Bestill konsultasjon

Tannimplantat er en tannerstatning for deg som mangler en eller flere tenner.
Manglende tenner gir nedsatt tyggeevne, men også nedsatt livskvalitet fordi man ofte forhindres i å smile, prate og le. Kanskje har du en tannprotese du ikke er fornøyd med? Da kan tannimplantat være en en god behandling for deg. Orbdent Oslo har lang erfaring på innsetting av implantater.
Vi forstår at det kan være vanskelig å vite hva som er best for deg som pasient. Derfor tilbyr vi en rimelig konsultasjon slik du kan få individtilpasset informasjon rundt tannimplantat.
Tannimplantat erstatter en eller flere tenner
Mangler du en eller flere tenner kan denne/disse erstattes med tannimplantat. Det kan være ulike årsaker til hvorfor man ønsker å erstatte en tann. Det kan være alt fra funksjonelle og sosiale grunner, til estetiske. Manglende tenner kan erstattes med ulike behandlinger. Man kan få et implantat, en tannbro eller en tannprotese. Det er fordeler og ulemper med alle alternativene, og det viktigste er at du får det som er best for deg.

Savner du en eller flere tenner kan erstatning med tannimplantat være behandlingen for deg.
Fordeler og ulemper med tannimplantat
Fordeler med implantater:
- Faste tenner som ligner naturlige tenner.
- Tygge, prate og smile uforhindret.
- Ingen berøring eller risiko for å skade andre tenner.
- Bevarer mest mulig av eget tannsett.
- Kan brukes for å feste løse proteser.

Tannimplantat hjelper deg å spise som før, med nye faste tenner.
Ulemper med implantater:
- Høyere kostnad sammenlignet med gebiss/protese.
- Behandlingen kan ta lenger tid i påvente av tannerstatning.
- Stiller høyere krav til pasientens munnhygiene.
- De fester seg ofte dårligere hvis pasienten er aktiv røyker.

Ved behandling med tannimplantat rører man ikke nabotennene, slik man må ved behandling med tannbro.
Tannimplantater som vi bruker i dag, har blitt brukt siden midten av 60-tallet og har blitt nøye studert og evaluert. Dersom du savner en eller flere tenner, kan dette være den beste behandlingen for deg. Behandling med implantat har en god prognose med 96-98% i ulike studier. Det er viktig å huske på at tannimplantater trenger vedlikehold, og god munnhygiene er nødvendig for en god, langsiktig prognose på behandlingen.
Hvordan fungerer tannimplantat?
Et tannimplantat fungerer i prinsippet som en vanlig tann. Det har to deler; en krone og en»rot». Kronen er delen som er over tannkjøttet og som vi normalt kaller «tann». Vi bruker kronen for å tygge, snakke og smile.
Implantatkronen er laget av porselen eller keramikk og ser ut som en naturlig tann. Implantatet, den kunstige roten, sitter i kjevebeinet og fungerer som et feste for kronen, akkurat som en ekte tannrot. Implantatroten er vanligvis laget av titan, et metall som kroppen aksepterer veldig godt.

Et tannimplantat er delt i to deler, en «krone» og en «rot».
Nye tenner på dagen
Med ny forskning og ny teknologi kan vi i dag tilby «nye tenner på dagen». Nye tenner på dagen innebærer at du slipper gå uten tann eller bruke en avtakbar tannprotese. En slik behandling oppleves veldig positiv av våre pasienter. Den krever dog god planlegging mellom pasient, tannlege og tanntekniker. Dette er en avansert prosess og krever at du har et utgangspunkt som er egnet for en vellykket behandling.
Kan alle få en tannerstatning?
Som regel kan de fleste få erstattet manglende tenner. Det er viktig at du har god munnhygiene og en frisk munn. All annen evt. sykdom, f.eks. tannkjøttbetennelse (periodontitt), i munnen må være behandlet og under kontroll.
Tilhelingsevnen er best hvis du er røyk- og tobakksfri. Behandling med tannerstatning er en behandling som må planlegges i detalj. For å gjøre det, trenger man en undersøkelse i forkant der man vurderer både muligheter og hindre på veien. Da vi skjønner at dette kan være vanskelig å vite på forhånd, tilbyr vi pasienter en rimelig konsultasjonstime, dersom du vurderer en slik behandling.
Behandlingsforløp
Det første besøket
Her er det viktig at du forteller om dine behov, ønsker og forventninger. Det er her det viktigste arbeidet skjer: planleggingen. Tannlegen undersøker både din allmennhelse og munnhelse. Man tar røntgenbilder og evt. kliniske foto for å bedre se hvilke muligheter som finnes.
I samråd bestemmer du og tannlegen hvilken behandling som er best for deg og dine forutsetninger. Det er viktig å utgå både fra dine egne behov og de kliniske muligheter som tannlegen ser. Sørg for å stille alle spørsmål du har, tannlegen ønsker at du føler deg trygg i forkant av behandlingen.
Det andre besøket
Behandlingen i seg selv er en relativt enkel prosedyre. Du får bedøvelse, slik at behandlingen er helt smertefri. Når bedøvelsen har full effekt løfter man litt på tannkjøttet der man ønsker å sette implantatet. I noen tilfeller trenger man ikke å løfte på tannkjøttet i det hele tatt. Deretter plasserer man tannerstatningen i beinet på riktig sted og med riktig lengde, og sørger for at det sitter stabilt.

