Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.comÅpningstiderMan til tors 08 – 20
Fredager 08 – 18
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Komplett undersøkelse Basis
Komplett undersøkelse Basis
50 min
kr820 (kr 1.090)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 790
Tannspa – Rent & pent smil
Tannspa – Rent & pent smil
30 min
kr990 (kr 1.089)

Tannbro får frem smilet igjen!

En tannbro er bygget opp av en eller flere tannkroner. Disse erstatter ødelagte eller manglende tenner slik at de både føles og ser ut som dine egne tenner. Snakk, smil og spis som vanlig igjen.

Kort fortalt

Dersom det mangler tenner eller de er så ødelagte at de ikke kan bygges opp med fyllinger, kan de erstattes med permanente kroner eller broer. Tannbro er en av de mest brukte alternativene i tannrestaurering. Broen er er en konstruksjon som består av to eller flere sammensatte tannkroner som forankres på nabotennene. Resultatet er tenner som føles og ser helt ekte ut.

Hvorfor bør du erstatte en manglende tann?

Grunnet tannforhold, sykdom eller ulykke hender det at en tann ikke kan reddes, noe som medfører at en eller flere tenner går tapt. Luken som dermed oppstår mellom tennene, kan påvirke tannstillingen og dermed bittfunksjon og estetikk.

Tennene, munnen og kjevebeinet er levende vev som endrer seg over tid. Hvis en manglende tann ikke erstattes, kan nærliggende tenner begynne å bevege seg og kjevebenet svekkes. Fremre tenner beveger seg gjerne bakover og bakre tenner beveger seg gjerne fremover. Dette kan både redusere tannluker og danne andre tannluker.

Tennene kan også tippe over eller endre bittet ved å forstyrre tennene i motstående kjeve.

Hvis du ikke gjør noe med problemene, vil ovennevnte konsekvenser kunne medføre at det blir vanskeligere å gjøre en tannrestaurering som f.eks. vha en tannbro. Det kan i tillegg finnes behov for flere omfattende behandlinger i forkant, f.eks. tannregulering eller rotfylling.

Tale- og spiseevnen kan også svekkes. I visse tilfeller kan en synlig manglende tann også ha negative psykososiale effekter. Det å kunne smile har påviselige positive effekter på helsen, både psykisk og fysisk.

Hvilke fordeler og ulemper har innsetting av en tannbro?

Har du en mistet eller svært ødelagt tann, gir en tannbro mulighet for å fylle tannluken som har oppstått. Her beskrives fordeler og ulemper med denne typen tannrestaurering.

Fordeler

 • Er en fastlimt tannerstatning som er mer komfortabel enn løse tannproteser.
 • Har relativt rask fremstilling og billigere alternativ enn tannimplantat.
 • Gir et naturlig utseende med god estetikk.
 • Godt behandlingsalternativ når det er for lite kjeveben i tannluken til å kunne sette inn tannimplantat.
 • Gir styrket stabilitet til nabotenner som forankrer broen, fordi disse får tannkroner.
 • Gir mulighet til å sette inn en midlertidig bro i påvente av permanent bro.

Ulemper

 • Tenner som tannbroen sitter på kan trenge rotfylling i framtiden.
 • Er nødvendig med et tilstrekkelig antall sunne forankringstenner for å kunne lage en tannbro.
 • Krever reduksjon av tannvevet når forankringstenner skal slipes til for festing av broen.
 • Gir vanskeligere renhold av forankringstenner. Broen vil kunne påvirkes av karies, tanngnissing og tannkjøttbetennelse på disse.
 • Skader ved nabotenner kan påvirke broen direkte. I verste fall forårsake tap av broen.
 • Som for alle andre behandlinger trenger en tannbro regelmessig vedlikehold.

Bør alltid manglende tenner erstattes?

Det er ikke alltid nødvendig å erstatte alle manglende tenner, men dette anbefaler vi at du diskuterer med en tannlege. Dersom du ikke har gjenstående tenner eller ikke ønsker å feste broen til tennene du har, kan tannimplantat eller tannprotese være et bedre alternativ. Tannbroer på implantater kan være både korte (tre tenner) eller lange (hel kjeve).

Tenner uten funksjon, for eksempel visdomstenner, behøver ikke erstattes.

Grafikk av tannbro

Illustrasjon av treledds-tannbro.

Hvordan innfestes en tannbro?

