Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.comÅpningstiderMan til tors 08 – 20
Fredager 08 – 18
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Tannbleking inkl. undersøkelse (kampanje)
Tannbleking inkl. undersøkelse (kampanje)
90 min
kr2.990 (kr 5.100)
Komplett undersøkelse Basis
Komplett undersøkelse Basis
50 min
kr1.090 (kr 1.490)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 790
Tannspa – Rent & pent smil
Tannspa – Rent & pent smil
40 min
kr990 (kr 1.089)

Tannbleking kan gjøre misfargede tenner hvitere på en skånsom måte.

Svært mange ønsker seg et hvitere smil. Etter hvert som vi blir eldre, vil de fleste av oss oppleve at tennene blir gulere. Det kan oppleves sjenerende, og for noen reduserer det livskvaliteten. Gruer du deg kanskje for å smile i jobbsammenheng? Heldigvis finnes det en løsning for deg som ønsker å få hvitere tenner; tannbleking.

Julekampanje:

20 % på tannbleking inkl. undersøkelse

Bestill før 24. desember 2023 og få rabatten ut januar 2024.

Ring oss på 22 42 04 16

Hva er tannbleking?

Tannbleking er en behandling der tennenes ytterlag får en kjemisk rens, slik at tennenes hvithet gjendannes eller bevares. Har du først fått misfarginger som har trengt inn i emalje og tannbein (dentin), hjelper det lite å børste tennene. Misfargingen kan kun fjernes ved å kjemisk bleke tennene.

Behandlingen gjøres med et aktivt virkestoff enten hjemme eller hos tannlegen. En tannlegeundersøkelse i forkant skal sikre at det er trygt for munnhelsen å gjennomføre tannbleking. Bleking er ikke skadelig for tannhelsen så lenge det utføres på riktig måte i samråd med tannlege.

Før og etter tannbleking.

Før og etter tannbleking.

Hvorfor kan det være ønskelig å bleke tennene?

Et fint smil og jevne tenner er gjerne noe av det første vi legger merke til i møte med andre mennesker. Uavhengig av grunn kan noen mennesker ønske å gjøre noe med gulnede tenner. Hvite tenner smil er ofte knyttet til sunnhet og ungdommelighet og gir andre ubevisst et inntrykk av at du er opptatt av å ta vare på deg selv.

Hvorfor blir tennene våre gule?

Det er helst ytre faktorer som medvirker til at tennene blir gule. Mat og drikke er de vanligste årsakene til misfarging av tennene. I noen tilfeller kan gulfargen skyldes alder, medisinering, sykdommer eller arv.

Mat og drikke

Mest vanlige årsaker til gule tenner er rødvin, te, kaffe og brus. Rødvin inneholder sterke fargestoffer som misfarger emaljen. Daglig tannpleie kan i stor grad pusse vekk misfargingen, men mange opplever likevel permanent misfarging når drikkevaren inntas jevnlig og mye. Matvarer, som f.eks. blåbær, gurkemeie, kirsebær og tranebær, kan også føre til at tennene misfarges.

kaffe kan misfarge tennene

Kaffe kan misfarge tennene.

Snus og tobakk

Snus, skråtobakk og sigaretter er kjent for å kunne misfarge tennene. Dette gjelder kanskje særlig brun løssnus. Men er du storrøyker, vil du også kunne oppleve mye misfarging av tennene.

Arv og alder

Noen mennesker er rett og slett disponert for å få gule tenner. Hvis emaljelaget er tynt, vil tennene ofte se gulere ut, selv om du steller godt med dem. Dersom du derimot er arvelig disponert for tykk emalje på tennene, ser smilet hvitere ut. En annen naturlig faktor for misfarging av tennene, er alder. I løpet av livet vil en del av emaljen på tennene slites bort. Dette gjør at tannbenet (dentinet) som er gulere i fargen, blir mer synlig.

Andre medisinske årsaker til misfarging

Tannutviklingsforstyrrelser, traume (tannskade), gammel rotfylling, død tannerve og hull i tennene (karies) kan føre til misfarging. Gamle skader kan nemlig føre til at tennene misfarges fra innsiden av emaljen og får en sort eller blålig farge.

Hvordan fungerer tannbleking?

Lysningen av tennene kan gjøres som et ledd i tannbehandling av medisinske årsaker eller på estetisk grunnlag, og kan gjøres eksternt og internt (les mer lenger ned i artikkelen). Tannbleking virker ved at virkestoffet i blekemidlet bryter ned fargepigmenter som er i og under tannoverflaten i emaljen. Resultatet er at tennene blir lysere.

Virkestoffet er hydrogenperoksid. Tannblekingsmidlet kan ha ulik styrke, avhengig av hvilken problemstilling som skal behandles og hvilket resultat som ønskes. Vær oppmerksom på at blekemiddel med over 0.1 % hydrogenperoksid må kun selges til og brukes av tannleger.

