?> Tannbleking | Bleking av tenner hjemme | Proffe blekeskinner
Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.com
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Premium undersøkelse
Premium undersøkelse
Inntil 70 min
kr 1.780
Undersøkelse fresh
Undersøkelse fresh
Inntil 50 min
kr 1.340
Enkel undersøkelse
Enkel undersøkelse
Inntil 30 min
kr 890
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 730

Få hvitere tenner med tannbleking. Behandlingen gir misfargede tenner en lysere farge på en skånsom måte.

Tannbleking er en behandling for å fjerne misfarging på tennene og gi dem en lysere farge. Bleking av tennene kan gjøres som et ledd i tannbehandlingen av medisinske årsaker eller på estetisk grunnlag.

Misfarging kan oppstå på av ulike årsaker. Det kan for eksempel være genetiske årsaker eller kostrelatert. Andre årsaker kan være pga. medisin man fikk som foster eller barn, eller skader mot tenner eller tannanlegg.

Det kan også ha en enkel forklaring som at tennene blir mørkere i fargen med årene. Ved inntak av spesifikk kost kan små fargepigmenter over tid binde seg inn i emaljen. Vanlig tannpleie er ikke nok for å fjerne misfargingen, da den ligger under overflaten.

Kosthold som kan misfarge

 • Kaffe
 • Te
 • Rødvin
 • Gurkemeie
 • Gulrot

I tillegg kan også tobakk, som røyk og snus, misfarge tennene.

kaffe kan misfarge tennene

Kaffe kan misfarge tennene.

Andre årsaker til misfarging

 • Aldring
 • Tannutviklingsforstyrrelser
 • Traume
 • Død tannerve
 • Gammel rotfylling

Hvordan fungerer tannbleking?

Tannbleking fungerer på den måten at virkestoffet i blekemidlet bryter ned fargepigmenter som er i og under tannoverflaten i emaljen. Som et resultat blir tennene lysere. Det virksomme stoffet er hydrogenperoxid. Tannblekingsmateriale kan innholde ulik styrke, avhengig av hvilken problemstilling som skal behandles og hvilket resultat som ønskes. Blekematerialet kan inneholde opp til 6% hydrogenperoxid (eller tilsvarende 16.62% karbamidperoxid). Blekemiddel med over 0.1% hydrogenperoxid må kun selges til og brukes av tannleger.

I forkant av tannbleking

Før man bleker tennene må de undersøkes klinisk og med røntgen. Alle evt. sykdommer må være behandlet i forkant av tannblekingen. Årsaken til misfargingen må være avklart for å kunne velge beste behandlingsalternativ. Du må være over 18 år gammel og ha god munnhygiene.

Kan alle tenner blekes?

De fleste tenner kan i prinsippet blekes. Naturlig gule tenner blekes som regel raskere enn tenner som er grå-blå. Det er viktig  med en utredning av den bakenforliggende årsaken for å kunne behandle misfargingen på riktig måte. 

Hvem skal unngå å bleke tennene?

Gravide og ammende anbefales å vente med tannbleking til etter fødsel/ammeperiode. 

Typer av tannbleking

Det finnes flere typer av metoder for å bleke tennene. Felles for å forvente godt resultat med tannbleking er at:

 • Hull, tannkjøttsproblemer og andre sykdommer må behandles først.
 • Overfladiske misfarginger skal fjernes i forkant.
 • Fyllinger og kroner må ha god kvalitet.

Sammen diskuterer du og tannlegen din problemstillingen og hvilke resultater du ønsker. Ut fra ditt behov velger dere en metode eller en kombinasjon av ulike metoder.

Tannbleking hjemme

Den vanligste og mest skånsomme metoden for å bleke tennene er hjemmebleking. Tannlegen skanner eller tar avtrykk av tennene og lager en individtilpasset blekeskinne for hver kjeve. I blekeskinnen legger man blekemiddel iht. instruks fra tannlegen. Avhengig av blekematerialet brukes skinnene enten noen timer på dagen eller over natten. Dette gjentas til ønsket resultat er nådd. For at du enkelt skal følge med på resultatet anbefaler vi at du tar før og etter-bilder. 

tannbleking med hjemmebleking

Tannbleking med hjemmebleking.

Tannbleking hos tannlege

Tannbleking hos tannlege med lys er en metode som gir høyere risiko for bivirkninger og garanter ikke bedre resultat enn hjemmebleking. Prinsippet går ut på å beskytte lepper og tannkjøtt, pensle tennene med blekegel som aktiveres med lys.

Blekemiddelet brukt i denne settingen innhold ofte nivåer fra 25% hydrogenperoksid – noe som i dag er ulovlig for kosmetisk tannbleking. Vi tilbyr ikke klinikkbleking med lys da dette ble frarådet iht. EU-direktiv som kom i 2012. Blått lys er UV-stråling og frarådes av norsk strålevern.

