedre tyggefunksjon.
 • Forebygge tannslitasje.
 • Motvirke hodepine.
  Motvirke smerter, muskelplager og feilbelastning i kjeveledd (TMD).
 • Forebygge plakkdannelse, karies (hull i tennene) og periodontitt (alvorlig tannkjøttbetennelse).
 • Rette opp feilstillinger av kosmetiske grunner.

Det kan være mange tilfeller der regulering er anbefalt:

 • Når en tann er tippet ut av eller har rotert ut av dens plass i tannbuen.
 • Når det må skaffes tilstrekkelig rom mellom to tenner for å kunne sette inn et tannimplantat.
 • Når tennene står for trangt eller for langt ifra hverandre.
 • Ved overbitt, underbitt, åpent bitt eller dypt bitt.

Tannregulering innebærer at tenner beveges gjennom kjevebeinet gjennom at en liten jevn kraft dytter eller trekker på dem. Denne metoden brukes på både barn og voksne. All reguleringsapparatur er tekniske hjelpemidler som skal skape en kontrollert flytting av tennene til en bedre posisjon. Utfordringen er å bevege de individuelle tennene i ønsket retning. Det finnes mange forskjellige metoder og hjelpemidler som tannlegen kan bruke ifm tannregulering. Les en større sak om generell tannregulering her.

Det finnes flere typer usynlig tannregulering å velge mellom

Det finnes hovedsakelig to typer kjeveortopedisk apparatur (utstyr) for behandling av ulike bittavvik; avtagbare og fastsittende apparatur. Disse kan videre inndeles i synlig og usynlig regulering. Iblant finnes det flere måter å behandle samme problem slik at tannlegen og du kan velge hva som er best for din situasjon. De usynlige variantene er:

1. Avtagbar og usynlig tannregulering – plastskinner

Tannregulering med avtagbare, gjennomsiktige plastskinner (også benevnt som clear aligners) kan behandle mange av de mest vanlige bittavvikene. Denne typen tannregulering er en meget populær metode for å effektivt både forbedre tannhelse og øke selvtilliten hos unge og voksne. Spesielt mange voksne kan mislike tanken på synlig regulering fordi det forbindes med ungdomstid, og metallapparaturet kan få dem til å virke mindre profesjonelle i yrkeslivet.

Kvinne som tar av usynlig tannregulering.

Usynlig tannregulering er enkel å ta av og på og gjør det lettere å beholde god munnhygiene under hele behandlingen.

Det er mange åpenbare fordeler med avtagbar usynlig tannregulering. De er meget diskrete og er mer skånsomme mot munnslimhinnene og leppene sammenlignet med fast metallregulering på utsiden av tennene. Fordi du fjerner dem når du spiser og pusser tenner, er det mindre risiko for tannkjøttbetennelse og karies.

Noen ulemper finnes det likevel. Skinneregulering krever gjennomgående stor egeninnsats, for skinnene må benyttes minst 22 timer per døgn. De skal kun tas ut ved tannpleie, spising og drikking (unntatt vann). Noen opplever at de påvirker talen litt og kan hemmes litt av det, spesielt i yrkeslivet.

En mye brukt type usynlig tannregulering er Invisalign® som krever sertifisering av tannlegen som er ansvarlig for behandlingen. Metodikken innebærer at du får utdelt en serie med avtagbare, gjennomsiktige skinner som er nøyaktig tilpasset til formen på tennene dine og de endringene som skal gjøres. Les alt om Invisalign® som metode her. Her kan du lese mer om selve Invisalign®-behandlingsforløpet og priser. Skinnene kan også brukes til tannbleking.

Invisalign skinner for usynlig tannregulering i boks.

Invisalign-skinner for usynlig tannregulering i oppbevaringsboks.