Hva sier regelverket om tannbleking?

Tannblekeprodukter som inneholder mindre enn 0.1 % hydrogenperoksid, reguleres av kosmetikkforskriften og er således ikke medisinsk utstyr.

Peroksid-baserte tannblekeprodukter kan maksimalt inneholde 6 % hydrogenperoksid (som tilsvarer 16 % karbamidperoksid). Disse skal kun selges via tannlege og ikke benyttes på pasienter under 18 år.

Mattilsynet som håndhever regelverket for kosmetikk, tydeliggjør at internbleking av tenner ikke er kosmetisk behandling. Maksimumsgrensen for hydrogenperoksid og begrensning for pasientens alder gjelder derfor ikke for internbleking av misfargede rotfylte tenner.

I forkant av ekstern tannbleking

Før tenner kan behandles med bleking, må tannlegen undersøke dem klinisk og med røntgen. Alle eventuelle sykdommer må være ferdigbehandlet i forkant av tannblekingen. Årsaken til misfargingen må være avklart for å kunne velge det beste behandlingsalternativet. Du må også være over 18 år.

Det beste resultatet oppnås hvis tannlegen pusser og renser tennene kort tid før blekingen igangsettes. Eventuell tannstein eller røykebelegg vil kunne ligge i veien for blekemidlet og forhindre et godt resultat. Du bør også helst ikke røyke under behandlingen for å få et godt resultat.

Er det trygt å bleke tennene?

Tannbleking er trygt når du følger tannlegens instruksjoner. Det er viktig at du ikke overfyller blekeskinnene med blekemiddel eller biter hardt og mye på skinnen under hjemmeblekingen. Blekemiddelrester på tannkjøttet må tørkes bort. Hvis du får noe i munnen, må du spytte det ut. Svelging av mye blekemiddel kan gi skader i svelg eller magesekk.

Bivirkninger av tannbleking

Noen mindre bivirkninger kan forekomme. Den vanligste er ising fra tennene fordi tannblekemiddelet virker på tannoverflatene. Derfor bør personer som plages av ising, unngå bleking inntil denne isingen har kommet under kontroll. Hvis det oppstår ising underveis i prosessen, anbefales det å ta 1-2 dagers pause (ved hjemmebleking) eller at blekingen avsluttes helt.

Andre bivirkninger kan være forbigående sviende, hvite flekker på tannkjøttet der tannblekemiddelet har kommet direkte i kontakt. Slike flekker skal normalt forsvinne innen få minutter etter at blekemiddelet er tørket bort.

Løse fyllinger, hull i tennene eller tannkjøttbetennelse kan skape problemer fordi blekemidlet kan trenge inn til tannerven og skape irritasjon og smerte. En undersøkelse i forkant av blekingen vil avklare om slike tilstander finnes hos pasienten.

Forebyggende fluorskylling anbefales for å lindre evt. følsomhet som kan oppstå i forbindelse med tannbleking. Det anbefales skylling ekstra morgen og kveld med 0.2 % fluorskylling.

Gravide og ammende

Gravide og ammende anbefales å vente til etter fødsel/ammeperiode med å bleke tenner.

Må du bleke tennene hos tannlegen?

Flere skjønnhetssalonger og frisører tilbyr tannbleking. For det første mangler de tannlegekompetanse og røntgenologisk utstyr for å gjøre en fullstendig undersøkelse av tenner og tannkjøtt i forkant av behandlingen. For det andre har de ikke lov til å gjøre tannbleking med tannblekingsmaterialer som inneholder over 0.1 % av hydrogenperoksid. Dette er forbeholdt tannleger (direktiv for tannbleking i EU og Norge gjeldende fra 31.12.2012).

Kjøp av blekemidler over disk/på internett

Det er mulig her i Norge eller i utlandet å kjøpe bestemte tannblekemidler til hjemmebruk uten hjelp fra tannlegen. Det kan være klisterpapir med blekemiddel til å lime på tennene, gelé/lakk til å smøre på tennene eller skinne med blekemiddel som ikke er spesialtilpasset. Disse metodene frarådes fordi du kan nesten ikke unngå at blekemiddelet kommer på tannkjøttet og ned i magen.

Såkalt blekende tannkrem (whitening) kan fjerne belegg på overflaten av tennene i likhet med annen tannkrem. Men vær obs på at enkelte tannkremer inneholder partikler som sliper for hardt, slik at de etterlater tennene mer ru på overflaten. Dette gjør tennene faktisk mer mottakelig for nye fargestoffer.

For å sikre deg at du får en frisk munn, et pent smil uten bivirkninger og et langsiktig godt resultat, anbefales du derfor å starte prosessen med hjemmebleking hos en tannlege.

