Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.comÅpningstiderMan til tors 08 – 20
Fredager 08 – 18
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Tannbleking inkl. undersøkelse (KAMPANJE)
Tannbleking inkl. undersøkelse (KAMPANJE)
90 min
kr4.500 (kr 5.100)
Komplett undersøkelse Basis
Komplett undersøkelse Basis
50 min
kr820 (kr 1.090)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 790
Tannspa – Rent & pent smil
Tannspa – Rent & pent smil
40 min
kr990 (kr 1.089)
Forebygging

Forebygging og preventive tiltak er den enkleste måten å sikre en frisk munn og friske tenner som varer livet ut. Vi hjelper deg gjerne!

Forebygging av sykdommer er den enkleste måten å være og forbli frisk på. Sykdommer i munnen, som hull i tennene og tannkjøttsykdommer, er blant de vanligste sykdommer i verden ifølge WHO

2016 anslo man at 3.58 milliarder mennesker var rammet av orale sykdommer, hvorav ubehandlede hull i tennene er den vanligste sykdommen.

WHO World Health Organization Logo

WHO forsker og sammenstiller data om oral helse.

Forebygging av sykdom gjør deg friskere

Det mange ikke vet, er at mange av disse sykdommene kan forebygges med riktig tiltak. God forebygging er grunnlaget for en sunn munn og friske tenner. I Skandinavia har vi kommet langt takket være offentlige tannhelsetjenester som har gjort en stor jobb for å forebygge og behandle sykdom og lære bort gode munnhygienerutiner. Dessverre kan vi nå i senere tid se en øking av hull i tennene hos barn.

Tannbørste og tannkrem kan forebygge munnsykdommer.

Voksne bør pusse tennene to ganger om dagen, i to minutter, med to centimeter tannkrem med fluor.

Hull i tennene og tannkjøttsykdommer er sykdommer som kan forebygges, men det forutsetter et godt samarbeid mellom tannhelsepersonell og pasientene. Utfordringen er at de fleste sykdommene i munnen ikke gjør vondt eller gir noen andre symptomer på et tidlig stadium. Mange har i dag en hektisk hverdag, hvor man velger å prioritere andre ting enn tannlegebesøket. Når man endelig tar kontakt, har ofte problemene blitt større og trenger mer og/eller akutt behandling. Dette kunne ha vært unngått med en sjekk hos tannlegen/tannpleieren.
Ulike stadier av tannlegeskrekk er også en vanlig grunn til at man utsetter tannlegebesøket. Noen opplever at de har utsatt tannlegebesøket så lenge, at de nå skammer seg for å ta kontakt, og havner i en ond sirkel. Husk på at tannhelsepersonell er til stede for å hjelpe deg, i et trygt og rolig miljø, og gi deg sykdomsinformasjon, forebyggende munnhygienerutiner og nødvendig behandling.

7 tips for å forebygge sykdom i munnen

  • Vær obs. på god munnhygiene
  • Bruk fluor
  • Se over kostholdet
  • Drikk vann når du er tørst
  • Si ifra til tannlegen/tannpleier hvis du er tørr i munnen
  • Bruk tannbeskytter ved sport og trening
  • Gå regelmessig til tannlege/tannpleier for vedlikeholdsundersøkelse.

Med denne enkle huskeregel kommer du langt:

2x2x2

Voksne bør pusse tennene to ganger om dagen, i to minutter, med to centimeter tannkrem med fluor.

Munnhygiene

Sykdommer som hull i tennene og tannkjøttsykdommer kommer av bakterier som legger seg i plakk og belegg som oppstår når vi spiser. Ved å bruke tannbørste og mellomromsbørste/tanntråd daglig vil dette kunne fjernes. Dersom plakket ikke fjernes kan det omdannes til tannstein. Tannstein kan ikke pusses vekk, men må fjernes hos tannlege eller tannpleier. Les mer om forebygging og munnhygienerutiner her.

Fluor

Fluor er en viktig del i forebygging av sykdom i tennene. Bakteriene i plakket ødelegger tennene og fluor har en viktig funksjon. Fluoret gjør tennene sterkere og hardere. Ved å bruke fluor regelmessig kan man forebygge hull i tennene. Det er takket være fluor i tannkrem og munnskyllevann at vi nå har relativt god tannhelse i Skandinavia, sammenlignet med resten av verden. Dessverre kan vi nå se en økende trend av hull i tennene, som blant annet kan henge sammen med at noen velger bort fluor. Les mer om FLUOR her.

