Bestill undersøkelse
Tannkirurgi er en avansert og smertefri behandling av sykdommer eller problemer i munnens bløt- og hardvev.
All kirurgi er smertefri og er en vanlig prosedyre for å behandle sykdom i munnen. Behandlingen høres mer skummel ut enn hva den faktisk er.
Har du tannlegeskrekk, uansett om det er litt eller mye, gi beskjed til din behandler. Han eller hun sørger for at du får en god og trygg opplevelse gjennom hele behandlingen.
Kirurgisk fjerning av tenner og røtter
Dersom en tann eller en gjenstående tannrot er vanskelig å få tak i, vokser under tannkjøttet eller kjevebenet, velger man ofte å fjerne den kirurgisk. Det er den mest skånsomme metoden for både omkringliggende vev i munnen og for pasienten. Hele behandlingen er smertefri. Vi sørger for at du som pasient for god informasjon i forkant, under og etter behandlingen.
Ved tannkirurgi legger man bedøvelse, løfter på tannkjøttet og tar ut tannen/tannroten. Iblant må tannen deles for å tas ut så skånsomt som mulig, og iblant må man fjerne ben som kan dekke deler av tannen. Når tannen er fjernet gjør man det godt rent og lukker området med noen sting.
Kirurgisk fjerning av visdomstenner
Dette er kanskje en av de vanligste kirurgiske inngrepene, og det gjelder som oftest visdomstenner i underkjeven. Dersom visdomstannen ikke vokser frem som den skal, vokser skjevt, skader nabotannen eller får en betennelse rundt seg, velger man ofte å fjerne den. Det finnes ulike måter å fjerne visdomstenner på.
I Norge anbefaler man ofte å fjerne visdomstenner profylaktisk, dersom pasienten er under 30 år og det finnes en kommunikasjon mellom munnhulen og tannen. Visdomstenner fjernes etter samme prinsipp som andre tenner. Forskjellen er at man ved fjerning av visdomstenner i underkjeven kan velge å legge inn en veke med et stoff som bidrar til at såret gror raskere.
Kirurgisk behandling av tannløsning
Ved alvorlig periodontitt (eller periimplantitt) kommer man ofte ikke god nok til med vanlig konvensjonell rens. Kirurgisk behandling av tannløsning har tre mål:
- Bedre innsyn og rengjøring
- Evt. gjennvinne tapt vev
- Forbedre forutsetninger for pasientens egen munnhygiene
Det finnes ulike metoder avhengig av pasientens utgangspunkt. I prinsippet løfter man på tannkjøttet i utsatte områder for å fjerne belegg, bakterier og tannstein. I noen tilfeller fjerner man sykt vev og evt. noe av tannkjøttet. Det er viktig å vite at kirurgisk behandling av tannløsning er en del i den systematiske behandlingen, og krever oppfølging både av tannhelsepersonell og pasienten.
Etter behandling skal man ikke pusse tennene i området, men benytte seg av kjemisk plakkfjerning i form av munnskyllevann (f.eks. klorheksidin). Behandlingen kan evalueres først 3-6 måneder etter kirurgi. Før kirurgi må pasienten ha god plakk-kontroll for å oppnå et best mulig resultat.
Kirurgisk behandling av tannbyll
En ubehandlet betennelse rundt tannroten kan gå gjennom kjevebeinet og bli en tannbyll. En tannbyll er full av dødt vev, puss og bakterier. Den legger seg under slimhinnen og må tømmes kirurgisk. Dette er helt smertefritt med bedøvelse og følges opp med behandling av årsaken til betennelsen.
Kirurgisk behandling av slimhinneforandringer
Noen slimhinneforandringer velger man å behandle kirurgisk. Det kan handle om overvekst av tannkjøtt, vorter eller andre tilstander. Det kan også være et område man ønsker ta biopsi av, som er en slimhinneprøve for å stille diagnose i et mikroskop.
Eksplorativ kirurgi
Eksplorativ kirurgi er en undersøkende behandling når man vil ha mer informasjon i forkant av definitiv behandling. Det kan f.eks. være ved mistanke om sprekk på tannroten som man ikke kan se klinisk eller radiologisk. Da langsgående sprekker ikke kan behandles, er det viktig å være sikker på diagnosen da den innebærer tanntrekking.
Kirurgisk behandling av kjeveledd
I sjeldne tilfeller av kjeveleddssmerter kan det kreves kirurgisk behandling av kjeveleddet. Dette er veldig uvanlig og krever nøye utredning og evt. annen behandling i forkant.
Tannkjøttskorreksjon
Det fins ulike kirurgiske behandlinger ved for «lite» eller for «mye» tannkjøtt.
For lite tannkjøtt
For noen kan tannkjøttet trekke seg tilbake. Det kan være at man pusser for hardt eller har en tannløsningssykdom. I noen tilfeller kan man transplantere mykvev fra ganen til tannhalsen for å gjenskape det tannkjøttet som er tapt. Ulike utgangspunkt har ulike forutsetninger. Snakk med din tannlege for å få vite mer.
For mye tannkjøtt
Noen pasienter synes at de viser for mye av tannkjøttet når de smiler. Dette kan da påvirke deres livskvalitet negativt, ved at de f.eks. skammer seg over smilet eller ikke smiler like ofte som de hadde ønsket. Dette er oftest i overkjeven og kalles «tannkjøttssmil» eller «gummy smile». Ofte er dette genetisk, men noen medisiner kan også føre til overvekst av tannkjøtt.
