Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.comÅpningstiderMan til tors 08 – 20
Fredager 08 – 18
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Komplett undersøkelse Premium
Komplett undersøkelse Premium
90 min + oppfølgingsbesøk
kr 2.490
Komplett undersøkelse Pluss
Komplett undersøkelse Pluss
60 min
kr 1.490
Komplett undersøkelse Basis
Komplett undersøkelse Basis
40 min
kr 1.090
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 790

Tannimplantat er en moderne og trygg metode for å erstatte tapte tenner. Naturtro tenner fremstilles på svært kort tid. Her får du svar på alle dine spørsmål om implantater.

Orbdent Oslo erstatter manglende tenner med naturtro implantater av høy kvalitet som kan tilvirkes i løpet av kort tid. Hos oss loves du derfor en så rask prosess som det er praktisk mulig å få til.

Kort fortalt

Dette er en meget omfattende artikkel om tannimplantat. I tillegg har vi utarbeidet en egen artikkel om selve behandlingsforløpet, en beskrivelse som i seg selv også er både omfattende og forklarende. Du kan lese mer om tannimplantatbehandling, og hvordan hele behandlingen gjennomføres fra start til slutt.

Hør hvordan nye tenner endret livet til Sigbjørn

Sigbjørn led av tannlegeskrekk og hadde ikke vært til tannlegeundersøkelse på mange år. Etterhvert ble tannhelsen et smertefullt problem. Til slutt måtte han besøke tannlegen. Hør hans historie.

Hva er et tannimplantat?

Et implantat kan være en nødvendig tannerstatning etter tanntap som følge av skade, sykdom eller hull i tennene (karies). Behovet behøver ikke, som mange tror, være aldersrelatert i det hele tatt.

Manglende tenner gir redusert bittfunksjon, men også nedsatt livskvalitet. Før i tiden var eneste løsning å få nye tenner i form av et løst gebiss (tannprotese) , men i dag kan moderne og naturtro tannimplantater benyttes for å erstatte en eller flere tenner. Med nye fastsittende tenner kan du prate, smile og spise trygt igjen.

Tannimplantat beskrivelse

Illustrasjon av delene i ett tannimplantat.

En tannerstatning er bygget opp av tre deler

En titanskrue (fixtur) som etterligner tannroten, festes i kjevebenet, og på denne fixturen festes siden et lite bindeledd (kalt distanse) som stikker så vidt gjennom tannkjøttet. Til distansen festes helt til slutt en tannkrone av keramikk eller porselen som ser svært naturlig ut. Har du nok beinvev å feste implantatet i, kan denne metoden for å erstatte alt fra en enkelt tapt tann til å rehabilitere helt tannløse kjever.

Den store fordelen med implantat er at det gir en fast løsning som fungerer som naturtro tenner. Behandlingen skaper svært gode funksjonelle og estetiske resultater uten å skade nabotennene.

tannimplantat gjør så du kan spise igjen

Tannimplantat hjelper deg å spise som før, med nye faste tenner.

Med moderne utstyr tilbys topp kvalitet i alle ledd

Orbdent Oslo har dyktige tannteknikere og moderne utstyr som 3D-røntgen, 3D-printer, 3D-scanner og 3D-fres for produksjon av tannerstatninger med høy kvalitet. Våre tannleger, tannteknikere og spesialister samarbeider for å tilby deg den beste behandlingen som finnes.

Implantatbehandling kan brukes til flere formål

  • Erstatte èn enkelt tann: Du slipper da å slipe ned nabotennene for å få feste til en vanlig tannbro. Dette er særlig en fordel hvis nabotennene er uten hull og fyllinger.
  • Erstatte flere tenner: Du kan da operere inn to eller flere implantater og så feste en tannbro på disse.
  • Erstatte alle tennene i kjeven: Implantatene vil da fungere som festepunkter for en helprotese eller for en større tannbro. Denne typen konstruksjon har mange flere fordeler i forhold til en vanlig løs protese.

tannimplantat kan behandle tannluke

Mangler du en eller flere tenner, kan erstatning med tannimplantat være behandlingen for deg.

