Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.comÅpningstiderMan til tors 08 – 20
Fredager 08 – 18
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Komplett undersøkelse Basis
Komplett undersøkelse Basis
50 min
kr820 (kr 1.090)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 790
Tannspa – Rent & pent smil
Tannspa – Rent & pent smil
30 min
kr990 (kr 1.089)
Soppinfeksjon i munnen

Sopp i munnen, Candida albicans, ofte kalt «trøske i munnen», vises som et hvitaktig belegg på tungen.

Sopp i munnen, oral candidose, ofte kalt «trøske i munnen», kjennetegnes gjerne av et hvit eller gulaktig tykt belegg på tunge eller i kinn eller munnhule som kan skrapes bort.

Kjennetegn, årsak og behandling av sopp i munnen

Hva er Candida albicans?

Candida er en gjærsopp og lever vanligvis helt fredlig på kroppen vår og også i munnhulen. Som infeksjon i munnen er begrepet egentlig releatert til candida-infeksjon i munnhulen hos spedbarn. Når den også omfatter infeksjon i munn og svelg hos voksne kalles den Candidiasis.

Typiske kjennetegn på sopp i munnen

Sopp i munnen | Trøske | Candida Albicans | Mistenker du infeksjon i munnen - kontakt oss | Orbdent OsloCandida Albicans er en sopp som oftest er årsak til trøske i munnen, soppinfeksjon. Nær halvparten av oss har den i munnen uten at den utvikler seg til et problem eller viser symptomer. Soppinfeksjon i munnen kjennetegnes oftest ved at man kjenner ubehag og/eller svie inni munnen/munnhulen. Enkelte sier at de ikke opplever noen spesielle plager.

Skraper du vekk belegget som har dannet seg på tungen, vil slimhinnen under ofte være tydelig rød og lettblødende. I ganen kan den ofte sees bak i den bløte delen av ganen som hvite og røde prikker. Et annet symptom kan være såre munnviker og det kan også oppstå røde flekker i munnhulen uten det hvite belegget.

Årsak samt behandling av sopp i munnen

Årsaker til sopp i munnen

Det er oftest soppen Candida albicans som forårsaken denne formen for infeksjon i munnen. Soppen finnes i munnen hos nær halvparten av befolkningen, men da uten at det oppstår noen form for symptomer, plager eller besvær all den tid immunforsvaret fungerer som det skal. Dersom immunforsvaret svekkes vil soppen kunne utvikle en infeksjon. Situasjoner og hendelser som kan påvirke immunforsvaret negativt kan være:

  • Ernæringsproblemer
  • Sykdom som er kjent for å redusere naturlig motsnadskraft
  • Medikamenter. Antibiotika glukortioider og også kreftbehandling i form av cellegift
  • Tannprotese som skaper irritasjoner, ofte i kombinasjon med dårlig rengjøring av gebisset
  • Ved munntørrhet fordi spytt gir naturlig beskyttelse mot sopp, samt forsvar mot hull og syreangrep på tennene
  • Bruk av astmainhalator – derfor er det anbefalt å skylle munnen godt etter innhalering

Behandling av sopp i munnen eller sår i munnvikene

Det viktigste er å få fjernet og/eller behandlet årsaken til at trøske i munnen oppstår. Ved behov kan man bruke lokale anti-soppmidler for å behandle infeksjonen. Medikamenter finnes i både salveform og som mikstur. Les pakningsvedlegg godt da det der beskrives hvor lenge miksturen skal holdes i munnen før den svelges, samt hvor stor dosen skal være. Dersom det er et barn som behandles brukes gjerne en q-tips for å smøre på miksturen eller salven.

Dersom gebiss er årsak

Mistenkes det at det er et gebiss som er årsaken til infeksjonen, er det viktig å se på reholdsrutinene. Gebiss bør rengjøres nøye hver dag. Bruk en myk tannbørste og håndoppvaskmiddel heller enn tannkrem. Man kan også benytte Klorhexidin for å rengjøre, og man bør særlig fokusere på den delen av gebisset som vender inn mot gummen.

Vær oppmerksom på at visse tannkremer inneholder små slipepartikler som kan lage mikroskopiske riper i gebisset. Disse ripene kan i sin tur gi grobunn for belegg og bakterier. Spør din tannlege eller tannpleier om råd om hvordan du best tar vare på gebisset.

Har man en sørlig hissig infeksjon brukes medikamentet Nystatin men man skal da være oppmerksom på at man ikke skal bruke Klorhexidin til rengjøring av gebisset fordi dette vil motvirke effekten av Nystatin. Dersom det er praktisk mulig bør man unngå å bruke gebisset så mye som mulig inntil infeksjonen er tilhelet.

Dersom man har infeksjon i munnvikene

En infeksjon som har oppstått i munnvikene behandles med en krem (Klotrimazol) som daglig smøres på tre til fire ganger over en til to uker. Dersom det er tale om en alvorlig infeksjon vil Diflucan kunne brukes, et medikament i tablettform. Denne skal ikke benyttes av gravise eller barn under ett år.

Hva er prognose uten behandling

Dersom du ikke får behandling kan en slik infeksjon vare i måneder og også i flere år. Hos nyfødte som får en slik infeksjon går det gjerne over av seg selv etter noen uker, men behandling bør løpende vurderes da det kan gå ut over matlyst samt gi plager/smerter under amming.

Når oppsøker man hjelp?

Har du noen av symptomene beskrevet på denne siden bør hjelp oppsøkes med en gang slik at diagnose kan gjøres. Som regel vil en fastlege raskt kunne avklare hva slags tilstand det er snakk om og hvilke tiltak som er best å igangsette. Dette særlig fordi fastlegen har din helsehistorikk og sykdomshistorie tilgjengelig, hvor det også kan finnes forklaringer til en eventuell infeksjonstilstand i munnen.

Dersom du har mistanke om at du har en soppinfeksjon, ta kontakt med din tannlege eller tannpleier for en undersøkelse idag. Bestill time hos oss her.

Vi er en del av et større fellesskap med flere klinikker

Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som utvikler flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!