Kan alle tenner blekes?

De fleste tenner kan blekes. Naturlig gule tenner lysner som oftest raskere enn tenner som er grå-blå. Det er viktig å utrede den bakenforliggende årsaken for å kunne behandle misfargingen på riktig måte.

Et godt resultat med tannbleking forutsetter at:

 • Hull i tennene (karies), tannkjøttproblemer og andre sykdommer er behandlet.
 • Overfladiske misfarginger er fjernet.
 • Tannkroner og fyllinger har god kvalitet.

Sammen vil du og tannlegen diskutere din konkrete problemstilling og hvilke resultater du ønsker. Ut fra ditt behov velger dere en blekemetode eller en kombinasjon av ulike metoder.

Hvor hvite kan tennene bli?

Naturlige tenner har ofte ulike nyanser av hvitt med innslag av gult, rødt, brunt, grått eller blått. Ulike fargenyanser bruker ulik tid på å blekne. I tillegg vil grunnen til misfargingen påvirke hvor hvite tennene kan bli. Dette er faktorer tannlegen vil vurdere i hvert enkelt tilfelle:

 • Hva har forårsaket misfargingen?
 • Hvor lenge har du hatt misfargingen?
 • Hvilken farge hadde tennene i utgangspunktet?
 • Finnes det genetiske årsaker til misfargingen?

Tennene blir ikke alltid lysere enn den opprinnelige fargen de hadde. Dersom du ønsker lysere tenner, kan hvite fyllinger eller skallfasetter være mulige alternative behandlinger.

Det finnes ulike måter å bleke tenner på

Orbdent Oslo tilbyr hjemmebleking i samråd med tannlege. En viktig årsak til dette er at før du begynner med blekingen kan tannlegen undersøke tennene og anbefale eller fraråde bleking, avhengig av nåværende tannhelse. Blekemetodene deles inn i: to hovedtyper

1. Eksternbleking av misfarging etter ulike typer mat, drikke, tobakk, mm.

 • Hjemmebleking av tenner i samråd med tannlege
 • Bleking av tenner utført i ett besøk på tannklinikk

2. Internbleking av misfarging pga tennenes struktur, skade, mm.

Hjemmebleking med blekemiddel, skinner og instruksjoner fra tannlege

Den vanligste og mest skånsomme metoden å bleke tennene er hjemmebleking, selv om hjemmebleking tar lengre tid enn bleking på tannklinikk.

Før tannbleking undersøker tannlegen tennene dine. Har du hull i tennene, løse fyllinger eller tannkjøttsykdom, må disse tilstandene behandles før blekingen igangsettes. Tannlegen skanner eller tar fysisk avtrykk av tennene og lager en individtilpasset blekeskinne for hver kjeve. Disse kan benyttes i flere år.

Hvordan gjennomføres hjemmeblekingen?

Avhengig av hvilket blekematerialet som brukes, skal skinnene være på enten noen timer på dagen eller gjennom hele natten. Tannlegen viser deg i hvordan og hvor mye blekemiddel du skal legge i skinnene. Du fortsetter å bruke skinnene inntil du har oppnådd et resultat du er fornøyd med. Ta før- og underveis-bilder for å lettere kunne følge med på resultatet.

Hvor gode resultater hjemmebleking gir, vil variere fra person til person, og avhenge av grad og type av misfarging. Effekten av hjemmebleking vil vare lengre dersom du har et lavt inntak av drikker og matvarer som inneholder mye fargestoffer. Fordelen med hjemmebleking av tenner er at ny misfarging enkelt kan behandles ved å gjenbruke skinnene.

tannbleking med hjemmebleking

Tannbleking med hjemmebleking.

Tannbleking utført i ett besøk på klinikk

Bleking på klinikk er en rask metode som gjennomføres under et enkelt besøk hos tannlege eller tannpleier. Et meget sterkt blekemiddel pensles på tennene mens lepper og tannkjøtt er beskyttet. Behandlingen kan ta inntil to timer.

En stor fordel ved å få bleket tennene hos tannlegen er at du unngår å svelge blekemidlet. Du kan også få bleket en enkelttann uten at det kommer blekemiddel på andre tenner.

Ulempen med denne blekemåten er at det likevel er en større påkjenning for både tenner og tannkjøtt, sammenlignet med hjemmebleking av tenner. Fordi det brukes mye sterkere kjemikalier for å oppnå ønsket resultat så raskt som mulig, øker risikoen for ising i tennene i etterkant av behandlingen.

Tannbleking hos tannlege er ingen garanti for bedre resultat sammenlignet med hjemmebleking.