Veldokumentert behandlingsmetode

Tannerstatning med implantater er en gjennomprøvet behandlingsform med klinisk dokumentasjon som strekker seg over 40 år. Den svenske ortopedprofessoren Per-Ingvar Brånemark utviklet metoden på 1970-tallet i Gøteborg. Han oppdaget at tannerstatninger laget av titan festet seg meget godt til beinvevet. Senere utviklet han implantatbehandlingen til å bli mer moderne og stabil. Idag har metoden en svært høy prognose og er vellykket i 96-99 % av behandlingene.

Når bør du prioritere behandling med tannerstatning?

Hvem kan ha nytte av tannimplantat?

I utgangspunktet kan alle få tannerstatning. Alder setter ingen stopper for tannimplantat, men eldre mennesker kan bruke medisiner eller ha sykdommer som vil påvirke prognosen. Den nedre aldersgrensen er derimot 18 år fordi tannimplantater kan først settes inn når kjevebenet er ferdig utvokst. Lengdeveksten og puberteten må også være avsluttet.

Vanlige årsaker til tanntap

Behov for tannerstatning kan oppstå som følge av:

  • Tap av tann pga en skade eller ulykke.
  • Tap av tann pga så omfattende hull i tennene (karies) at tannen må trekkes.
  • Tap av tann pga tannhelsesykdom (f.eks. tannkjøttbetennelsen periodontitt) eller andre helseproblemer.

Hva skjer om du utsetter å erstatte en mistet tann?

Noen pasienter kan ønske, av ulike grunner, å utsette behandlingen så lenge som mulig. Da bør du være oppmerksom på at over tid vil det skje forandringer i munnen. Tapte tenner kan etterhvert gi redusert livskvalitet fordi det oppleves vanskeligere å smile, spise og prate. Det anbefales derfor at du oppsøker tannlege snarest mulig hvis du opplever tanntap.

Konsekvensene av manglende tenner kan bli at det oppstår problemer med bittet. Det dannes luker mellom tennene, og dette kan igjen føre til at nabotennene beveger seg. Fremre tenner kan begynne å «vandre» bakover mens bakre tenner kan tippe forover. Pasienter som har unnlatt å erstatte små jeksler har opplevd at fortennene vandrer bakover mot tannluken, noe som kan lage nye mellomrom mellom fortennene. Konsekvensen blir at der det opprinnelig var mulig å sette inn en tannerstatning, må du nå først ha tannregulering for å skape plass.

Mangler du flere tenner på samme side i en kjeve, kan tenner i motstående kjeve synke eller heves (overerupsjon). Det vil igjen skape problemer med sambitt, dvs. at kontakten mellom overkjevens og underkjevens tenner blir feil.

Kjevebeinet kan også trekke seg tilbake der den tapte tannen satt. Skjer dette, kan det i fremtiden bli vanskeligere å sette inn en tannerstatning fordi det er for lite beinvev å feste titanskruen i. Du kan derfor ende opp med å trenge beinerstatningsbehandling i forkant av implantatbehandlingen.

Alle disse konsekvensene gjør ikke bare fremtidig tannerstatning mer utfordrende, men kan også føre til bittproblematikk som krever bittrehabilitering før nye tenner kan settes inn.

Det finnes ulike alternativer når tenner skal erstattes

Manglende tenner kan erstattes med ulike behandlinger. Pasienten kan få et tannimplantat, en tannbro eller en tannprotese. Det er fordeler og ulemper med alle alternativene, og det viktigste er at du får den løsningen som er best for deg.