2. Fast og usynlig tannregulering – metallregulering bak på tennene

Streng/bånd med klosser i metall sementeres fast på baksiden av tennene. Denne typen regulering er en mer kostbar og krevende kjeveortopedisk behandling fordi baksidene har mindre overflate og mer komplisert form, samt at klossene må ha bedre feste sammenlignet med regulering på fremsiden av tennene.

tannregulering innside incognito

Innsidebehandling er et usynlig alternativ til vanlig tannregulering.

Den store fordelen med sementeringen på baksiden av tennene er at metalldelene er helt usynlige i overkjeven og nesten usynlige i underkjeven. Det er heller ingen økt risiko for skade ved trening, sport eller traume.

Ulempene er at det kan bli vanskeligere å holde rent rundt apparaturen, og det kreves derfor grundig tannpleie. De fleste pasienter trenger mer tid til å bli vant til apparaturen (ca 2-3 uker). Eventuelle ubehag veies gjerne opp av at forbedringer i tannstilling blir synlig tidlig fordi apparaturen ikke skjuler tennene.

Fast og usynlig tannregulering bak tennene kan passe for både voksne og ungdom.

Alle kan ha usynlig tannregulering

Behandlingsmetoden avhenger til dels av reguleringsbehov og dels av pasientens alder, men i utgangspunktet anbefales fastsittende regulering til barn siden de lettere kan glemme å bruke avtagbar regulering. Voksne kan ofte være mer opptatt av muligheten til å kunne ta ut reguleringsapparaturet ved spesielle anledninger eller i jobbsammenheng.

Tannregulering for barn

Ca en tredjedel av et barnekull i Norge antas ha behov for behandling for større eller mindre avvik i bittet. Riktig kjeve- og tannstilling kan forebygge mot tannhelseproblemer senere i livet.

Det kan være hensiktsmessig å starte opp med tannregulering allerede før barnet er helt utvokst. Barns vekst kan i enkelte tilfeller utnyttes på en positiv måte og gjøre behandlingen enklere. I mange tilfeller kan det være slik at jo tidligere behandlingen startes opp, jo mindre blir inngrepet. Behandlingstiden kan dermed bli kortere eller helt unødvendig med fast tannregulering i det permanente tannsettet. Barn får i hovedsak tildelt fast regulering fordi det er vanskeligere å sikre at de bruker de avtagbare apparaturene tilstrekkelig nok.

Usynlig tannregulering for voksne

Tenner kan flyttes gjennom kjevebeinet hele livet, hvilket betyr at det ikke er en øvre aldersgrense for tannregulering. Voksne kan ha behov for å regulere tennene av flere årsaker. Det kan være ønske om å behandle bittavvik som de aldri fikk behandlet som barn. Noen pasienter ønsker også behandling av kosmetiske grunner og føler at dette vil føre til økt selvtillit.

Felles for mange voksne mennesker som vurderer korrigerende tannbehandling, er at de ofte utsetter behandlingen for lenge. Det kan være at de frykter at eneste behandlingsalternativet er fast regulering med metallklosser på fremsiden av tennene. Mange aner ikke at det finnes flere typer usynlig tannregulering. Usynlig tannregulering på baksiden av tennene eller avtagbare, gjennomsiktige skinner gjør tannregulering for voksne mer diskret og enklere enn før.

Det kan være en stor fordel å gå til samme tannlege over flere år fordi tannlegen kan følge med på problemer som oppstår over tid, f.eks. økt trangstilling, tanntap eller slitasje. Disse tilstandene kan ofte behandles med regulering for å forbedre både tyggefunksjon og estetikk.

Generelt om behandlingstid ved usynlig tannregulering

Behandlingstiden vil avhenge av bittfeilens alvorlighet, type regulering og beinvevets reaksjon på behandlingen. En annen meget viktig faktor er hvor godt pasienten selv følger opp når det brukes et avtagbart produkt. Det er viktig å forstå at avtagbar apparatur ikke virker når den ikke brukes i den påkrevde tid pr døgn.