En bro produseres etter samme prinsipp som en tannkrone. De gjenværende nabotennene behandles for å gi feste til den kunstige tannbroen som fyller ut tannluken. Behandlingen er helt smertefri og gjøres som oftest i to omganger.

Besøk nr 1
Ved første besøk undersøker tannlegen nøye munn og tenner. Røttene på tennene som skal inkluderes i broen, blir undersøkt for tilstander som må behandles først. Så slipes nabotennene til pilarer for tannbroen, hvilket innebærer at de også får nye tannkroner. Materiale, farge og form på tannbroen bestemmes sammen med pasienten.

Hvis forankringstennene har fyllinger fra før, må det sikres at det ikke finnes karies under fyllingene. Er disse tennene i tillegg rotfylt, er det i blant ikke nok tann igjen til å lage en pilar for broen. Dette problemet løses ved å fjerne en bit av rotfyllingen og erstatte den med ett stift som forlenger tannen og gjør det mulig for å lage en stabil pilar.

Tannlegen tar så 3D-skann eller fysisk avstøpning, og sender dette til tannteknikeren. Du får da en midlertidig erstatning til den permanente løsningen er på plass.

Uovertruffen leveranse
Oslo Tannlegesenter er Orbdents AS’ flaggskip med alle tjenester under sammen tak, samt egen tanntekniker-avdeling. Vi har dyktige tannteknikere som med hjelp av digital 3D-printing og fresemaskiner tilbyr høy kvalitet på tannkroner, tannbroer, tannimplantater og andre tannerstatninger.

Tannteknikeren benytter avstøpningen av tannluken og de slipte tennene til å modellere den kunstige tannbroen. Fremstillingen av en tannbro er komplisert og tidkrevende og kan ta noen dager å produsere. I visse tilfeller klarer vi å levere en tannbro samme dag.

Besøk nr 2
Under det andre besøket fjernes den midlertidige tannbroen. Den permanente broen prøves på. Når både tannlegen og pasienten er fornøyde med passform, farge og funksjon, er det klart for påsetting av tannbroen.

Tannlegen rengjør både tennene og tannbroen, og forbereder dem for lime-prosessen. Når broen er limt på plass, fjernes alt lim-overskudd, og passform, funksjon og farge kontrolleres igjen.

Det er viktig å ikke pirke i området det første døgnet, da det kan ta litt tid før limet fester seg. Unngå bruk av tanntråd, tannpirker eller mellomromsbørster de første dagene.

Hva gjør jeg hvis min midlertidige bro har falt av?

Skulle den midlertidige broen falle ut, noe som skjer sjeldent, rengjør den og dytt den på plass igjen. Ta kontakt snarest med din tannlege for en kontroll.

Skjer uhellet utenfor åpningstid og du kjenner ubehag, anbefaler vi at du bruker smertestillende frem til tannlegen kan møte deg.

Opplever du derimot akutt smerte, anbefaler vi at du tar kontakt med vår tannlegevakt.

Smertefri innsetting av tannbro

Behandlingen skal være smertefri og utføres med lokalbedøvelse. Det er normalt å føle noe ubehag når effekten av bedøvelsen avtar. Dette skjer fordi det har blitt utført en mindre operasjon på tannen og det er behov for tilheling. Normalt vil smerten avta og forsvinne etter kort tid.

Mulig ubehag de første dagene kan raskt lindres ved bruk av reseptfrie smertestillende og betennelsesdempende midler. Nervene vil danne et nytt beskyttende lag som gjør at overfølsomheten forsvinner helt i løpet av 2-4 uker.

I påvente av den permanente tannbroen er det vanlig med noe ising fra nabotennene som tannlegen har slipt og tilpasset for tannbroen. Isingen forsvinner som oftest når tannbroen er på plass. Noen mennesker kan oppleve ising i tennene i et par uker etter at tannbroen er satt på. Da kan det hjelpe med daglig fluorskylling og tannkrem som motvirker ising.

Tennene kan også føles litt ømme etter at den nye broen er satt på plass. En årsak kan være at kronene sitter litt for høyt i forhold til bittet. Da kan tannlegen slipe ned kronene slik at broen passer bedre inn i bittet. Noen ganger kan det være nødvendig med flere justeringer før den nye tannbroen fungerer optimalt.

