Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.com
Åpningstider: Mandag til fredag 08 – 20
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Tannbleking inkl. undersøkelse (kampanje)
Tannbleking inkl. undersøkelse (kampanje)
90 min
kr2.990 (kr 5.100)
Tannimplantat-undersøkelse
45 min
kr 899
Komplett undersøkelse Basis
Komplett undersøkelse Basis
50 min
kr1.090 (kr 1.490)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 790

Tannkjøttbetennelse er en av de vanligste kroniske, ikke-smittsomme sykdommene i verden.

Tannkjøttbetennelse (pyrea) er den sjette vanligste sykdommen i verden. Annenhver voksen har mild til moderat form av tannkjøttsykdom. 1 av 10 har en alvorlig form av sykdommen.

Tannkjøttbetennelse er en kompleks sykdom som påvirkes av mange ulike faktorer. Faktorer som påvirker utvikling av sykdom er:

  • Munnhygiene
  • Bakterieflora
  • Genetikk
  • Systemiske sykdommer, f.eks. diabetes
  • Stress og miljø
  • Røyk og tobakksbruk
  • Noen medisiner

Det finnes ulike typer av sykdommen, oftest deles de inn i gingivitt og periodontitt (tannløsningssykdom).

Ulike stadier av tannkjøttsykdom.
Fra friskt tannkjøtt til lett, moderat respektive alvorlig tannkjøttsykdom.

Annenhver voksen har tannkjøttsykdommen pyrea

Tannkjøttbetennelse er den sjette vanligste sykdommen i verden. Annenhver voksen har mild til moderat form av tannkjøttsykdom. 1 av 10 har en alvorlig form av sykdommen. Da tannkjøttsykdom er en tyst og kronisk sykdom som utvikles sakte over tid, ofte uten å gi noen symptomer i starten, er det viktig å oppdage den på et tidlig stadium. Kontroll av tannkjøtt og kjevebein skal alltid inngå i en komplett undersøkelse hos tannlege eller tannpleier.

Tannkjøttbetennelse og COVID-19

En studie publisert 1. februar 2021 påviser et sambånd mellom tannkjøttsykdom og økt risiko for komplikasjoner av COVID-19. Studien inkluderte over 500 pasienter med COVID-19 og påviste at pasienter med tannkjøttsykdom hadde høyere risiko for komplisert utfall av COVID-19.

I henhold til studien hadde pasienter med tannkjøttsykdom 3.5 ganger mer sannsynlighet for å trenge intensivbehandling, 4.5 ganger mer sannsynlighet for å trenge respirator, og hadde nærmere ni ganger så høy risiko for å dø i COVID-19, sammenlignet med de uten tannkjøttsykdom.

Professor Lior Shapira, president av European Federation of Periodontology (Periodontology ~ Lære om tannkjøttsykdommer) sier i en pressemelding at:

«Resultatene av studien antyder at betennelser i munnhulen kan føre til at koronaviruset blir mer aggressivt […] Oppfølging av munnhygienen bør være en del av helseanbefalingene for å redusere risikoen for alvorlig COVID-19-sykdom

Animering av SARS-CoV2 som i forbindelse med tannkjøttsykdom gir økt risiko for alvorlig utfall av COVID-19.
Tannkjøttsykdom gir også økt risiko for alvorlig COVID-19.

Man har tidligere sett en sammenheng mellom allmennsykdomer og utfallet av COVID-19. Sammenhengen har man sett mellom ikke-smittsomme sykdommer, som diabetes, hjert- og karsykdommer og luftveissykdommer. Disse sykdommer har også en sterk sammenheng med tannkjøttsykdom.

De gode nyhetene er at tannkjøttsykdom og oven nevnte sykdommer går an å forebygge! De deler samme risikofaktorer; usunt kosthold, stress, tobakksbruk, høye blodsukker-nivåer eller genetiske og sosiale forhold. Det betyr også at de har felles løsninger (mer om det lenger ned).

Det er veldig viktig at du som har en pågående eller ubehandlet tannkjøttsykdom, får den behandling og oppfølging som trengs for å få sykdommen under kontroll. Mange har dessverre utsatt tannlegebesøket under pandemin, til tross for at man har en pågående inflammasjon i kroppen. For å lykkes med behandling av tannkjøttsykdom, trenger man ofte behandling hver tredje måned initialt. Dersom man ikke får det kan sykdommen fortsette å utvikles.

5 tegn på tannkjøttsykdom

  1. Lett blødende tannkjøtt
  2. Rødt og hovent tannkjøt
  3. Dårlig ånde
  4. Vond smak i munnen
  5. Belegg og tannstein

Et av tegnene på sykdom i tannkjøttet er blødning fra tannkjøttet ved sondering (tannkjøttkontrollen tannlegen eller tannpleieren gjør i forbindelse med undersøkelsen). Du kan kanskje selv legge merke til at det blør når du pusser tennene, bruker tanntråd eller mellomromsbørste. Dette kan være tegn til begynnende tannkjøttsykdom.