Fordeler med implantater

  • Du får faste tenner som ligner ekte tenner.
  • Tannerstatninger skader ikke øvrige friske tenner, men bevarer mest mulig av eget tannsett.
  • Implantater kan brukes som feste for løse proteser eller tannbro.
  • Behandlingen innebærer svært liten risiko. En mulige komplikasjon er at implantatet ikke fester seg. Skjer det, kan du få et nytt implantat. Andre sjeldne komplikasjoner er blødning og nerveskader.
  • Implantatet hjelper deg å tygge, prate og smile uforhindret igjen.

Ulemper med implantater

  • Kostnader er høyere enn tannbro og protese.
  • Behandlingen kan kreve lenger tid i påvente av tilheling og fremstilling av tannerstatning.
  • Det stilles høyere krav til pasientens munnhygiene og tannpleie.
  • Implantatet fester seg ofte dårligere hvis du er aktiv røyker.
  • Hvis beinvevet trekker seg tilbake, kan implantatet løsne.
  • Ved implantatbehandlinger i front vil metallet kunne synes hvis tannkjøttet trekker seg litt tilbake.
  • Siden kjeven vokser gjennom hele livet, kan tannerstatningen og nabotennene vokse fra hverandre, noe som kan føre til en forskjell i lengden av den naturlige tannen og implantatkronen.

Tannimplantat eller bro ved manglende tenner

Illustrasjon: Ved behandling med tannimplantat røres ikke nabotennene, i motsetning til behandling med tannbro.

Når er tannbro et alternativ?

En tannbro er en god løsning for deg som allerede har reparerte nabotenner eller hvis implantatbehandling ikke er mulig. En tannbro behøver nemlig støttetenner som må slipes ned, i motsetning til et tannimplantat. Ulempen med en tannbro er at støttetenner som brukes kan behøve rotfylling i fremtiden. Rengjøring av en tannbro kan være vanskeligere enn av et tannimplantat. Dersom du har friske nabotenner eller ikke har tenner som kan fungere som støtte for bro, anbefales det å velge implantater.

Når er tannprotese et alternativ?

Tannprotese er et rimeligere alternativ for å erstatte manglende tenner, men sitter ikke fast og kan oppleves som ubehagelig å bruke. Proteser brukes idag mest som en midlertidig behandling.

Risikofaktorer ved tannimplantat

Tannerstatningsbehandling krever nøyaktig planlegging og forutsetter at tannlegen undersøker mulighetene for denne typen behandling. Nedenfor beskrives tilstander som øker sannsynligheten for at det endelige resultatet mislykkes eller som gjør at implantatbehandling utelukkes.

Den største risikofaktoren for implantater er dårlig munnhygiene.

All munnsykdom, f.eks. tannkjøttbetennelse, må være behandlet og under kontroll. Implantater satt inn hos pasienter med periodontitt har dårligere prognose enn implantater satt inn hos andre pasienter. Periodontitt er en vesentlig årsak til beintap rundt implantater, og kalles da periimplantitt. Hos disse pasientene er det meget viktig med god rengjøring mellom og rundt implantatene.

Økt blødningstendens

Blør du lett (f.eks. hvis du tar blodfortynnende medikamenter som Marevan), må du informere tannlegen, slik at det hensyntas før behandlingen.

Røyking

Dersom du røyker, reduseres suksessraten på implantatbehandling litt fordi tilhelingsevnen generelt er dårligere hos røykere. Storrøykere bør ikke få implantater og må vurdere nedtrapping eller røykestopp hvis de skal få implantater. Slutter du derimot helt å røyke, har du samme gode prognose som ikke-røykere.

Utilstrekkelige mengder beinvev

Har du for lite beinvev å feste implantatet i, finnes det ulike måter for å erstatte beinvevet. Tannlegen undersøker mulighetene dine i en grundig undersøkelse før behandlingen blir igangsatt.

