Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.com
Åpningstider: Mandag til fredag 08 – 20
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Tannbleking inkl. undersøkelse (for nye pasienter)
Tannbleking inkl. undersøkelse (for nye pasienter)
90 min
kr2.990 (kr 5.100)
Tannimplantat-undersøkelse
45 min
kr 899
Komplett undersøkelse Basis (for nye pasienter)
Komplett undersøkelse Basis (for nye pasienter)
50 min
kr1.090 (kr 1.490)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 790

En kunstig tannkrone kan holde i 20 år og gir et funksjonelt og estetisk naturlig resultat.

Den synlige delen på en tann kalles tannkrone, og i visse situasjoner må denne erstattes. En kunstig tannkrone kan gjenopprette tannens naturlig funksjon og utseende, samt beskytte tannroten. 

Kort fortalt

Påsetting av tannkrone er en restaureringsmetode som benyttes hvis tannen er så skadet at den ikke kan repareres med en vanlig fylling. En kunstig krone vil tilpasses og limes fast rundt den skadde kronen. Moderne materialer er svært solide og kan holde i flere tiår med jevnlige tannlegebesøk og god tannpleie.

Hva er en tannkrone?

Tannkrone er navnet på den synlige delen av tannen. Den er dekket av emalje og formen bestemmer tannens funksjon.

Ved nedsliting, tannråte (hull i tennene) eller skade kan kronen bli så ødelagt at bittfunksjonen ikke lenger er optimal, at tannroten blir eksponert eller at utseende påvirkes negativt.

Når har du behov for en kunstig tannkrone?

En kunstig krone virker som et nytt skall til tannen din og skaper et gunstig behandlingsalternativ dersom tannen er svært ødelagt. Ved store skader er det noen ganger ikke nok å lage en fylling hvis du ønsker langsiktige resultater.

Har tannen et stort hull eller mangler en stor fylling, kan det være vanskelig for tannlegen å utforme en fylling som:

  • Ser estetisk fint ut
  • Er holdbar
  • Fungerer bittmessig bra

I tilfeller som dette anbefales heller kunstig krone. En vellagd krone er vanskelig å skille fra dine naturlige tenner.

Fordelene er mange ved å få satt inn en tannkrone. For det første gir tannkroner en funksjonelt god løsning og de ser ut som ekte tenner. For det andre er tannkroner solide og kan tåle mye belastning. Det kunstige skallet klemmer rundt tannen og beskytter den.

Der hvor det er svært lite igjen av den opprinnelige tannen, kan en tannbro være redningen. En tannbro kan erstatte en eller flere tenner som er skadet eller mangler. Den ferdige broen sitter limt fast og ser ut som naturlige tenner.

grafisk bilde av tannkrone

Illustrasjon av tannkrone som settes på plass.

Hva er fordeler og ulemper med en tannkrone?

Når tannlegen anbefaler en krone fremfor en billigere fylling, finnes det gode grunner til det. Tannlegen ønsker å gi en forsvarlig behandling som også har best mulig langsiktig prognose. Kunstige tannkroner har både fordeler og ulemper. Her er de viktigste:

Fordeler:

  • Tannlegen kan reparere tannskaden slik at pasienten får beholde tannen.
  • Kroner holder bedre og har større styrke enn fyllinger (krymper ikke som komposittfyllinger/plastfyllinger).
  • De ser naturlige ut og gir et flott estetisk resultat.
  • Kunstige tannkroner reduserer risikoen for krone- og rotfraktur, spesielt på rotfylte tenner.

Ulemper:

  • Tannlegen må fjerne litt av tannen.
  • En kunstig krone er mer kostbar enn en fylling fordi materialene koster mer og prosessen krever mer arbeid.
  • Det er mer tidkrevende å produsere en krone sammenlignet med en tannfylling som blir ferdig på ett tannlegebesøk.
  • Tannkroner krever regelmessig kontrol og noe vedlikehold.
  • Kronekanten kan bli synlig dersom tannkjøttet trekker seg tilbake over tid.

Når velges en tannkrone fremfor en fylling?

  • Ved store kariesangrep (hull) i tannen.
    Den råtne delen av tannen er svekket og må fjernes helt. En tannkrone holder bedre enn en stor fylling hvis det er lite tann igjen til å holde fyllingen.
  • På slitte tenner etter tanngnissing.
    Tanngnissing kan over tid slite ned tennene. En tannkrone gjenskaper et høyere bitt som gir bedre estetikk og en optimal bittfunksjon.
  • Ved omfattende tannfraktur eller fyllingsfraktur.
    Under disse forholdene blir tannen svak og trenger større støtte for å fungere normalt. Da kan en tannkrone gi et mer langvarig behandlingsresultat.
  • På de fleste rotfylte tenner.
    De rotfylte tenner blir ganske porøse og svake. Den vanligste komplikasjonen med rotfylling er at det oppstår får en sprekk som deler tannen i to. En krone holder tannen sammen og forhindrer at rotfyllingsbehandlingen blir mislykket.
  • For å korrigere trangstillinger i bittet (bittrehabilitering).
    Med hjelp av kunstige tannkroner kan du få rettet opp posisjonen på tennene og få et penere smil.

