Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.com
Åpningstider: Mandag til fredag 08 – 20
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Tannbleking inkl. undersøkelse (for nye pasienter)
Tannbleking inkl. undersøkelse (for nye pasienter)
90 min
kr2.990 (kr 5.100)
Tannimplantat-undersøkelse
45 min
kr 899
Komplett undersøkelse Basis (for nye pasienter)
Komplett undersøkelse Basis (for nye pasienter)
50 min
kr1.090 (kr 1.490)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 790

Tanntrekking på en smertefri og trygg måte.

Tanntrekking er et behandlingsalternativ når en tann er syk og man ikke kan eller ønsker å behandle den på en annen måte. All tanntrekking skal være smertefri.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

5 årsaker til å trekke tenner

  • Tannen er så syk at den ikke kan reddes, den er «tapt»
  • Periodontitt har ført til at tennene løsner og ikke har noe feste igjen, de er «tapte»
  • Som et ledd i behandling med tannregulering
  • Man har overtallige tenner (for mange)
  • Som et ledd i infeksjonsforebyggende behandling i forkant av annen sykehusbehandling

Som regel anbefaler vi alle våre pasienter å beholde sine naturlige tenner så langt det lar seg gjøre. Dersom pasienten ønsker å trekke tannen pga. pris på andre behandlinger, prøver vi så langt det lar seg gjøre å finne alternative løsninger.

Hvordan planlegger man tanntrekking?

Først må det foreligge en diagnose (en årsak til på hvilket grunnlag tannen trekkes). Pasienten må selvfølgelig også velge aktuell behandling. Deretter må man ha et røntgenbilde av tannen for å vite hvor mange røtter den har, hvordan den er formet og hvordan den ligger i forhold til andre strukturer.

Du får god informasjon i forkant av behandlingen om hva du kan forvente underveis. Husk å spise før behandlingen, da du ikke får spise eller drikke tre timer etter tanntrekking (mer om dette lenger ned). Etter behandlingen skal du ikke planlegge noe intensive aktiviteter de første dagene, men ha mulighet til å ta det med ro.

Gjør tanntrekking vondt?

Tanntrekking skal være helt smertefritt. Tannlegen legger bedøvelse og kontrollerer at du er godt bedøvd før behandlingen påbegynnes. Dersom du av en eller annen grunn skulle trenge mer bedøvelse underveis, er det viktig at du gir beskjed.

Hvordan trekker man en tann?

En tann har to deler: en krone og en rot. Kronen er delen vi ser, som sitter ovenfor tannkjøttet. Roten utgjør to tredjedeler av tannens totale lengde. Fortenner og jeksler har ulike antall røtter. Roten fester til beinet med små fibre (tråder). 

Grafisk bilde av tannanatomi

Bilde av tannanatomi av en liten jeksel (premolar).

Etter at bedøvelsen har nådd full effekt vil tannlegen begynne å løsne på trådene. Med ulike instrumenter beveger man forsiktig på tannen til den er klar for å løftes ut.  Dersom tannen har flere røtter i forskjellige vinkler, er det ofte mer skånsomt å dele tannen. Man separerer da kronen fra roten/røttene, og løfter ut hver bit for seg. Som regel trenger man ingen suturer (sting) etter en vanlig tanntrekking. Det holder som oftest å bite på en bitekompress.

Suturer får man hvis tannen må trekkes kirurgisk. Det innebærer at man løfter litt på tannkjøttet for å få bedre innsyn og på den måten fortere kan fjerne tannen. Du kan lese mer om tannkirurgi her.

Etter tanntrekking

Etter behandlingen er det viktig for kroppen å få reparere området. Dersom det får gro i fred, vil hullet hvor roten satt fylles med blod, som etterhvert stivner og på sikt omdannes til bein som dekkes med bløtvev. For en så rask tilheling som mulig, er det viktig å følge disse punktene:

  • Fjerne evt. bitekompress etter 30 minutter.
  • Ta smertestillende tablett(-er) iht. instruks fra tannlegen med litt vann så snart som mulig.
  • Ikke spis, drikk, spytt eller å skyll munnen i 3 timer etter behandlingen.
  • Når du spiser, spis kald og myk mat. 
  • Ikke røyk eller på annen måte bruk tobakk, alkohol eller andre rusmidler. 

Følger du disse rådene vil du få en bra overgang når bedøvelsen slutter å virke, 45 minutter – 2 timer senere. Du reduserer også risikoen for å få en betennelse i området.

Før og etter tanntrekking.

I tillegg til hygienebehandling og fyllinger har man her også fjernet en tann. Bildet er 10 dager etter tanntrekking.

Her har vi samlet noen vanlige spørsmål og svar:

Gjør det vondt etter tanntrekking?

Du kommer til å være øm i området, noe du kan merke når bedøvelsen går ut. Ved å ta smertestillende før bedøvelsen går ut, vil overgangen være behageligere. Følg våre instrukser for evt. smertestillende de første døgnene.  Å trekke en tann er på en måte som en treningsøkt. Den første dagen skjønner ikke kroppen hva som har skjedd, andre dagen er man litt øm. Den tredje dagen er man litt stivere, for å så deretter bli bedre. 