Tanngnissing

Tanngnissing (bruxisme) øker belastningen på implantatene, noe som kan medføre mislykket behandling over tid, med fare for fraktur (brudd) og tap av tannerstatningene. En bittskinne utformet av tannlegen kan hjelpe mot tanngnissing.

Andre tilstander som kan tale imot implantat

Psykiatri, diabetes, defekt benmetabolisme som osteoporose og osteopetrose, autoimmune sykdommer, malign sykdom, immunsupprimerte og organtransplanterte, hjerteopererte/kunstige klaffer, strålebehandling i hode/hals-området, bisfosfonatbehandling, bruk av cytostatika og immunsuppressive midler og bruk av corticosteroider.

Hvordan foregår implantatbehandling?

Implantatbehandling er en omfattende prosess som er tidkrevende og må gjøres over flere tannlegebesøk fordi beinvevet skal få tid til å gro. Det varierer litt hvor mange besøk som er nødvendig og hvor lang tid hvert enkelt tar. Kort oppsummert ser prosessen slik ut:

Konsultasjon og undersøkelse

Du kommer først til en konsultasjon der tannlegen forteller om behandlingen ved hjelp av modeller og figurer. Du kan stille spørsmål og snakke om behov, ønsker og forventninger. Tannlegen gjør en undersøkelse av din allmennhelse og munnhelse (munnhule, tenner, tannkjøtt og det underliggende kjevebeinet). Det tas røntgenbilder og eventuelle kliniske foto for å vurdere hvilke muligheter som finnes. Hvis du ikke har nok beinvev å feste titanskruen i kjevebeinet, må vevet først erstattes, noe som også må hensyntas i planleggingen. Sammen avgjør du og tannlegen hvilken behandling som er best for deg. Tannlegen vil så gi deg et skriftlig kostnadsoverslag.

Kirurgi

Operasjonen utføres under lokalbedøvelse. Tannlegen borrer et lite hull i kjevebenet, hvor titanskruen skrus fast. Tilhelingen tar normalt 8-12 uker. Beinvevet skal vokse sammen med metallet og danne en sterk forbindelse.

Tilvirkning av tannerstatningen (tannkronen)

Når beinvevet endelig er tilhelet, tar tannlegen en fysisk avstøpning eller et digitalt skann av tennene og tannluken der den kunstige tannkronen skal skrus på implantatet. En tanntekniker fremstiller vanligvis en enkelt permanent tannkrone i løpet av to uker.

Montering av tannkronen

Selve monteringen kan kreve ett eller flere tannlegebesøk avhengig av type og omfang på tannerstatningene. Tannlegen sikrer tilslutt at bittet er funksjonelt, behagelig og estetisk som planlagt.

Tre ulike prosedyrer for tannimplantatbehandling

Prosedyren kan gjøres på tre litt ulike måter avhengig beinkvalitet og stabilitet av implantatet (dvs. hvor godt det sitter fast og hvor mye det kan belastes).

To-trinns behandling

Operasjon + dekkskrue + dekke skruen med tannkjøtt – tilheling av kjevebein – åpne tannkjøtt + sette på tilhelingsdistanse – tilheling av kjevebein – avstøpning/skann – påsetting av permanent tannkrone

Titanskruen festes i kjevebeinet og samtidig skrus det på en dekkskrue. Den brukes under tilhelingstiden for å beskytte plattformen og innvendige gjenger mot overvekst av beinvev. Tannkjøttet sys sammen og dekker dekkskruen. Etter tilhelingstiden åpnes tannkjøttet opp igjen, og det settes på en tilhelingsdistanse på titanskruen. Den forlenger implantatet og sikrer at implantatet kan fungere som feste når den permanente tannkronen settes på.

Tannimplantat trinn for trinn

Ett-trinns behandling

Operasjon + tilhelingsdistanse som går gjennom tannkjøttet – tilheling av kjevebein – avstøpning/skann – påsetting av permanent tannkrone

Samtidig som titanskruen festes i kjevebeinet, settes en tilhelingsdistanse på toppen av implantatet. Distansen stikker noen få millimeter opp over tannkjøttet. Når den permanente tannkronen settes på, tas tilhelingsdistansen av.