Orbdent Oslo tilbyr tannbro (tannkroner) i flere materialtyper

En tannbro er en restaureringsmetode som kan brukes til å erstatte én eller flere tenner. Det finnes flere ulike typer broer, og disse har forskjellige egenskaper når det gjelder styrke og estetikk. Disse er de to vanligste typene:

 • Metall-keramisk krone (MK)
  Denne kronetypen består av et ytre porselensskall med en indre kjerne av metall, for eksempel gull eller kirurgisk stål. Denne kronetypen er svært sterk og har vært i bruk svært lenge. Denne koster minst av de to typene.
 • Helkeramisk krone
  En helkeramisk krone er hvit hele veien gjennom fordi den inneholder ikke metall. Disse tannkronene ser svært naturlige ut, og vil oftest være det foretrukne alternativet. Denne typen har en noe høyere pris enn MK fordi fremstillingsmåten er mer komplisert.

Det eksisterer mange ulike typer helkeramiske kroner, og tannlegen din, sammen med tanntekniker, kan velge ut det beste materialet for hver enkelt tann. Stadig nye og forbedrede keramiske materialer, med forbedret styrke og bedre estetiske egenskaper, har kommet de siste årene. Helkeramisk krone kan nå benyttes både på jeksler som må tåle høyt tyggetrykk og på fortenner hvor estetikken er svært viktig.

Før og etter behandling med tannbro.

Foto av før- og etterbehandling med bro for å erstatte manglende tenner.

Hva koster en tannbro?

Prisen på en bro avhenger av antall ledd (kroner) på broen, og tannkroner kan variere i pris av flere årsaker. Det finnes ulike materialer og kvaliteter, og tillegg vil fremstillingsmetoden også påvirke kostnaden. Ved komplikasjoner eller høye estetiske krav må det forventes høyere kostnader. Sammenligner du prisen for en tannbro hos ulike tannleger, vil dessuten timeprisen hos tannteknikeren variere. Du finner våre tannlegepriser her.

Noen pasienter kan ha krav på stønad fra HELFO for å dekke kostnadene med tannbro. Det gjelder f.eks. pasienter som har mistet tenner pga. tannløsning. Du kan lese mer om Helfo-refusjon her.

Hva er levetiden til en tannbro?

Tannbroer er permanente løsninger laget av solid materiale, og de skal vare i mange år. Likevel er det noen forhold som kan forkorte broens levetid:

 • Brudd på porselen: Ved tygging blir broen utsatt for store krefter. Uheldige belastninger over tid kan føre til at biter av porselenet knekker av. Dette har oftest ingen praktisk betydning og kan i noen tilfeller repareres. Dersom funksjon eller estetikk forringes vesentlig, kan det være nødvendig å lage en ny bro.
 • Karies: Det kan ikke bli hull i selve porselensmaterialet. Derimot kan det oppstå hull i tannen nedenfor kanten på broen. Vanligvis er det mulig å reparere slike hull med en fylling, men dersom hullet er stort, kan forankringstennene knekke eller broen løsne. Det vil kunne være nødvendig med ny behandling.
 • Tannsmerter/rotfylling: Festetennene kan også få betennelser og infeksjoner som kan medføre tannsmerter. For å rotfylle en festetann i en bro, må tannlegen borre en åpning gjennom broen og inn til nerven. Åpningen tettes igjen med en fylling etter at tannen er ferdig rotfylt. Tannen er da litt svekket og bør følges opp av tannlege.

Slik vedlikeholder du tannbroen

En bro skal vedlikeholdes like godt som dine naturlige tenner. Det er viktig med regelmessige undersøkelser hos tannlegen og god tannpleie hjemme. Akkurat som med vanlige tenner, finnes det en risiko for tannkjøttbetennelse og hull (da mellom broen/kronene og tannen). Ved å forebygge sykdom kan du beholde broen i lang tid.

En bro skal pusses med fluortannkrem. I tillegg må du gjøre nøye rent mellom broen og nabotennene med tanntråd og mellomromsbørster. Bruk tannbørste grundig, men forsiktig i tannkjøttskanten slik at ikke tannkjøttet skades og trekker seg tilbake. Bytt tannbørsten når busten begynner å sprike. Utover dette skal du også rengjøre under broen, under de tennene (broleddet) som hviler mot tannkjøttet. Be din tannlege eller tannpleier vise deg hvordan du best gjør rent.

Unngå helst å småspise mellom måltidene og redusér mengden sukkerholdig kost for å unngå karies i broens festetenner. Skyll også regelmessig med fluorskyll. Fluor styrker tennene og er derfor viktig for forebygging av karies.

Orbdent Oslo er en del av Orbdent ASOrbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som utvikler flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!