Hva skjer hvis jeg utsetter å sette inn tannkrone? Dersom du velger å utsette behandlingen, er det risiko for at tannen svekkes mer, og trenger enda mer omfattende behandling for å bli endelig reparert.

Komplett undersøkelse Basis (for nye pasienter)
Komplett undersøkelse Basis (for nye pasienter)

Komplett undersøkelse Basis inkluderer:

  • Undersøkelse av munn, tenner, kjeve og tyggemuskler, bitt og slimhinner.
  • Inntil 4 tannrøntgen
  • Enkel fjerning av tannstein, puss og polering ved behov
  • Kostnadsoverslag*

* For evt videre behandlingsbehov.

Vi finner den beste løsningen for deg. Unn deg en behagelig opplevelse hos erfarne tannleger og spesialister i Oslo sentrum.

Eksisterende pasienter betaler full pris.

kr 1.090 (kr 1.490)
50 min
Henter ledige timer...

Vi skiller mellom to typer tannkroner

Før ble tannkroner laget av gull og porselen, men grunnet blant annet høye gullpriser, nye materialer og metoder velger tannleger heller å bruke porselen og andre typer metaller. I dag foretrekkes helkeramikk eller porselen, fordi materialene ligner dine naturlige tenner.

Orbdent tilbyr krone i to materialtyper:

  • Metall-keramisk krone (MK)
    Denne kronetypen har en indre kjerne av metall, for eksempel gull eller kirurgisk stål, med porselen på utsiden. Dette er en kronetype som har vært i bruk svært lenge, og som er svært sterk. Denne er minst kostbar av de to.
  • Helkeramisk krone
    Helkeramisk krone inneholder ikke metall og er derfor hvit hele veien gjennom. Disse tannkronene ser svært naturlige ut, og vil oftest være det foretrukne alternativet. Denne typen har en noe høyere pris enn MK fordi den er mer komplisert å fremstille.

Det finnes mange forskjellige typer keramiske kroner, og tannlegen din kan, sammen med tanntekniker, velge det beste materialet for hver enkelt tann.

Stadig nye og forbedrede keramiske materialer, med forbedret styrke og estetiske egenskaper, har kommet de siste årene. Helkeramisk krone kan nå benyttes både på jeksler som må tåle mye tyggetrykk, og på fortenner hvor estetikken er svært viktig.

Hvordan settes kronen på plass?

Du må som oftest besøke tannlegekontoret to ganger.

Det første besøket innbefatter vurdering av situasjonen og forberedelse til å få en kunstig tannkrone. Når tannlegen skal lage en krone, vil dere først velge hvilken farge kronen skal ha. Deretter gir tannlegen bedøvelse hvis du ønsker det.

Når bedøvelsen har tatt full effekt, fjerner tannlegen evt. sykt vev og lager plass til nødvendig kronemateriale. Det slipes bort 1,5-2 mm på tannens alle overflater. Nye, moderne materialer kan produseres tynnere enn tidligere, hvilket betyr at tannlegen ikke må fjerne like mye av den gamle tannen. Hvis bare tannroten står igjen, setter tannlegen inn en stift som skal holde kronen.

før og etter behandling med tannkrone

Før og etter behandling med stift og krone.

Overlegen leveranseevne

Når den gamle tannen har fått riktig form, tas et avtrykk av den slipte tannen og de omkringliggende tennene, enten med avtrykksmasse eller digitalt. Dette brukes til å modellere den kunstige tannkronen.

I noen tilfeller kan ny tannkrone produseres og leveres allerede samme dag fordi Orbdent samarbeider med Oslo Tannlegesenter som har egen tannteknikeravdeling. 8m]For å få til en så rask levering er sammenfallende og ledig kapasitet nødvendig hos tanntekniker og tannlege som skal levere bestillingen. Normalt tar produksjonen av tannkronen ca 1-2 uker. I mellomtiden får du satt en midlertidig krone på plass. Alt dette skjer på det første besøket.

Når tannteknikeren har fremstilt den permanente kronen, innkalles du til et andre besøk. Kronen skal nå prøves på selve tannen. Sammen kan du og tannlegen vurdere om farge, form og funksjon er blitt tilfredsstillende, før den festes permanent over den skadede tannen.

Det er viktig å være forsiktig første døgnet. Unngå å bruke mellomromsbørster eller tanntråd rundt den nye kronen. Visse typer lim (cementer) tar lenger tid for å stivne.

Hva skal jeg gjøre hvis min midlertidige tannkrone har falt av?

I sjeldne tilfeller kan den midlertidige kronen løsne eller falle ut. Ta bort evt. matrester og belegg, sett den på plass og ring tannlegen. Det varierer fra pasient til pasient om det oppstår litt ubehag eller ikke, dersom tannkronen har falt ut eller har løsnet.

Skjer uhellet utenfor åpningstid og du opplever ubehag, anbefales det at du bruker smertestillende frem til tannlegen kan møte deg.

