Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.com
Åpningstider: Mandag til fredag 08 – 20
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Tannbleking inkl. undersøkelse (kampanje)
Tannbleking inkl. undersøkelse (kampanje)
90 min
kr2.990 (kr 5.100)
Tannimplantat-undersøkelse
45 min
kr 899
Komplett undersøkelse Basis
Komplett undersøkelse Basis
50 min
kr1.090 (kr 1.490)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 790
Benskjørhet og bisfosfonater

Benskjørhet gir svakere skjelett og kan forårsake problemer i munnen.

Benskjørhet eller osteoporose er en sykdom som angriper skjelettet i kroppen.

Sykdommen gjør at skjelettet blir svakere på grunn av mindre benvev og/eller forandret benkvalitet.  Når man har benskjørhet, så har man lavere tetthet i benstrukturen.

Den lavere tettheten gjør at man er mer utsatt for brudd. I munnen så kan dette bety at kjevebenet blir rammet og er mer utsatt for slag og fall. Man vet også at det er større risiko for periodontitt og tannløsning og tannkjøttsykdom hos pasienter med benskjørhet.

Grafisk bilde som demonstrerer benskjørhet med ulik tetthet.

Ulike grader av tetthet i benstrukturen ved benskjørhet.

Kvinner rammes oftere enn menn av denne sykdomen. Derfor er det spesielt viktig for kvinner å få i seg nok kalsium rundt overgangsalderen. Grunnleggende for behandling av benskjørhet er røykstopp, trening og å være utendørs. Benskjørhet kan også behandles med kalsium- og D-vitamin og andre medisiner, som bisfosfonater.

Bisfosfonater og kjeveben

I Norge 2015 ble ca 60.000 personer behandlet for benskjøhet med bisfosfonater. Dersom du behandles og/eller har vært behandlet med bisfosfonater, er det viktig at du oppgir dette i forbindelse med ditt besøk hos oss. Bisfosfonater kan gi bivirkninger på kjevebenet, så kalt kjeveosteonekrose. Den vanligste risikofaktoren for dette er tanntrekking eller kirurgi i munnen.

Derfor er det veldig viktig at man før man begynner eventuell behandling med bisfosfonater gjør en nøye undersøkelse hos tannlegen og setter inn forebyggende tiltak. Man vil utføre all nødvendig tannbehandling og fjerne all infeksjon i munnhulen innen behandlingen påbegynnes. Med dette kan man unngå at problemer/behandlingsbehov oppstår under eller etter behandlingen med bisfosfonater.

En alvorlig bivirkning fulgt av behandling med bisfosfonater er osteonekrose i kjevene. Det kan føre til tap av både tenner og kjevebein, og invalidisere tyggefunksjonen hos individet. Det forekommer dog veldig sjeldent hos pasienter med benskjørhet (i gjennomsnitt ca 0,12%). Jo høyere dose man får, jo mer øker også risikoen for bivirkninger (inntil 5-10%).

Derfor er det alltid viktig å være oppmerksom på forandringer i munn og slimhinne. Spesielt hvis de ikke tilheler over tid. Osteonekrose kan opptre både med og uten symptomer, hvorfor det er viktig å alltid kontakte tannlege om man oppdager forandringer i munnen. Behandles du, eller har du blitt behandlet, med bisfosfonater må du alltid oppgi det i forbindelse med ditt besøk hos tannlege eller tannpleier.

Bestill time nå dersom du har spørsmål om din munnhelse i forbindelse med benskjørhet eller bisfosfonatbehandling.

Vi er en del av et større fellesskap med flere klinikker

Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som utvikler flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!