Oftest oppstår blødning som et resultat av plakk og belegg på tenner og tannkjøtt. Dersom man oppnår optimal munnhygiene skal dette tilhele på 7-10 dager. Dersom det ikke tilheler er det tegn på at det er andre årsaker eller tilstander som ligger bak sykdommen og sykdommen må utredes videre.

Å unnlate å behandle blødende tannkjøtt kan få store konsekvenser. En blødning i tannkjøttet er et tegn på pågående betennelse (inflammasjon) i vevet. Plakket som har forårsaket betennelsen, kan omdannes til tannstein. Tannstein har en ru overflate som lettere samler enda mere plakk, og dermed fører til mer betennelse.

tannkjøttsykdom og tannstein
Stor ansamling av tannstein som ført till tannkjøttsykdom. Før og etter behandling.

Dersom betennelsen ikke stoppes, kan den spre seg videre til kjevebeinet og føre til tannløsning. Kjevebeinet vil da trekke seg tilbake, og over tid fører dette til festetap og risiko for å miste tennene.

Tannlegen vil kunne konstatere dette i forbindelse med undersøkelsen, både klinisk og radiologisk.

Tegn på begynnende tannløsning er:

  • Blødende tannkjøtt
  • Rødt og hovent tannkjøtt
  • Dårlig ånde
  • Lange tannhalser
  • Tennene oppleves som lenger eller de beveger på seg
  • Tenner begynner å bli løse.

Ved å behandle tegn på sykdom i et tidlig stadie kan man unngå store problemer og omfattende behandlinger.

Hva kan man gjøre?

Tannkjøttsykdom og tannløsning må behandles systematisk og følger en spesifikk protokoll:

  1. Sykdomsinformasjon og motiverende samtaler
  2. Munnhygieneinstruksjon og demonstrasjon
  3. Kosthold og stresshåndtering
  4. Røykstopp og tobakksavvenning
  5. Kontroll av evt. systemiske sykdommer i samråd med fastlege
  6. Tenner som ikke er behandlingsbare fjernes
  7. Tannpleie, overfladisk og dyp rens for å fjerne plakk og tannstein
  8. Etterkontroll og oppfølging
  9. Ev. rebehandling og/eller kirurgisk behandling
  10. Oppfølging og vedlikeholdsbehandling

Sykdomsinformasjon og motiverende samtaler

Tannkjøttsbetennelse og tannløsning er sykdommer som kan behandles med godt resultat ved at pasienten får kontroll på sykdommen. Pasienten må da forstå sykdommen, hva som påvirker den og hva pasienten selv kan gjøre. Pasienten må endre sine vaner og må få hjelp til dette ved behov.

Munnhygieneinstruksjon og demonstrasjon

Å fjerne plakk og forebygge ansamling av tannstein er en viktig del av behandlingen. Uansett hvor godt tannlege eller tannpleier renser tennene må det kombineres med god munnhygiene hjemme. Her er det viktig med individtilpasset behandling og hjelpemidler som enkelt kan bli en naturlig del av pasientens hverdagsrutine.

Røykestopp og tobakksavvenning

Røykstopp hjelper for å stanse tannkjøttsykdom
Røykstopp er viktig for å stanse tannkjøttsykdom.

Røyking påvirker munnen og kroppen negativt. Røyking fører til økt risiko for at sykdommen utvikler seg videre. Å fortsette å røyke motvirker behandlingen og tilhelingen. Vi vil gjerne hjelpe deg å slutte å røyke. Vi jobber sammen med din fastlege dersom du ønsker det. Du kan lese mer om hvordan røyk og tobakk påvirker munnen her – og hvordan vi kan hjelpe deg med å slutte.

Kontroll av evt. systemiske sykdommer i samråd med fastlege

Flere generelle sykdommer kan direkte eller indirekte påvirke tennenes feste i kjevebeinet.

  • Ukontrollert diabetes gir dårligere tilheling enn man normalt skulle ha. Her bør fastlege involveres for å oppnå gode resultater.
  • Forstyrrelser i blodsystemet, f. eks. mangel på visse type celler blodkreft (leukemi) kan påskynde sykdomsutviklingen.
  • Noen studier som mener at overvekt og fedme (som innebærer et lokalt hevet inflammasjonsrespons) kan ha en sammenheng med tannløsning. Et sunt kosthold påvirker både tennene (minsker risikoen for hull) og kroppen positivt.
  • Andre studier mener at osteoporose, benskjørhet, også kan ha en innvirking på hvordan sykdommen utvikles.
  • Pasienter med HIV/AIDS har større risiko for tannkjøttssykdommer. Bremsmedisin reduserer dog forekomsten av tannkjøttsykdommer hos disse pasienter til 0-5%.
Sammenhengen mellom overvekt og tannkjøttbetennelse og periodontitt
Overvekt kan øke risikoen for tannløsning.