Opplever du akutt smerte, anbefaler vi at du tar kontakt med vår tannlegevakt.

Får jeg smerter etter innsetting av tannkrone?

Tannlegen bruker lokalbedøvelse før tannkronen settes permanent på plass. Det er normalt å føle noe ubehag når bedøvelsen avtar. Dette skjer fordi det har blitt utført en mindre operasjon på tannen hvor tilheling må skje etterpå. Normalt vil smerten avta og forsvinne etter kort tid.

Eventuelle ubehag de neste dagene kan også raskt dempes ved bruk av reseptfrie smertestillende og betennelsesdempende midler. Nervene vil danne et nytt beskyttende lag som gjør at overfølsomheten forsvinner helt i løpet av 2-4 uker.

Noen mennesker kan også oppleve ising i tennene i et par uker etter at tannkronen er satt på. Da kan det hjelpe med daglig fluorskylling og tannkrem som motvirker ising.

Tannen kan også føles litt øm etter at den nye kronen er satt inn. En årsak kan være at kronen sitter litt for høyt i forhold til bittet. Da vil tannlegen slipe ned kronen, slik at den passer bedre inn i bittet. Noen ganger kan det være nødvendig med flere justeringer før den nye tannkronen fungerer optimalt.

Tannteknikere i samme konsern

Orbdent Oslo er en del av konsernet Orbdent AS, som eier flere tannklinikker, bl.a. Oslo Tannlegesenter (OTS) som er flaggskipet med alle tjenester under sammen tak, samt egen tanntekniker-avdeling. De har dyktige tannteknikere som med hjelp av digital 3D-printing og fresemaskiner tilbyr høy kvalitet på tannkroner, tannbroer, tannimplantater og andre tannerstatninger. Tannteknikere på OTS og tannlegene på Orbdent samarbeider tett for å sikre deg gode resultater.

Tannkrone, tannbro og tannimplantat producert i Oslo Tannlegesenter

Foto av kunstige kroner, tannbroer og tannimplantat produsert av tanntekniker på Oslo Tannlegesenter.

Pris for tannkroner

En kunstig krone varierer i pris av flere årsaker. Du kan ha en tannkrone over en jeksel som sjelden vises, og dermed tolereres litt fargeforskjell fra de andre tennene. Eller du ønsker tannkroner på fortennene dine og da trenger kroner som er spesielt designet for å matche dine andre tenner i front.

Prisen på tannkronen er avhengig av flere faktorer som er viktige å tenke på når du velger en tannkrone:

  • Tannkronens styrke
  • Tannkronens varighet

Det kan nemlig velges mellom ulike materialer og kvaliteter, og tillegg vil fremstillingsmetoden også påvirke kostnaden. Sammenligner du prisen for en kunstig krone hos ulike tannleger, vil det dessuten være variasjon i timepris hos tannteknikeren. Du finner våre tannlegepriser her.

Noen pasienter har krav på stønad fra HELFO for å dekke behandlingen. Du kan lese mer om hvem som har krav til stønad fra HELFO her.

Hvor lenge varer en tannkrone?

En tannkrone skal vare i 20-25 år på grunn av det sterke materialet som blir brukt. Det kan likevel skje at levetiden forkortes på grunn av:

  • Brudd i porselenet: Dersom du tygger på noe veldig hardt, kan porselenet knekke av. Blir porselenet svært frakturert, må det lages en ny krone.
  • Kariesangrep i kanten av den kunstige kronen: Det går ikke an å få hull i tannkronen, men den naturlige tannen som er under kan få hull. En ny krone er oftest nødvendig.
  • Tap av kronet tann: Det skjer av ulike grunner: feks. en skade, tannkjøttbetennelse, osv.
  • Rotfylling: Hvis en allerede kronet tann må rotfylles, vil det bli boret et lite hull gjennom kronen og ned til nerven. Når behandlingen avsluttes, vil hullet tettes igjen, men kronen vil imidlertid være noe svekket.

Hvordan skal en kunstig krone vedlikeholdes?

Materialet i en krone er sterkt og tåler belastning. Kronen har god holdbarhet når du opprettholder god nok tannpleie og går regelmessig til undersøkelser hos tannlegen.

En tannkrone trenger likevel daglig vedlikehold, akkurat som dine naturlige tenner og andre behandlinger som du har fått. Selv om du ikke kan få karies i en kunstig krone, kan du få hull under den. Dette kommer av at bakterier fester ekstra lett i den mikroskopiske kanten mellom kronen og tannen. Med god munnhygiene og regelmessig tannpleie hjemme er du godt hjulpet.

Ved tanngnissing er det risiko for å få slitasje på den nye kronen. Etterhvert kan det føre til skader på kronen eller tannen i motstående kjeve. Evt. skader kan forhindres ved å bruke en bittskinne. En bittskinne kan være myk eller hard, avhengig av hvor mye du gnisser og evt. andre problemstillinger du har.

Det må tas regelmessig røntgen av kunstige kroner for å sikre at tannen og roten er frisk.

Orbdent Oslo er en del av Orbdent AS

Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som utvikler flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!