Er blødning etter tanntrekking vanlig?

Litt blødning det første døgnet er ikke uvanlig. Ofte oppleves det som mer blod enn hva det er, da det blandes med spytt. Det er viktig at plassen hvor roten satt fylles med blod og at det får ligge igjen urørt. Å fjerne det, med suging, spytting eller med pirking, er den vanligste grunnen til smerte etter behandling.

Hvis du mener at det blør mer enn det burde gjøre, ta et bitekompress og bit på plass over området. Bit i en halvtime. Ikke skyll med vann. Ta kontakt med din tannlege dersom blødningen ikke stopper. 

Når kan jeg spise etter jeg har trukket en tann?

Tre timer etter trekkingen kan du begynne å drikke og spise forsiktig igjen. De første tre dagene skal du huske på å velge mat som er myk (skånsom mot munnen) og lunken/kald (øker ikke risiko for blødning). Noen foretrekker å spise flytende mat, som kald suppe eller yoghurt. Ikke bruk sugerør da det kan føre til at blodet der tannen satt løsner.

Hva må jeg tenke på i forbindelse med munnhygiene etter tanntrekking?

God munnhygiene hjelper tilhelingen. Puss tennene som vanlig, men unngå området. Var fortsiktig når du spytter. Bruk evt. desinfiserende skyllemiddel fra og med dag to eller etter instruks fra tannlegen. Den beste måten for sår i munnen å gro, er å la de stå i fred. Følg instruksjonene her for raskest tilheling.

Blir jeg hoven etter tanntrekking?

Etter tanntrekking er det uvanlig at du blir veldig hoven. Ved omfattende kirurgisk behandling kan man derimot bli hoven i munn og ansikt. Hevelsen, som ofte topper etter to døgn, er kroppens måte gjøre tilhelingen raskere på.

For å minske risikoen for hevelse, kan man plassere isposer mot ansiktet. Isposen skal brukes 15 min av gangen, med 15 min pause, og kun på operasjonsdagen. Lag en ispose ved å legge isterninger i en plastpose som du lukker og dekker med et håndkle. 

Kommer jeg få blåmerke etterpå?

Det er uvanlig å få blåmerke etter tanntrekking. Allikevel er det noen som får det på i ansikt eller på hals/hake. Det gjelder da ofte eldre pasienter og pasienter som går på blodfortynnende medisiner. Dette er ufarlig og går ofte over av seg selv innen en ukes tid.

Kan jeg gape etterpå?

De første dagene etter tanntrekkingen kan det være ømt når du gaper. Dette er helt normalt. Noen kan også få en hevelse – som ikke er en betennelse, men en del av tilhelingen – som gjør det vanskeligere å gape. Dette er også normalt.

Iblant kan man bli stiv i musklene etter tanntrekking, dette er vanligst ved fjerning av visdomstenner i underkjeven. Ved muskelstivhet er det vanlig å få redusert gapeevne. Dette pleier å gå over innen 1-2 uker. Ta evt. smertestillende (NSAID, f.eks. Ibux som er betennelsedempende) og spis myk mat. Opplever du at det tar for lang tid å gape normalt igjen, ta kontakt med din tannlege.

Er feber etterpå farlig?

Som et ledd i tilhelingen er det helt normalt at temperaturen stiger en anelse det første døgnet. Det er da viktig å ta det med ro. Kontakt din tannlege dersom temperaturen fortsetter å stige dag to. Innen 4 til 7 dager skal alle symptomer etter tanntrekkingen være borte.

Det gjør vondt?

Litt ømhet i området etter tanntrekking er vanlig. Hvis du har vondt etter tanntrekking er det en risiko for at du har fått en betennelse hvor tannen har vært. Det er vanligst etter trekking av visdomstenner og oppstår dag 2-4 etter tanntrekkingen. I munnen ser man et tomt eller halvtomt hull hvor tannen har vært. Man kan også få dårlig ånde. Ta da kontakt med din tannlege for en time. Tannlegen legger bedøvelse, gjør rent i området og gir smertestillende. 

Kan jeg røyke?

Unngå røyking. Bruk av tobakk gir dårligere tilheling og øker risikoen for smerter og/eller problemer i ettertid. Det samme gjelder vaping/e-sigaretter og vannpipe.

Kan jeg snuse?

Dette bør unngås av samme grunn som røyking.

Kan jeg drikke alkohol?

Alkohol bør absolutt ikke kombineres med smertestillende. I tillegg har alkohol en blodfortynnende og karutvidende effekt som kan øke blødningsrisikoen. Dersom man har et høyt alkoholkonsumsjon, kan det gi økt blødningsrisiko i forbindelse med tanntrekking. Informer din tannlege om dette i forkant av behandlingen.

Kan jeg bruke andre rusmidler, f.eks. narkotika?

Nei. Det kan påvirke tilhelingen negativt. Dersom du bruker narkotika kan dette påvirke behandlingen. Gi beskjed til din tannlege i forkant av behandlingen.
Ring oss på tlf. 22 42 04 16 hvis du andre spørsmål rundt tanntrekking. Bestille time her.

Orbdent.no er en del av Orbdent AS

Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som utvikler flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!