Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.comÅpningstiderMan til tors 08 – 20
Fredager 08 – 18
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Tannbleking inkl. undersøkelse (KAMPANJE)
Tannbleking inkl. undersøkelse (KAMPANJE)
90 min
kr4.500 (kr 5.100)
Komplett undersøkelse Basis
Komplett undersøkelse Basis
50 min
kr820 (kr 1.090)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 790
Tannspa – Rent & pent smil
Tannspa – Rent & pent smil
40 min
kr990 (kr 1.089)

Skallfasetter erstatter tapt tannsubstans eller endrer størrelse form og farge på dine tenner. Resultatet blir estetisk pene tenner og et flott smil.

Skallfasetter benyttes for å reparere slitte tenner, erstatte tapt tannsubstans eller forbedre tennenes form, plassering, overflate eller farge. Fasettene festes fast på fremsiden av tenner. Porselenet som oftest brukes ligner naturlige tenner. Med skallfasetter får du et estetisk og naturlig resultat. Et fint og friskt smil er svært viktig for livskvalitet og velvære fordi du kan smile mer.

Hva er en skallfasett?

En skallfasett er et svært tynt skall av porselens- eller kompositt(plast)materiale. Fasetten limes fast til forsiden av tannen med et veldig sterkt lim (såkalt sement). Materialene ser ut som tannemaljen på overflaten av naturlige tenner, og tannkjøttet aksepterer disse materialene.

En fasett brukes som alternativ hvis du ønsker å gjenskape pene, naturlige og funksjonelle tenner. Fasetten kan skjule misfarging og reparere slitte tenner, eller også dekke over mellomrom mellom tennene. Med skallfasetter kan tannlegen oppnå naturlige og svært gode estetiske resultater.

Selv når skallfasetter i utgangspunktet er anbefalt av funksjonelle hensyn for å erstatte tapt tannvev og forbedre tannhelsen, utgjør det estetiske aspektet ved tennene et annet og like viktig moment i å forbedre livskvaliteten.

Når vi smiler og ler ofte, påvirker det vår velvære positivt. Økt velvære påvirker igjen vår livskvalitet. Har du tenner som du er fornøyd med, vil du ta bedre hånd om dem. Du kommer mer regelmessig på kontroller og er mer grundig med daglig munnhygiene og kosthold for å bevare ditt pene og sunne smil.

Hva er forskjellen på skallfasett og skallkrone?

Behandling med skallfasett krever at tannlegen fjerner et tynt lite lag med tannvev for å få nok feste til det kunstige materialet. En skallkrone er en mellomting mellom skallfasett og tannkrone. Skallkronen har samme form som en vanlig tannkrone som tres nedover og dekker alle flatene på tannen. Tannkronen har et litt tykkere skall mens skallkronen er like tynn som en skallfasett.

Oftest må det slipes mer av tannen for å gjøre plass til en tannkrone. Tannlegen gir råd og informerer om de ulike alternativene og hva som passer best ut i fra din situasjon.

Skallfasetter håndlages til hver enkelt pasient

Produksjon av fasetter er et håndverk som tar tid og krever nøyaktighet. For å få en perfekt passform fremstiller tannteknikeren skallfasetten individuelt til hver pasient og tann.

Tynn skallfasett i porselen.

Skallfasett er tynnere enn en negl.

Med moderne teknologi som 3D-printer, 3D-skanner, og fres kan skallfasetter lages svært tynne og naturtro. De er oftest tynnere enn 0.5 mm, m.a.o. tynnere enn en kontaktlinse eller en negl. Dette gir en gjennomskinnelig og naturtro effekt, som gjør at fasettene stemmer godt med dine naturlige tenner. I tillegg til porselen kan fasetter også lages i kompositt (plastmateriale) som er rimeligere. Komposittfasetter gir gode estetiske resultater, men de har ikke like lang holdbarhet som porselensfasetter, og de krever dessuten mer vedlikehold.

Oslo Tannlegesenter (OTS) er Orbdent AS’ flaggskip. Her tilbys pasientene alle tjenester under samme tak, samt egen tanntekniker-avdeling. OTS har dyktige tannteknikere som med hjelp av digital 3D-printing og fresemaskiner tilbyr høy kvalitet på tannkroner, tannimplantater, tannbroer og andre tannerstatninger.

Hvorfor skal du velge skallfasettbehandling?

Hvis tannlegen anbefaler skallfasetter som en tannbehandling, er det fordi det anses å være det mest langsiktige alternativet med best prognose. Behandlingen har både fordeler og ulemper som må veies opp mot hverandre.