Behandling med tannimplantat, trinn for trinn.
For at en tann-erstatning skal feste seg til kjevebeinet trenger du nok bein. Hvis erstatningen stabiliseres kan det være at det ikke er nok beinfeste. Dersom du mangler bein trenger man først å erstatte dette. Det er bla. derfor man gjør en nøye undersøkelse i forkant. Skulle man oppdage at det ikke er nok med bein i forbindelse med undersøkelsen, kan man ta det med i planleggingen. Man vil da legge til rette for dette i behandlingen. Det finnes ulike metoder for beinerstatning, som man kan bruke med gode resultater. I overkjeven kan en beinerstatning utføres med hjelp av en metode som kalles sinuslift:

Sinuslift en en enkel metode for å erstatte manglende bein ved tannimplantatbehandling i overkjeven.
Når den kunstige tannen er godt på plass, finnes det to muligheter:
- Tannlegen fester en midlertidig krone eller bro til erstatningen som du kan ha under tilhelingen.
- Tannlegen ønsker at erstatningen skal tilhele før man belaster det. Du vil da få en midlertidig protese som ikke trykker på den kunstige tannen.
Forskjellen på alternativ 1 og 2 er hvor stabilt erstatningen sitter. Ofte kan man vite det på forhånd, men iblant ikke før man setter det på plass.
Det tredje besøket
Etter tilhelingen, som kan ta opp til to, tre måneder, er det på tide med det tredje besøket. Tannlegen vil da løsne på den midlertidige erstatningen og skanne eller ta avtrykk av implantatet og tennene rundt. Avtrykket, digitalt eller analogt, sendes til tannteknikeren som lager en permanent løsning utifra dine ønsker og tannlegens design.
Det fjerde besøket
På det siste besøket prøver tannlegen den permanente erstatningen, som du får godkjenne. Er både du og tannlegen fornøyd, setter man den på plass. Det er nå den virkelige jobben begynner: vedlikehold.
En del misforstår og tror at en tann av metall og porselen står det imot alt! Det er dessverre ikke sant. En årsak til at erstatninger går tapt, er at pasienten ikke gjør godt nok rent rundt tennene og erstatninger. Manglende renhold kan føre til betennelse rundt den kunstige tannen (samme som tannkjøttbetennelse). Ubehandlet betennelse rundt implantet kan føre til at beinet blir svakere, trekker seg tilbake og over tid kan implantatet løsne og mistes.
Heldigvis kan dette unngås ved forebygging! Med god munnhygiene, morgen og kveld, og regelmessige kontroller hos tannlege og tannpleier, vil du kunne glede deg over dine nye, faste tenner i lang tid. Godt vedlikehold er en forutsetning for en frisk munn.
Hvorfor skal jeg prioritere en slik behandling?
Noen pasienter ønsker å utsette behandlingen så lenge som mulig. Da bør man være oppmerksom på at det over tid skjer forandringer i munnen. Kjevebeinet, der den tapte tannen satt, kan trekke seg tilbake. Dersom dette skjer kan det i fremtiden bli vanskeligere å sette inn en erstatning og/eller man trenger beinerstatningsbehandling i forkant.
Har man luker mellom tennene uten erstatning, kan det føre til at nabotennene beveger seg. Bakre tenner kan tippe forover, og fremre tenner kan skli, «vandre», bakover. Konsekvensen blir at der det opprinnelig var mulig å sette e erstatning, må man først ha kjeveregulering for å lage plass.
Pasienter som har unnlatt å erstatte små jeksler har opplevd at fortennene vandrer over mot tannluken, for så å lage nye mellomrom mellom fortennene. Savner man flere tenner på samme side i en kjeve kan motstående tenner synke eller heves (overerupsjon).
Dette gjør ikke bare fremtidig implantatbehandling mer utfordrende, men kan også føre til bittproblematikk som krever bittrehabilitering. Dette er veldig individuelt, så selv om du ikke opplever noen problemer med dine tapte tenner, snakk gjerne med tannlegen din for å vite hva som er best for deg.

Få tilbake livskvaliteten med tannimplantat.
Tannimplantat priser?
Prisen på kunstige tenner varierer avhengig av materialvalg og metode. Som regel ligger implantat prisen mellom 18.000-25.000 per tann (før evnt. refusjon fra Helfo). Noen pasienter har krav på refusjon fra Helfo for sin behandling. Det beløpet vil da automatisk bli trukket fra prisen.
Bestill konsultasjon!
Vi forstår at det kan være mye nytt for deg som ikke jobber med dette til vanlig. Vi tilbyr derfor en rimelig konsultasjonstime til deg som vurderer en slik behandling. Benytt gjerne vår online bestillingsløsning for å bestille en konsultasjonstime allerede i dag!
Ønsker du å kontakte oss for mer informasjon kan du ringe 22 42 04 16!
Du kan også enkelt bruke vår online timebestilling for å bestille en undersøkelse: bestill her.
Orbdent Oslo er en del av Orbdent AS
Orbdent Oslo er en del av konsernet Orbdent AS som eier flere klinikker i Oslo, herunder blant annet Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.