Direktebelastning (“nye tenner på dagen”)

Operasjon + midlertidig krone – tilheling av kjevebein – avstøpning/skann – påsetting av permanent krone

Denne prosedyren krever at kjevebeinet tåler belastning direkte etter innsetting av tannerstatningen. Prosedyren innebærer at den midlertidige tannkronen skrus direkte på titankruen under operasjonen.

Midlertidig tann

Hvis tannluken er på et synlig område, vil de fleste ønske å dekke den med en midlertidig tann frem til den endelige tannkronen kan settes på. Det finnes flere løsninger, og tannlegen vurderer hvilken som er best for den enkelte pasient.

  • Avtagbar tannprotese
  • Pålimt plastikktann
  • Påskrudd midlertidig tannkrone

Hva skjer hvis du ikke har nok beinvev?

Manglende tenner fører ofte til at beinvevet svinner. Over tid kan du da oppleve sammensynking av kjevebenet. Hvis du ikke har tilstrekkelig høyde og/eller bredde på beinvevet for å få festet titanskruen, kan tannlegen utføre sinusløft eller beintransplantasjon for å øke høyden på kjevekammen. Er dette utelukket, er alternativene enten tannbro eller tannproteser for å erstatte manglende tenner.

Sinuslift for beinerstatning ved tannimplantat.

Illustrasjon: Sinuslift en en enkel metode for å erstatte manglende bein ved tannimplantatbehandling i overkjeven.

Er det ubehag forbundet med behandlingen?

Inngrepet skjer ved hjelp av lokalbedøvelse og er smertefritt. I løpet av de neste døgnene etter innsetting av tannimplantat kan du oppleve noe hevelse og ømhet. Alvorlige og omfattende komplikasjoner er ytterst sjeldent.

Vedlikehold og pleie

Akkurat som dine egne tenner må du vedlikeholde tannerstatninger. Det kan ikke oppstå hull i kunstige materialer, men tannkjøttet rundt implantatet er utsatt for de samme bakteriene som ellers i munnen. God tannpleie er derfor meget viktig. Tennene må pusses morgen og kveld, og du må bruke mellomromsbørster for holde rent mellom implantatet og de nærliggende tennene.

Røykere må være oppmerksomme på at røyking reduserer de gode prognosene for tannimplantater. For å redusere faren for komplikasjoner, og for å øke holdbarheten til tannerstatningene, er det tilrådelig at pasienten slutter å røyke før det igangsettes en slik omfattende behandling som tannerstatning er.

Dersom du opprettholder godt renhold, går til regelmessige kontroller hos tannlegen og (helst) ikke røyker, har tannerstatninger alle forutsetninger for å vare i svært mange år. Tannlegen vil gi deg individuelle tips og råd om hvordan du best kan holde tennene friske og rene.

Behandlingstid

Hele behandlingen fra start til slutt kan ta tre til fem måneder avhengig av den enkelte pasientens situasjon og hvorvidt det er påkrevd med beintransplantasjon i forkant. Prognosen for implantatbehandling er svært god, dvs. at det er liten fare for senere komplikasjoner.

Nye tenner på dagen

Med ny forskning og ny teknologi kan vi i dag tilby pasientene «nye tenner på dagen». Metoden innebærer at du slipper å bruke en avtagbar tannprotese eller gå uten tann mens du venter på tilheling. En så kort behandlingstid oppleves veldig positiv av våre pasienter.

Å sette inn tenner i løpet av en dag krever dog god planlegging mellom pasient, tannlege og tanntekniker. Prosessen er avansert og forutsetter at du har et utgangspunkt som er egnet for en vellykket behandling. Denne tilnærmingen anbefales dersom tannlegen vurderer at tannimplantatet kan belastes direkte etter innsetting.