Fordeler med skallfasett

 • Det erstatter tapt tannvev på grunn av slitasje, skade eller alder
 • Du får et estetiskt flott og naturlig resultat.
 • Skader på tannemaljen kan skjules.
 • Overflaten på porselenet tar ikke til seg misfarging.
 • Behandlingen er mer skånsom mot tennene, dvs. tannlegen fjerner intet eller mye mindre tannvev, sammenlignet med en tannkrone-behandling.
 • Det er liten risiko for komplikasjoner.

Ulemper med skallfasett

 • Hvis emalje må slipes bort, finnes det ingen angremuligheter. Selv om det slipes bort så lite tannemalje som mulig, kan ikke prosessen angres når emaljen først er fjernet.
 • Skallfasetter kan falle av ved overbelastning, hvis du f.eks. biter på noe veldig hardt.
 • Hvis tannvevet er sterkt redusert, er ikke fasetter egnet. Tannkrone anbefales som alternativ da.
 • Porselensfasetter er ikke alltid et godt valg hvis du gnisser eller presser tennene hardt sammen, fordi de tynne skallfasettene kan sprekke eller knekke.
 • Prosessen krever individuelt håndarbeid av tanntekniker, noe som koster en del hvis du vil ha gode og naturtro resultater.
 • Ikke alle tannleger og tannteknikere har mengdetrening på skallfasetter. Du må finne tannleger og tannteknikere som utfører denne behandling regelmessig og mester dette.

Kan skallfasetter kombineres med andre behandlinger?

Fasetter kan gjerne kombineres med andre tannbehandlinger, som f.eks.:

 • Tannbleking: F.eks. hvis en enkelt tann ikke lar seg bleke, kan denne påsettes en fasett som skjuler misfargingen.
 • Usynlig tannregulering: Ved for skjev tannstilling kan det være at tannlegen vil anbefale tannregulering før fasettbehandlingen startes slik at fasettene får plass. Da kan usynlig tannregulering som f.eks. Invisalign® være den perfekte reguleringsmetoden.
 • Etter tannregulering kan du bli anbefalt skallfasett-behandling for å erstatte tap av tannemalje på grunn av bittfeil og slitasje.
 • Tannkrone
 • Tannbro
 • Tannimplantat-behandling

Behandling, varighet og vedlikehold av skallfasetter

Viktige initielle avklaringer om ønsket resultat

Påsetting av skallfasetter er en behandling som krever nøye planlegging og flere behandlingsfaser, helt uavhengig av hvor mange fasetter som skal lages. Tannlegen vil ønske å fjerne så lite som mulig av det opprinnelige tannvevet, og samtidig sikre at pasienten får et naturlig og harmonisk smil som varer.

Det er viktig at du forklarer for tannlegen hva du ønsker å forbedre og hvilket resultat du ser for deg. Ta gjerne med gamle fotografier dersom du ønsker å gjenskape tennene slik de så ut når du var yngre. Dersom du mangler bilder, kan du og tannlegen sammen skissere hvordan tennene kan forbedres.

For å få et optimalt funksjonelt resultat tar tannlegen hensyn til tennenes form, bittet, tannkjøttet, evt. misfarginger og skader, og hvordan kjevene beveger seg mot hverandre. I tillegg studerer tannlegen hvordan du smiler, ansiktets fasong og hvordan leppene former seg.

Den første undersøkelsen

Tannlegen starter med en klinisk undersøkelse av munn- og tannhelsen, hvorpå det tas røntgenbilder av tenner og kjever, samt kliniske foto av ansikt og munn. Tannlegen forsikrer seg om at tannen/tennene er egnede for å få påsatt fasetter. Har du store fyllinger eller lite emalje, er det vanskeligere å få godt nok feste. Da kan alternativer som tannkrone kanskje fungere bedre.

Tannlegen informerer om behandlingsløpet og hva du kan forvente, hvor lang tid behandlingen vil ta, samt gir deg et gratis og uforpliktende kostnadsoverslag. Eksakt kostnadsoverslag kan utarbeides først etter en komplett undersøkelse der tannlegen har undersøkt hele bittet og tatt nødvendige røntgenbilder. Det er viktig at du og tannlegen har samme forventninger til resultatet.

Forespeiling av resultatet

Neste steg i behandlingen er å simulere hvordan den nye fasaden kommer til å se ut. Her er det flere muligheter:

 • Tannlegen skanner tennene og sender avtrykket til tannteknikeren, som så bygger opp tennene i voks og lager en tilhørende skinne. Denne skinnen brukes i munnen for å gi inntrykk av det endelige resultatet. Dette alternativet innebærer en ekstra tur til tannlegen.
 • Tannlegen legger på flytende fyllingsmateriale og former det mens du sitter i stolen. Da får du umiddelbart et inntrykk av hvordan resultatet vil bli.

Når du og tannlegen er fornøyde med simuleringen, kan du gå med den over tid og venne deg til et nytt utseende. Det er spesielt hensiktsmessig hvis det er større forandringer som skal gjøres. Skallfasett er en permanent behandling, så det er svært viktig at du er fornøyd med både funksjon og estetikk.