Internbleking

Iblant kan rotfylte tenner bli misfargede over tid. Internbleking er en metode for å bleke misfargede, rotfylte tenner innenfra. Det gjelder oftest tenner som har fått en fylling. Man fjerner da fyllingen, gjør rent inne i tannen og dekker til rotfyllingsmaterialet.

I åpningen legger man blekemiddel som man lukker inne med midlertidig fylling. Dette innlegget skal da virke over noen dagers tid. I noen tilfeller må innlegges skiftes for å oppnå god nok effekt. 
Når man er fornøyd med tannens nye farge, fjerner man innlegget og dekker til åpningen med en ny fylling. Behandlingen trenger evt. å gjentas i fremtiden for å vedlikeholde det nye, lysere resultatet.

Dersom enkelte tenner som ikke er rotfylte blir misfargede, kan det være tegn på at nerven er i ferd med å dø og det finnes risiko for infeksjon rundt rotspissen. Tannen må da undersøkes av tannlege.

Ung kvinne med misfarget fortann.

En tann som har fått et slag eller har blitt rotfyllt kan misfarges over tid. Før tannen evt. behandles med internbleking må årsaken til misfargingen utredes.

Icon fjerner flekker på tennene

Flekker på tennene er resultat av en mineraliseringsforstyrrelse som gjør at emaljen har en annen struktur. Det innebærer at lyset brytes annerledes og flekker fremstår. Flekkene kan være både hvite eller brune. Flekker kan også oppstå på tennene etter konvensjonell tannregulering med stål. 

Dersom du har flekker på tennene kan de behandles med ICON. Det er en metode som fjerner flekkene helt uten boring eller bedøvelse. Tannlegen legger en gel på tannen som åpner mikroskopiske porer i tannen. Når porene er åpne er tannen mottakelig for et spesielt fyllingsmateriale. Fyllingsmaterialet trekker inn i tannen og fjerner flekkene. Icon er en enkel behandling som gir langvarig resultat. Icon kan kombineres med annen tannbleking.

Mikroabrasjon

Mikroabrasjon er en teknikk for å fjerne opasiteter og misfarginger som ligger i det ytterste sjiktet av emaljen. Teknikken går ut på at man polerer tennene med et spesielt materiale og med en spesiell teknikk. Gitt at misfargingene er overfladiske, gir denne behandling gode og stabile resultat. Her er en artikkel i Tannlegetidende om mikroabrasjon som behandling av flekker i emaljen.

Hvor hvite tenner kan jeg forvente?

Hvor hvite tennene blir avhenger av hvorfor man i utgangspunkt trenger å bleke dem.

 • Hva har årsaket misfargingen?
 • Hvor lenge har du hatt misfargingen?
 • Hvilken farge hadde tannen i utgangspunktet?

Våre tenner har ulike nyanser av hvitt med innslag av gult, brunt, rødt, grått eller blått. Ulike nyanser bleker ulikt i tid.

Før og etter tannbleking.

Før og etter tannbleking.

Husk at tennene ikke nødvendigvis blir lysere enn dine naturlige tenner. Dersom du ønsker lysere tenner kan fylling eller skallfasetter være mulige alternative behandlinger.

Må jeg bleke tennene hos tannlegen?

Flere skjønnhetssalonger og frisører tilbyr i dag tannbleking. De mangler klinisk og røntgenologisk utstyr for å gjøre en fullstendig undersøkelse av tenner og tannkjøtt i forkant av behandlingen. 
Siden 31.12.2012 gjelder nye direktiv for tannbleking i EU og Norge. Tannblekingsmateriale som innholder over 0.1% av hydrogenperoksid eller tilsvarende, får kun selges til og brukes av tannleger. Hver runde av tannbleking må foregås av undersøkelse, og kun pasienter over 18 år kan behandles.

For å sikre deg en frisk munn, et pent smil uten bivirkninger og med et langsiktig godt resultat anbefaler vi at du tar tannbleking hos tannlegen. 

Hva skal jeg tenke på under behandling?

Profylaktisk fluorskylling anbefales for å lindre evt. følsomhet man kan oppleve i forbindelse med tannbleking. Vi anbefaler at man skyller ekstra morgon og kveld med 0.2% fluorskylling. Det lindrer evt. økt sensibilitet. Reduser inntak av mat og drikke som kan gi misfarging.

Hvordan skal jeg vedlikeholde mitt nye smil?

Avhengig av hvilken type bleking som ble gjort kan resultatet holde opp til et år. Munnhygiene, livsstil og kosthold påvirker hvor lenge du kan forvente å beholde resultatet. Benytt anledningen til å kutte ut evt. røyk og snus! I tillegg er det som vanlig viktig med regelmessige kontroller og undersøkelser for å sikre et sunt og pent smil.

Ring oss på tlf. 22 42 04 16 for å vite mer, eller bestille time for tannbleking på nett!

Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som eier flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!