?> Tannkrone | Nytt smil med en flott krone | Få et bra tilbud
Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.com
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Premium undersøkelse
Premium undersøkelse
Inntil 70 min
kr 1.780
Undersøkelse fresh
Undersøkelse fresh
Inntil 50 min
kr 1.340
Enkel undersøkelse
Enkel undersøkelse
Inntil 30 min
kr 890
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 730

Tannkrone er et nytt skall på tannen som smertefritt gjenoppretter tannens naturlige form og beskytter tannroten.

En krone er et nytt skall på tannen, som gir tilbake funksjon og estetikk. 

Når trenger man en tannkrone?

Tannkrone kan være et behandlingsalternativ hvis en tann er mye ødelagt, veldig skadet eller nedslitt. Da er det iblant ikke nok med å lage en fylling dersom man ønsker langsiktige resultater. Man kan da velge å få laget en tannkrone. Når flere kroner er festet til hverandre, f.eks. for å dekke en tannluke, kalles det en tannbro

før og etter behandling med tannkrone

Før og etter behandling med stift og krone.

En vellagd krone er vanskelig å skille fra dine naturlige tenner. Det finnes flere ulike materialer man kan lage en krone av. Tidligere valgte man gull og metalkeramikk. I dag foretrekker man helkeramikk eller porselen, da de gir bedre estetikk. Da kroner lages av en tanntekniker tar det ofte noen dager før kronen er ferdig. Dersom man har et laboratorium på klinikken kan man få en krone allerede samme dagen. Hos oss benytter vi oss av begge mulighetene, avhengig av pasientens utgangspunkt. 

Hvordan lager man en tannkrone?

Når man skal lage en krone velger man først hvilken farge kronen skal ha. Deretter legger man bedøvelse ved behov. Dersom kronen lages hos tanntekniker, tar man ofte et avstøp av tannen. Dette avstøp brukes senere som en form for å lage en midlertidig krone, slik at du alltid har en tann på plass. Når bedøvelsen har full effekt former tannlegen tannen for optimal form.

Sykt vev fjernes og man lager plass til nødvendig kronemateriale. Nye, moderne materialer kan lages tynnere enn tidligere. Når tannen har riktig form, skanner man den. Å skanne en tann er å lage et digitalt avtrykk, som sendes til vår tanntekniker. 

Lages kronen samme dag på klinikken, tar det noen timer. Lages kronen hos tanntekniker får du en ny time om ca 1-2 uker. I mellomtiden har du den midlertidige kronen på plass.

Enkel undersøkelse

En enkel undersøkelse er en god start på videre behanding

Det er individuelt hvor ofte man bør besøke tannlegen sin for kontroll. Det viktige er å ha en fast og profesjonell tannlege/tannpleier som kjenner din livsstil og sykdomshistorikk. Da er den som behandler deg best i stand til å gi deg gode og relevante råd for at du kan opprettholde en god munn- og allmennhelse. Temaet belyses godt på siden for Premium undersøkelse som er den mest omfattende undersøkelsen vi tilbyr.

En enkel undersøkelse innkluderer:

  • Fullstendig undersøkelse av munn, tenner, slimhinner, tannkjøtt, kjeveben, bitt, tyggemuskler og kjeveledd
  • Kreftscreening
  • 4 intraorale røntgenbilder
  • Hygienetiltak
  • Kostnadsoverslag for videre behandling ved behov

Vi anbefaler at det gjennomføres en undersøkelse før alle behandlinger slik at tannlege/tannpleier har god innsikt i din munnhelsesituasjon.

kr 890
Inntil 30 min
Henter ledige timer...

Min midlertidige tannkrone har falt av?

I sjeldne tilfeller kan den midlertidige kronen løsne. Fjern evt. matrester og belegg, og sett den på plass igjen. Ring tannlegen dersom den sitter løst. Noen kan oppleve at da det ikke gjør vondt å gå uten krone, kan man heller la vær. I noen tilfeller går det fint å gå uten midlertidig krone, i noen tilfeller må man ha en midlertidig krone. Spør din tannlege om hva som gjelder for deg og din tann.

Hvordan setter man kronen på plass?

Når kronen skal festes gjør man først rent tannen og kronen. Ofte legges bedøvelse først. Deretter prøver man inn tannkronen. Dersom både tannlegen og du er fornøyde med passform og farge limes den på plass. Det er viktig å være forsiktig første døgnet å ikke bruke mellomromsbørster eller tanntråd rundt kronen. Dette da visse lim (cementer) tar lenger tid på seg for å stivne. Spør din tannlege om råd.

grafisk bilde av tannkrone

Animering av tannkrone som settes på plass.

Hvordan skal en krone vedlikeholdes?

En tannkrone trenger vedlikehold, akkurat som dine naturlige tenner og andre behandlinger som du har fått. Selv om du ikke kan få karies i en krone, kan du få hull under den. Dette kommer av at bakterier fester ekstra lett i den mikroskopiske kanten mellom kronen og tannen. Med god munnhygiene og regelmessig tannpleie kommer du langt. Tanngnissing du tennene kraftig er det risiko for å få slitasje på kronen.

Etterhvert kan det føre til skader på kronen eller tannen i motstående kjeve. Evt. skader kan forhindres ved å bruke en bittskinne. En bittskinne kan være myk eller hard, avhengig av hvor mye du gnisser og evt. andre problemstillinger du har. Kroner må også følges opp med røntgenbilder på regelmessig intervall for å sikre at tannen og roten er frisk.

Hva koster en krone?

Prisen på kroner er avhengig hvilken materiale du ønsker. Noen pasienter har krav på stønad fra HELFO for å dekke behandlingen. Du kan lese mer om hvem som har krav til stønad fra HELFO her.

Hvorfor skal jeg prioritere en tannkrone?

Dersom tannlegen anbefaler deg en krone heller enn en fylling, finnes det en god grunn til det. Tannlegen utgår ut i fra din munn og dine tenner, hvordan din kjeve og dine muskler arbeider, og tar en avgjørelse ut i fra det. Tannlegen ønsker en forsvarlig behandling som har best mulig langsiktig prognose.

Dersom du velger å utsette behandlingen er det risiko for at tannen svekkes mer, og trenger enda større behandling for å bli endelig reparert. Invester i en frisk munn som du kan snakke, spise og smile med.

Dersom du trenger eller krone eller ønsker å vite mer, ring oss på tlf. 22 42 04 16. Du kan også bestille time på nett.

Orbdent Oslo er en del av Orbdent AS

Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som eier flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!