Forberedelse av tennene til påsettingen av de permanente skallfasettene

For å sikre helt smertefri behandling gir tannlegen først bedøvelse. Det slipes bort opp til 0.5 mm av overflaten på tannen, noe mer på kantene, for å lage plass til fasetten. I enkelte tilfeller behøves ikke ekstra plass og fasetten kan feste direkte til tannen. Tannlegen skanner digitalt eller tar fysisk avtrykk av tennene og bitt. Avtrykket sendes deretter til tanntekniker.

Mens du venter på de endelige skallfasettene

Tannteknikeren håndlager individuelt tilpassede skallfasetter til dine tenner. I påvente av at fasettene fremstilles, får du et midlertidig sett hvis det er nødvendig. Siden midlertidige fasetter ikke sitter like tett som permanente fasetter, kan noen pasienter oppleve at det kan ile eller ise fra tennene. Å skylle morgen og kveld med 0,2 % fluorskyll kan hjelpe.

Hvordan festes de permanente skallfasettene?

Tannlegen gir bedøvelse og fjerner midlertidige fasetter. De nye skallfasettene prøves på for å kontrollere funksjon og estetikk (med mindre du allerede har gjort dette hos tanntekniker). Deretter fester tannlegen fasettene med et ekstra sterkt lim (sement) hvis du er fornøyd. Fasettene blir polerert, og tannlegen kontrollerer igjen funksjon og estetikk.

OBS. Det kan ta litt tid før sementet stivner, så unngå å pirke på eller mellom tennene det første døgnet. Unngå også mat med sterke pigmenter (karri, gurkemeie, o.l.) fordi sementet kan absorbere pigmenter det første døgnet.

Skallfasett settes på plass.

En skallfasett settes på plass i munnen.

Får jeg ubehag under og etter behandling med skallfasetter?

Tannlegen setter bedøvelse når tennene slipes og når de permanente skallfasettene limes på. Det er helt normalt å føle noe ubehag når bedøvelsen avtar fordi det har blitt utført en mindre operasjon på tannen hvor tilheling må skje etterpå. Normalt vil ubehaget forsvinne etter kort tid.

Tenner med skallfasetter kan være litt følsomme i to-tre uker.

Hvor lenge varer en skallfasett?

Skallfasetter har en lang holdbarhet på ca 10-15 år, men dette kan variere fra person til person. Levetiden kan forkortes på grunn av:

 • Brudd på porselenet – Ved tygging på harde objekter kan en fasett bli utsatt for store krefter. Overbelastning over tid kan føre til at deler av porselenet knekker av.
 • Karies (hull i tennene) – Det kan ikke bli hull i det kunstige materialet, men det kan bli hull i tannen der fasetten ender. Dersom hullet er stort, må fasetten erstattes med ny fasett eller en krone etter behandling av hullet. Et mindre hull kan repareres med komposittfylling.
 • Skallfasetten løsner – Limet er meget sterkt, men det kan i sjeldne tilfeller skje at fasetten likevel løsner. Ofte kan den limes på plass igjen. Ta den derfor med til tannlegen så raskt som mulig.

Hvordan gjennomføres vedlikeholdet av skallfasetter?

Vedlikehold og tannpleie må skje på lik linje som for naturlige tenner. God daglig munnhygiene er grunnleggende viktig. Regelmessige kontroller og oppfølging hos tannlege er også en forsikring som hjelper å vedlikeholde fasettene. Dersom du gnisser, skjærer eller presser tenner kraftig, kan du beskytte tennene med en bittskinne.

Avhengig av når du får utført en slik tannrestaurering, kan det hende at du trenger å reparere noen av skallfasettene på sikt. Materialet i en fasett er sterkt og tåler belastning, men det er avgjørende at du ikke bruker tennene på harde gjenstander eller lignende da det kan gi skade. Materialene har lang holdbarhet når du opprettholder daglig tannpleie og går regelmessig til undersøkelse hos tannlegen.

Hva koster behandling med skallfasett?

Prisen vil variere med av valg av antall fasetter, materiale og metode. Noen pasienter kan ha krav på stønad fra Helfo til behandlingen. Våre tannleger har direkteoppgjør med Helfo. Les mer om dette i våre tannlege-priser.

Når må du betale moms på estetiske tannbehandlinger?

Når estetisk tannbehandling ikke er odontologisk/medisinsk betinget, vil utgangsprisen pålegges 25 % moms. Les mer om moms på estetisk tannbehandling.

Dersom du har spørsmål eller ønsker å sette opp en time, ring oss 22 42 04 16. Du kan også booke time online.

Orbdent Oslo er en del av Orbdent AS

Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som utvikler flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!