Dette går an å korrigere kirurgisk ved å fjerne deler av tannkjøttet. Det er en avansert behandling som krever nøye planlegging for gode estetiske resultater. I noen tilfeller ønsker man en tannkjøttskorreksjon i forbindelse med en annen behandling, f.eks. skallfasetter. For optimalt resultat kan det være behov for at behandlingen kombineres med benplastikk.
En alternativ behandling er injeksjon av muskelavslappende midler i musklene ved overleppen, hvilket gjør at man viser mindre av tannkjøttet når man smiler. Din tannlege kan fortelle mer om ulike behandlingsalternativer.
Hvorfor skal jeg ta en tannkirurgi?
Tannkirurgi er ofte siste valget i en behandlingsprosess. Dersom vi anbefaler tannkirurgi fins det god grunn. Å utsette tannkirurgien utsetter bare problemet. I tillegg blir det ofte verre og behandlingen mer omfattende. Vi tilbyr smertefri tannbehandling som en effektiv løsning på dine problemer!
Hva kan jeg forvente under tannkirurgi?
Tannkirurgi er en del av den vanlige behandlingen som allmenntannlegen utfører. Det er dog ofte ikke like vanlig for pasienten. Noen synes at tannkirurgi høres skummelt ut, gruer seg eller har tannlegeskrekk. Tannkirurgi er en smertefri behandling som vi prøver å gjøre til en så positiv opplevelse som mulig. Spis og drikk godt i forkant av behandlingen. Er du urolig, si ifra! Vi kan da hjelpe deg både med ekstra rolige miljøer og evt. beroligende middel.
Noen synes at lydene under tannbehandligen er ubehagelige. Ta gjerne med et headset med musikk eller lydbøker så du får slappet av. Vi blir da enige før behandlingen begynner om hvordan vi skal kommunisere. Som et ledd i behandlingen, skyller man ofte med saltvann. Noen synes det smaker spesielt, men det er ikke farlig.
Det er viktig for oss at du har en trygg opplevelse igjennom hele behandlingen, så still alle spørsmål i forkant. Du finner mer informasjon om samme tema under tanntrekking. Der finner du også rutiner for etter behandling. Har du satt inn et tannimplantat, kan du lese mer om det her.
Etter tannkirurgi
Første døgnet etter tannkirurgi kan man bli øm i området. Ta gjerne smertestillende etter instruks fra tannlegen. Ikke spis eller drikk på tre timer. Inntak av mat og drikke kan forsinke restitusjonen. Ikke røyk, eller bruk annen tobakk. Ikke drikk alkohol som kan interferere med smertestillende medikamenter. Unngå å puss tennene i området den første tiden. Munnskyllemiddel (f.eks klorheksidin) kan brukes fra og med dag to, dersom tannlegen har anbefalt dette.
Ikke utfør anstrengende fysiske aktiviteter som å løpe maraton eller gjøre strykeløft. Det kan øke risiko for post-operative plager. Fra og med fjerde dagen etter behandlingen skal det begynne å føles som vanlig igjen. Du kan lese mer om vanlige spørsmål og svar etter kirurgi her.
Når skal stingene fjernes?
Sting skal som regel fjernes 7-10 dager etter behandlingen. Dersom tannlegen har valgt resorberbare sting, vil disse løsne av seg selv.
Det føles som at stingene løsner?
Dersom du opplever at stingene løsner, ta kontakt med din tannlege. Det kan være at de må legges på nytt, men det kan også være at de skal løsne (resorberbare sting).
Hva koster en tannkirurgi?
Prisen på tannkirurgi avhenger hvilken av type tannkirurgi det er. Du kan lese mer om våre priser her. I mange tilfeller kan man ha krav på stønad fra HELFO for kirurgisk behandling.
Å forebygge nye kirurgiske behandlinger
Etter en kirurgisk behandling, er det viktig at man kommer på etterkontroll, regelmessige undersøkelser og vedlikeholdsbehandling. Det er dette vedlikeholdet som gjør at man unngår fremtidige problemer.
Eventuelle problemer som har oppstått kan da behandles effektivt på et tidlig stadium. Munnhygiene og kosthold er en viktig del av å ha en sunn munn og friske tenner. Spør din tannlege eller tannpleier om individtilpassede råd!
Ring oss dersom du har spørsmål, eller ønsker å sette opp en time til tannkirurgi. Vårt telefonnummer er: 22 42 04 16.
Orbdent Oslo er en del av Orbdent AS
Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som eier flere klinikker, blant annet Oslo Tannlegesenter og intime Torshov Tannlegesenter.
Bestill undersøkelse
1Velg time/behandling
Komplett undersøkelse Basis inkluderer:
- Undersøkelse av munn, tenner, kjeve og tyggemuskler, bitt og slimhinner.
- Inntil 4 tannrøntgen
- Enkel fjerning av tannstein, puss og polering ved behov
- Kostnadsoverslag*
* For evt videre behandlingsbehov.
Vi finner den beste løsningen for deg. Unn deg en behagelig opplevelse hos erfarne tannleger og spesialister i Oslo sentrum.
kr 1090 kr 1490