Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.comÅpningstiderMan til tors 08 – 20
Fredager 08 – 18
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Komplett undersøkelse Basis
Komplett undersøkelse Basis
50 min
kr820 (kr 1.090)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 790
Tannspa – Rent & pent smil
Tannspa – Rent & pent smil
30 min
kr990 (kr 1.089)
Munnsykdommer

Munnsykdom kan være forbigående og ufarlig, tilbakevendende og noe man må leve med, eller av mer alvorlig karakter. Munnen forteller tannlegen mye om pasientens generelle helse.

Visste du at man kan oppdage tegn til underliggende sykdommer som diabetes, mage- og tarmsykdom og alvorlig vitamin/mineralmangel, ved å undersøke munnhule og svelg? Munnsykdom vil også kunne påvirke resten av kroppen vår og ha en negativ innvirking på f.eks hjerte- og karsykdommer.

Når man er hos tannlegen eller tannpleieren tenker man ofte ikke over at det er mer enn tennene som undersøkes. De fleste er ofte spente på om de har hull eller ikke og har kanskje ikke reflektert over alt annet vev i munn og munnhule som også kan rammes av sykdom. Etter karies (hull i tennene), så er tannkjøttbetennelse den mest vanlige sykdommen i verden (WHO).

Undersøkelse hos tannlege kan forebygge munnsykdomer.

Munnsykdommer er mer enn tenner og tannkjøtt, slimhinne og tunge må også undersøkes nøye.

Diabetes, hjerte- og karsykdommer og kreft råder også høyt på listen over sykdommer som flest mennesker i verden rammes av. Les mer og diabetes og tenner her. Det er derfor veldig viktig at man går til regelmessige undersøkelser hos tannlege eller tannpleier for å kunne oppdage dette på et tidlig stadium, og få riktig veiledning.

Vanlig munnsykdom

De fleste av de vanligste formene for munnsykdom er forbigående og ufarlige. De kan være vonde og skape endel ubehag og bør gå over av seg selv eller med behandling etter noen uker. Andre munnsykdommer kan være tilbakevendende og noe man må leve med. Disse bør ofte følges opp og fotograferes, og av og til tar man også biopsi (vevsprøve) for å stille en diagnose. Noen ganger kan disse sykdommene forveksles med eller utvikles til alvorlige sykdommer.

Noen av de vanligste munnslimhinnesykdommene er:

Anatomi av munnhulen.

Hele munnhulen må undersøkes nøye.

Alvorlige munnsykdommer

Noen ganger vil det oppstå munnsykdom i munnen som er av mer alvorlig art. Ofte kan disse munnsykdommene komme uten symptomer og være vanskelige å se med det blotte øyet. Det er derfor det er så viktig at man regelmessig går  til undersøkelse hos sin tannlege og tannpleier som vet hva de skal se etter og hvordan de skal følge det opp. Noen av de vanligste alvorlige munnsykdommene er:

  • Kreft i munnslimhinne
  • Svulst i bløt eller hardvev
  • Kreft i hals og svelg (ofte i forbindelse med infeksjon av HPV-Humant papilloma virus).

HPV infeksjon kan gi økt risiko for munnsykdommer.

HPV-infeksjon kan gi økt risiko for kreft i munn- og halsregionen.

Noen ganger oppstår det sår, hevelser og andre forandringer i munnen som kan vise seg å være kreft. Det er viktig å være oppmerksom på all eventuell forandring i slimhinne, tenner og kjevebein. Dette undersøkes alltid ved mistanke om dette når man kommer inn med for eksempel tannverk eller sår i munn eller munnhule. Det foretas alltid en kreft-screening (undersøkelse uten at man har symptomer) når man er inne til årlig kontroll hos sin tannlege eller tannpleier.

For å oppdage evt. munnsykdommer undersøker vi munn, munnhule og hardvev både ved å se, kjenne og med utvidet undersøkelse som for eksempel røntgen (panoramarøntgen/OPG) ved indikasjon. Noen ganger henviser vi videre til en spesialist i oral medisin som undersøker videre eller tar en vevsprøve.

Alle sår og unormaliteter i munnhulen dokumenters i journal med beskrivelse og foto, undersøkes og følges opp. Sår som ikke gror, skal ikke stå ubehandlet eller uten oppfølging. Ring oss nå, tlf. 22 42 04 16 eller bestill time her for undersøkelse av tenner og munnhule hos din tannlege eller tannpleier.

Vi er en del av et større fellesskap med flere klinikker

Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som utvikler flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!