Internbleking

En tann som har blitt rotfylt eller fått et slag kan misfarges over tid. Dersom tenner som ikke er rotfylte blir misfargede, kan det være tegn på at tannerven er i ferd med å dø, og da finnes det risiko for infeksjon rundt rotspissen. Tannen må da undersøkes og behandles av tannlege. Tannblekemidler til intern bleking i tannen, f.eks. utført av tannlege etter rotfylling, vil ikke falle inn under definisjonen av kosmetikk.

Ung kvinne med misfarget fortann.

En tann som har fått et slag eller har blitt rotfylt kan misfarges over tid. Før tannen evt. behandles med internbleking, må årsaken til misfargingen utredes.

Hvorfor blir rotfylte tenner misfargede?

Internbleking er en måte å bleke misfargede, rotfylte tenner innenfra. Disse får noen ganger en grå-blå misfarging. Mørke fargepigmenter dannes ved nedbrytning av blodkomponenter som ikke er tilstrekkelig fjernet ved rotbehandlingen. Det kan også oppstå som følge av traume med etterfølgende blødning i tannerven (pulpa).

Ved nedbrytning frigjøres jern (fra hemoglobin) som bakterier omdanner til sortfarget jernsulfid. Nekrotisk (dødt) vev kan også gi opphav til misfarginger. Det kan derfor ofte være behov for bleking av estetiske grunner. Internbleking er alltid førstevalget for en misfarget rotfylt tann og gir ofte et vellykket resultat.

Hvordan gjennomføres internbleking?

Internbleking består i at tannlegen legger blekemiddel inne i tannen der hvor nerven tidligere var. Tannen lukkes så igjen med en midlertidig fylling. Blekemiddelet skiftes ut en gang i uken inntil resultatet er tilfredsstillende. Vanligvis tar det tre til fire uker. Deretter lukkes tannen permanent med en plastfylling. De fleste tenner har god effekt av denne behandlingen, og den er et veldig godt alternativ til å sette en tannkrone på tennene for å løse et misfargingsproblem.

Hvordan skal du vedlikeholde mitt nye smil?

Avhengig av hvilken type bleking som ble gjort kan resultatet holde opp til et år. Men munnhygiene, livsstil og kosthold påvirker også mye hvor lenge du kan forvente å beholde resultatet.

Når du bleker tennene med hydrogenperoksid, vil tannoverflatene være noe mer porøs enn ellers. Dette gjelder spesielt under og rett etter tannbleking, men kan vare i opptil én eller to uker. Derfor er det viktig å:

Unngå sterke fargestoffer

I tiden etter tannbleking bør du derfor spesielt passe på å unngå mat eller drikke som inneholder sterke fargestoffer. Unngå svart te, kaffe, rødbeter, rødvin, tomatsauser, o.l., dersom du kan. Klarer du ikke det, vil tennene fort kunne bli misfargede igjen. Dersom du synes det er vanskelig å ikke få morgenkoppen med kaffe eller te, kan du forsøke å drikke med et sugerør. Dette gjør at drikken ikke kommer borti tennene i like stor grad.

Unngå tobakk og snus

Mange som røyker ønsker tannbleking nettopp fordi de opplever at tennene blir gulere. Men vær klar over at resultatet ikke nødvendigvis blir så langvarig dersom du fortsetter å røyke. Stoffer fra tjære og nikotin vil fortsette å feste seg til tennene. Benytt anledningen til å kutte ut røyking og snusing.

Gå regelmessig til kontroll hos tannlegen

Det er alltid viktig med god tannpleie, jevnlige kontroller og tannundersøkelser for å opprettholde et sunt og pent smil. Profesjonell tannrens fjerner mye av den overfladiske misfargingen.

Hva koster tannbleking?

Prisen avhenger av hvilken behandling du trenger. Noen pasienter, også voksne, har krav på økonomisk støtte. Våre behandlere passer på at du får den refusjonen du har krav på.

Når må du betale moms på estetiske tannbehandlinger?

Når estetisk tannbehandling ikke er odontologisk/medisinsk begrunnet, vil utgangsprisen tillegges 25 % i merverdiavgift. Les mer om moms på estetisk tannbehandling.

Kilder:

 • Dahl, J.E og Pallesen, U. (2002): Bleking av tenner. Effekter, varighet, bivirkninger og etiske betraktninger. Den norske tannlegeforening. Tilgjengelig fra: https://www.tannlegetidende.no/journal/2002/7/dntt-29854/Bleking_av_tenner
 • Mattilsynet (2020): Faktaartikkel. Tannblekemidler. Tilgjengelig fra: https://www.mattilsynet.no/kosmetikk/kosmetiske_produkter/tannblekemidler/tannblekemidler.32778

Ring oss på tlf. 22 42 04 16 for å vite mer, eller bestille time for tannbleking på nett!

Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS

Orbdent.no er en del av Orbdent AS som eier flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!