Tenner som ikke er behandlingsbare fjernes

Tenner som har tapt alt feste og ikke anses som mulig å gjenvinne feste i kjevebeinet er et retensjonssted for plakk og tannstein, og må fjernes. Ved behov setter man inn en midlertidig tannerstatning som tannbro eller tannprotese for å kunne spise, snakke og smile som normalt. Når sykdommen har tilhelt kan man sette inn en permanent løsning, da er tannimplantat også et alternativ.

Tannpleie, overfladisk og dyp rens for å fjerne plakk og tannstein

All plakk, belegg, bakterier og tannstein fjernes. Dette gjøres over og under tannkjøttet og kalles dyp rens. Noen kan oppleve ising i forbindelse med behandling, så vi anbefaler bedøvelse i forbindelse med behandling.

Etterkontroll og oppfølging

I forbindelse av denne typen av behandling er det viktig med regelmessige etterkontroller for å sikre at:

  1. Munnhygienen fungerer som den skal
  2. At tannkjøttet tilheler iht. planen.

Den første kontrollen skjer 1-4 uker etter munnhygiene-instruksjonen. Etter tre måneder kontrollerer man resultatet av rensen.

Ev. rebehandling og/eller kirurgisk tannbehandling

Dersom tegn til betennelse vedvarer, repeterer man behandlingen på nytt. Er det fortsatt tegn på alvorlig sykdom etter ytterligere tre måneder trenger man ofte kirurgisk behandling. Her kan du kan lese mer om tannkirurgi og tannkjøttskirurgi.

Oppfølging og vedlikeholdsbehandling

Pasienter med periodontitt trenger ofte livslang oppfølging. Hvor hyppige kontroller man trenger er avhengig av hvor godt pasienten samarbeider. Jo bedre pasienten samarbeider, jo mer sjeldne kontroller trengs.

Jeg har implantater nå, det går vel fint?

Det mange ikke vet er at samme sykdommer som kan ramme tennenes feste, også kan ramme festet til implantater. Systematikken bak sykdommen, prosessen og behandlingen er den samme. I forbindelse med implantater bruker vi begreper som periimplantat helse, periimplant mukositt og periimplantit. Peri betyr rundt, her rundt tannimplantatet. Dersom disse sykdommene ikke behandles, kan man miste implantatet.

Hva koster behandling av tannkjøttbetennelse?

Prisen på behandling av tannkjøttsykdommen avhenger hvor mange besøk som kreves for å få sykdommen under kontroll. Du finner pris per besøk i vår prisliste. Pasienter som har periodontitt får stønad fra HELFO for behandling av sykdommen.

Hvordan kan jeg forebygge tannkjøttsykdom?

En stor faktor som påvirker utviklingen er munnhygiene. Ved gode, daglige munnhygienerutiner er den største jobben allerede gjort. Dette i kombinasjon med regelmessige kontroller i hos tannlege og tannpleier kan sikre deg en frisk munn. Tannlegen og tannpleieren har spesifikke instrumenter som måler tannkjøttet og betennelse. I tillegg kan man på røntgen se tegn til beinnedbrytning, som man som pasient ikke kan se i munnen.

I dag finnes det flere spennende metoder for å undersøke hvis man er i risikosonen for å få tannkjøttsykdom før man klinisk kan se noen symptomer. Det dreier seg om å identifisere spesifikke biomarkører (enzymer) som bryter ned vev rundt tannen (kollagen). Identifiseringen skjer med hjelp av enkle spyttprøver. Spør din tannlege om mer informasjon.

Munnen er en del av kroppen

Nyere forsking viser enda sterkere sammenheng mellom munnen og kroppen. Den har spesifikt vist sammenhengen mellom tannkjøttsykdommer og hjerte- og karsykdommer. Man har funnet bakterier som forbindes med tannkjøttsykdommer, som normalt kun er i munnen, i hjertet på pasienter som har fått hjerteinfarkt. Man finner også disse bakteriene i plakket i åreveggene.

En frisk munn er en frisk kropp

Å prioritere en frisk munn er å prioritere en frisk kropp. Med en frisk kropp lever vi bedre, kanskje lenger, men absolutt med høyere livskvalitet. Å spise, snakke og smile godt er viktig for en god livskvalitet. Har du tannkjøttsykdom kan behandlingen ikke bare gi deg en friskere munn, uten også en friskere kropp!

Ring oss nå, tlf. 22 42 04 16, for å begynne behandlingen i tide! Det er aldri for sent for å bli friskere. Du kan også bestille time online.

Vi er en del av et større fellesskap med flere klinikker

Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som utvikler flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!