Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.comÅpningstiderMan til tors 08 – 20
Fredager 08 – 18
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Komplett undersøkelse Basis
Komplett undersøkelse Basis
50 min
kr820 (kr 1.090)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 790
Tannspa – Rent & pent smil
Tannspa – Rent & pent smil
30 min
kr990 (kr 1.089)

Rotfylling er en smertefri behandling for å reparere skadde tann-nerver.

I midten av hver tann er en nerve. Dersom den nerven er skadet, må den repareres. Dersom man unnlater å reparere en skadet nerve, er det risiko for at området blir betent og at man får en infeksjon.

Når trenger man rotfylling?

Er man uheldig kan bakteriene spre seg i resten av blodet. For å unngå større skader i munnen og sykdommer i kroppen skal man behandle en skadet nerve snarest. De vanligste årsakene til problemet er betennelse i nerven, infeksjon rundt tannroten eller traume (skade mot tannen og tannnerven).

Forklaring av rotbehandling og rotfylling, trinn for trinn.

Rotbehandling og reparasjon av tannen, trinn, for trinn.

Betennelse i nerven

Nerven kan bli betent av ulike årsaker. Det kan være et dypt hull som går inn i nerven eller noe annet som har irritert nerven. I begynnelsen kjenner man ingenting, men etter hvert får man smerter som kommer og går.

Først provoseres smerte ved kulde, varme eller søtt, men går relativt fort over. Jo større betennelsen er, desto lenger sitter smerten igjen. Man kan også få vondt når man tygger på tannen. 
Hvis man unnlater nødvendig behandling blir smerten mer intens. Først er smerten lett å lokalisere og kan være både utholdende og spontan. Den er skarp og skjærende. Kulde provoserer smerten, som blir mer varig.

Jo lenger man venter, jo mer øker smerten. Den blir bankende og hamrende, og kan sitte igjen i minutter til timer. Den kan også bli vanskeligere å lokalisere. Smerten kan aktiveres av varme, men lindres nå av kulde. Det er også vanlig at det blir ømt å tygge eller ligge ned på siden hvor tannen sitter. 

Infeksjon rundt rotspissen

Dersom man unnlater å behandle en nervebetennelse, vil nerven etter hvert dø. Bakterier setter seg inn i tannen og lager en infeksjon rundt rotspissen. Smerten er nå mer konstant, pulserende murring, og lettere å lokalisere. På røntgenbilder kan man ofte se en mørk grå dott rundt rotspissen som er infisert. Det er viktig å få fjerne alle bakteriene så snart som mulig slik at de ikke sprer seg i kjevebeinet. 

Traume eller akutt nerveskade

Ved slag mot tannen kan man få en fraktur. Frakturen kan omfatte kun hardvev eller være mer omfattende og også involvere nerven. Er det en en omfattende nerveskade må tannen rotfylles for å unngå problemer i fremtiden.

Hvordan gjennomføres behandlingen?

Dette er en behandling hvor man gjør rent i hulrommet midt i tannen, der  nerven normalt er. Roten renses ved å fjerne bakterier og evt. nerverester. Tannlegen gjør godt rent og fyller rommet med et dedikert rotfyllingsmateriale.

Grafisk bilde av rotbehandling og rotfylling av tann.

Tynne instrumenter brukes for å nå helt ned til rotspissen.

Hulrommet hvor nerven sitter er normalt lukket og består av sterilt vev. Det innebærer at dette er å betrakte som en mikrokirurgisk behandling som må foregå sterilt. I praksis betyr det at tannen må beskyttes fra omkringliggende vev med en spesiell duk som kalles kofferdam. For å vite hvor lang roten er, måler man den med spesielle instrumenter og med røntgenbilder før, under og etter behandlingen. Når behandlingen er rotfylt får du normalt en midlertidig fylling oppe på (rotfylling ligger kun, og skal kun ligge, i tannroten). 

Hvordan skal en tann best behandles når rotfylling er gjennomført?

Når tannen er ferdig fylt og symptomfri behøves det et permanent deksel. Hvilket deksel som er best avhenger hvor skadet tannen (kronen) er. Ved en liten skade kan den dekkes med en fylling. Er store deler av tannen skadet er det mer hensiktsmessig å gi den et nytt skall, ved å lage en tannkrone.

Rotfylling av jeksel.

Eksempel på reparasjon av rotfylt tann med krone (medsols).

En ny studie om rotfylling viser at tenner som har fått en plastfylling markant oftere må repareres på nytt innen 5 år eller trekkes, sammenlignet med de tenner som har fått en krone. Man tror at dette kan være et resultat av at pasienten velger fylling til tross for at tannlegen anbefaler krone.

Gjør selve behandlingen vondt?

Du får bedøvelse i forkant av behandlingen og merker ikke noe til selve prosedyren. Mange overraskes over at en slik behandling er smertefri.

Det gjør vondt etter behandling?

Selv om behandlingen er vellykket kan noen få en lokal betennelse etter en slik fylling. Denne går normalt over av seg selv. Ring eventuelt din tannlege dersom du har vondt etter behandlingen. 
Vondt i en rotfylt tann langt etter behandling kan være tegn på reinfeksjon. Vi vil undersøke for etablere en riktig diagnose. Ring oss eller bestille time online.

Hvor lenge holder min rotfylling?

Behandlingen har generelt veldig god prognose. 90% av tilfellene hvor man har rotfylt når nerven er betent blir bra. Dersom nerven er infisert (f.eks. med evt. betennelse rundt rotspissen) er prognosen noe lavere. Det er viktig med klinisk og røntgenologisk oppfølging av rotfylte tenner da tilhelingen kan ta tid. Til tross for at man er symptomfri kan det ta flere år før kjevebeinet har tilhelet.

Kan man gjøre behandlingen på nytt dersom resultatet ikke ble godt nok?

Hvis man har en vellykket, symptomfri rotfylling med god forsegling (fylling/krone) holder det med regelmessige kontroller. Dersom rotfyllingen ikke ga ønsket resultat, kan man gjøre den på nytt (revisjonsbehandling). Man fjerner da rotfyllingsmateriale, renser på nytt og legger ny rotfylling. Revisjonsbehandling har fra 75-90% prognose, avhengig av årsak til omgjøring.

Dersom man ikke kommer til for vanlig revisjonsbehandling, f.eks. pga. stift i roten, kan man velge å fjerne rotspissen som er infisert. Dette kalles apicectomi og beskrives nærmere under tannkirurgi

Hva koster en behandlingen?

Prisen på en rotfylling er avhengig av hvor mange nervekanaler som skal behandles. Ulike antall røtter har ulike antall nervekanaler. Som regel har fortenner en kanal, små jeksler en-to kanaler og store jeksler 3-5. Du finner våre priser på rotfylling i vår prisliste. 

Hvorfor skal jeg prioritere denne behandlingen?

En ubehandlet infeksjon blir bare verre med tiden. Infeksjoner rundt rotspissen blir større og ødelegger beinet. Skulle man vente for lenge, og tannen blir tapt, kan det også bli vanskelig å erstatte den. Tannimplantat trenger friskt bein for å feste og gro.

I tillegg kan bakterier spre seg i kroppen ved hjelp av blodbanene. Unngå unødvendig smerte og ekstra behandling ved å ta rotfylling i tide. Regelmessige kontroller og undersøkelser hos tannlege eller tannpleier hjelper deg å forebygge sykdom.

Ring oss om du vil vite mer om rotfylling eller hvordan du kan forebygge sykdommer i munn, tenner og kjeve. Vårt telefonnummer er 22 42 04 16. Du kan også bestille time online.

Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS

Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som utvikler flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!