Kosthold

Hva, og hvor ofte vi spiser og drikker påvirker utviklingen av hull i tennene. Sukkerrik mat øker risikoen for hull i tennene. Her kan du lese hvordan sukker og hull i tennene henger sammen. Hvor ofte du spiser har også en innvirking på hvordan sykdommer i munnen utvikles. Småspising er hverken bra for tennene eller kroppen. Her kan du lese mer om optimalt kosthold for friske tenner.

Vann er beste tørstedrikk

En kvinne drikker vann når hun er tørst.

Vann er beste tørstedrikk for munn og tenner.

Vanlig vann fra springen er det beste alternativet når du er tørst. Drikke som inneholder sukker, f. eks. saft eller juice, kan gi økt risiko for hull i tennene. Store inntak av kullsyreholdig vann (også sukkerfri brus) kan gi syreskader på tennene. Kaffe og te kan føre til misfarging på tennene. Mange i dag drikker mye kaffe. Husk på at kaffe er vanndrivende og du da kan trenge ekstra vann. Hodepine, tørr hud og tørre øyne, og forstoppelse kan være tegn på at man drikker for lite vann. I dag drikker mange for lite vann. Når man er tørst kan kroppen allerede være dehydrert, så husk på å få i deg nok med vann gjennom dagen.

Munntørrhet gir økt risiko for hull

Dersom man drikker for lite vann, kan man bli tørr i munnen. Munntørrhet kan også være et mer varig tilstand. Det kan være bivirkning fra medisiner eller en dysfunksjon i spyttproduksjonen. Spyttet har en veldig viktig funksjon for å bevare en frisk munn. Dersom du er ofte tørr i munnen, bør du kontakte tannlegen/tannpleieren. Les mer om munntørrhet og hvordan det påvirker din tannhelse.

Tannbeskytter forebygger skader

Ved aktive sporter eller trening, som ishockey, kampsport, gymnastikk, skateboarding eller mountainbike, er det økt risiko for tannskader. Ved å bruke spesialtilpassede tannbeskytter lagd av tannlege kan du ha full fokus på sporten og forhindre at skader oppstår. Les mer om tannbeskytter her.

Ishockeyspiller uten tannbeskytter med tannskade.

En tannbeskytter forebygger tannskader innen sport og fritid.

Regelmessig sjekk hos tannlegen/tannpleieren

Undersøkelser og vedlikeholdsundersøkelser er basisen i forebyggende tannhelse. I undersøkelsen kontrollerer man tenner, tannkjøtt, kjeveledd, tyggemuskler og tegn til munnkreft mm. Undersøkelsen inkluderer enklere rens. Du vil få individtilpasset sykdomsinformasjon og munnhygieneinstruksjon, for at du best mulig skal kunne ta være på tannhelsen din. Hvor hyppige kontroller du trenger er avhenging av hvilke evt. sykdomsprosesser som må kontrolleres. Vi gjør det enkelt for deg og sender innkalling med timeavtale per sms, med den intervallen vi blitt enige om. Du kan lese mer om undersøkelse her.

Hva koster forebygging?

Forebygging er inkludert i vår undersøkelse eller kan velges ekstra som tannpleie. Du finner våre priser i prislisten. Noen har krav på stønad fra HELFO for deler av behandlingen.

Forebygging er den beste investeringen

Forebygging er den beste investeringen du kan gjøre for din tannhelse. Forsking i dag viser også at det er en sammenheng mellom din munnhelse og resten av kroppen. At sykdommer i munnen påvirker kroppen, og omvendt.
Ved å forebygge sykdom kan du unngå å bli syk i det hele tatt. Ved å oppdage og behandle sykdom på et tidlig stadium, er behandlingsbehovet ofte mindre. Jo mindre behandling du trenger, jo bedre. For din munnhelse, din allmenne helse og samfunnet. Å forebygge sykdom krever ofte å forbedre sine vaner. Å endre vaner kan være vanskelig, derfor har vi skapt forskjellige verktøy som gjør dette lettere for deg. Spør din tannlege/tannpleier om råd.
Ring oss i dag om du vil forebygge sykdom og ha en sund munn og en frisk kropp! Tlf. 22 42 04 16 Du kan også booke timer online.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!