Mindre bittendringer kan ofte behandles på seks uker. Større bittforandringer kan kreve behandlingstid opptil et halvt år til ett år. Omfattende behandlinger kan ta 1,5 år eller lenger.

Hva skjer på en konsultasjon?

En konsultasjon er et gratis og uforpliktende møte mellom deg og tannlegen. Du forteller om din situasjon og hvilke ønsker du har for tennene dine. Tannlegen får innsikt i nåværende bittsituasjon og forklarer deg hva som kan gjøres. Sammen diskuterer dere behandlingsalternativene, med de fordeler og ulemper som ulike metoder innebærer for deg. Du får informasjon om tentative priser og behandlingsforløp. Pass på å få svar på alle spørsmål du måtte ha. Ønsker du å gå videre med usynlig tannregulering, vil tannlegen sette opp en time for nærmere undersøkelse og behandlingsplanlegging.

Er det ubehagelig å ha usynlig tannregulering?

Det er ingen smerter forbundet med å sette på selve reguleringen. Du kan imidlertid oppleve at tennene føles litt ømme den første uken, samt hver gang du får utlevert nye skinner eller at strengen blir strammet. Dette er normalt og ømheten gir seg i løpet av noen få dager. I noen tilfeller er det nødvendig å trekke noen tenner for å få et best mulig resultat. I så fall får du bedøvelse og skal derfor ikke kjenne noe ubehag.

Stabilisering etter gjennomført behandling (retensjonsfasen)

Retensjonsfasen er absolutt den viktigste delen av behandlingen, fordi støttevevet rundt tennene trenger tid til å omdannes og tilpasse seg det nye bittet. Derfor benyttes retainere for å stabilisere tennene, som f.eks. avtagbar gom/plate (om natten), skinner (om natten) eller streng som limes skjult på baksiden av tennene.

Etter avsluttet behandling er det nødvendig med regelmessige kontroller. Kjeveortopedisk apparatur kan gjøre det vanskeligere å holde tennene helt rene, og dette kan gi økt risiko for karies. Tannlegen påser at tennene står godt på sin nye plass og at munnhygienen er tilfredsstillende.

Lengden på retensjonsfasen er forskjellig for hver enkelt pasient og må tilpasses hvert individ avhengig av hvordan utgangspunktet var før behandlingsstart. Men så lenge du ønsker å være helt sikker på at tennene ikke flytter seg etter avsluttet behandling, bør retainere brukes så lenge du kan.

Er usynlig tannregulering kostbart?

Prisen for usynlig tannregulering er avhengig av hvilken behandling du trenger (type regulering, behandlingslengde, osv). En del pasienter, også voksne, har krav på stønad. Våre tannbehandlere hjelper deg med å søke på den refusjonen du eventuelt har krav på.

Kan du få offentlig støtte?

Folketrygden (HELFO) refunderer utgifter til kjeveortopedisk behandling etter fastlagte kriterier. Det er et gradert refusjonssystem hvor pasienter som har størst behov, mottar mest refusjon, mens de med mindre behandlingsbehov får mindre. De mest alvorlige avvikene, som f.eks. leppe-kjeve-ganespalte, utløser 100 % refusjon. Andre alvorlige bittfeil gir 75 % refusjon, mens de mindre alvorlige bittfeilene gir 40 % refusjon.

De fleste pasienter med behov for tannregulering har bittfeil med trangstilling av tenner som gir 40 % refusjon. Refusjonsbeløpet er knyttet opp til takster fastlagt av Helse- og omsorgsdepartementet. Tannleger kan ha høyere takster, men refusjon vil ikke gis på beløp som er høyere enn de offentlig fastlagte takstene.

Hvis flere barn i samme familie trenger kjeveortopedisk behandling, får barn nr. 2 søskenmoderasjon.

For voksne gis det refusjon for enkelte tilstander.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Orbdent Oslo er en del av Orbdent AS

Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som utvikler flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!