Priser og refusjon

Prisen på tannerstatning kan variere avhengig av materialvalg og metode. Det er derfor vanskelig å gi en eksakt pris på denne typen behandling uten først å treffe pasienten. Tannlegen kan gi deg et nøyaktig kostnadsoverslag først etter en undersøkelse. Derfor er det hensiktsmessig å komme til en konsultasjon der tannlegen vurderer om tannimplantat er løsningen for deg.

Bestill konsultasjon!

Vi tilbyr en rimelig konsultasjonstime til deg som vurderer denne behandlingen. Benytt gjerne vår online bestillingsløsning for å bestille en konsultasjonstime allerede i dag!

Våre tannlege-priser finner du her. Våre spesialister og tannleger har direkteoppgjør med Helfo og kan hjelpe deg med å vurdere om du har rett på Helfo-refusjon.

Ønsker du å kontakte oss for mer informasjon, kan du ringe 22 42 04 16.

Du kan også enkelt bruke vår online timebestilling for å bestille en undersøkelse: bestill her.

Vurderer du behandling i utlandet?

Denne typen behandlinger kan virke å være rimeligere i utlandet sammenlignet med prisene i Norge. Dessverre står du langt svakere juridisk, og du har lite garanti for at det benyttes produkter med høy kvalitet.

Tannleger i utlandet bruker ofte andre behandlingssystemer enn dem som benyttes i Norge. Du vil derfor kunne få merkbart høyere kostnader av å måtte reise til utlandet for kontroll og eventuell oppfølging, reparasjon eller bruk av reklamasjonsrett dersom det oppstår problemer. Du har dessuten ingen rettigheter overfor Norsk pasientskadeerstatning når behandlingen er gjort i utlandet.

I Norge er du sikret god kvalitet på materialer, originale deler og kort vei til tannlegen for nødvendig oppfølging. Jevnlige kontroller av tannerstatningen er viktig for vedvarende god prognose når behandlingen er utført.

Utfører du din behandling hos Orbdent Oslo, er du forsikret gjennom Norsk pasientskadeerstatning, og vi hjelper deg dersom komplikasjoner mot formodning skulle oppstå.

Lykkelig eldre par.

Få tilbake livskvaliteten med tannimplantat.

Orbdent Oslo er en del av Orbdent AS

Orbdent Oslo er en del av konsernet Orbdent AS som eier flere klinikker i Oslo, herunder blant annet Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Bestill implantatkonsultasjon

1Velg behandler (valgfritt)

Velg ønsket behandler i listen
Listen viser alle behandlere som utfører den valgte behandlingen.

2Velg dato og tidspunkt

Finner du ikke et passende tidspunkt, kan vi alltid hjelpe dersom du ringer oss på 22 42 04 16. Vi har også drop-in.

3Bekreft ditt valg

Behandling
Behandler
Dato
Tidspunkt
Gyldig kampanjekode
Kampanjekoden du har angitt er ikke kjent for oss.
Kampanjekoden kan ikke kombineres med andre rabatter eller tilbud på klinikken.
Velg metode for registrering
VippsLogg inn med VippsDu blir ikke belastet pengerBank ID mobilBankID med kodebrikkeMed koder fra banken dinBank ID mobilBankID på mobilMed sikker legitimasjon på mobil
Bank ID mobilManuell registreringFyll inn skjema
Fødselsnummer
Fødselsnummer mangler eller er ikke korrekt fyllt ut
Telefonnummer
Telefonnummer mangler eller er ikke korrekt fyllt ut (husk landskode f.e.k.s +47)
E-post
Du må godkjenne vilkåren
Fortsett
Bekreft din bestilling ved å fylle i koden du har mottatt på SMS
Gyldig SMS-kode mangler (4 siffer)
Din SMS-kode er ugyldig/ikke lenger gyldig
Registrer bestilling
Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!