?> Skallfasett | Reparerer skader og gir deg et fint smil
Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.com
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Premium undersøkelse
Premium undersøkelse
Inntil 70 min
kr 1.780
Undersøkelse fresh
Undersøkelse fresh
Inntil 50 min
kr 1.340
Enkel undersøkelse
Enkel undersøkelse
Inntil 30 min
kr 890
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 730

Skallfasetter kan både reparere skader, endre form og farge, samt skape estetisk flotte tenner.

Nye, rettere, jevnere og hvitere tenner med skallfasetter

Nye, rettere, jevnere og hvitere tenner med skallfasetter

Fasetter brukes for å gjøre en forandring på tennenes form, plassering, struktur, overflate eller farge. Det kan også brukes dersom det har gått et skall av tannen eller den har blitt fakturert. Fasetter kan også brukes for å lukke mellomrom mellom tennene. De kan lages på enkelt tenner eller flere tenner. Vanligst er 1-6 på fortennene i over- eller underkjeven.

Fasettene lages i porselen og limes godt til tannen med et veldig sterkt lim (s.k. cement). Fasetten kan med moderne teknologi lages veldig tynne og naturtro. De er som regel tynnere enn en 0.5 mm, tynnere enn en kontaktlinse eller en negl. Dette gir en translucent og naturtro effekt, hvor de smelter godt sammen med dine naturlige tenner.

Tynn skallfasett i porselen.

Skallfasett er tynnere enn en negl.

Fasetter kan også lages i kompositt (fyllingsmateriale) med gode estetiske resultater. Komposittfasetter har dog ikke like lang holdbarhet som porselensfasetter.

Kan fasetter kombineres med andre behandlinger?

Fasetter kan kombineres med andre behandlinger i munnen, som tannbleking, usynlig tannregulering, tannkrone-, tannbro- eller tannimplantat-behandling. Invisalign er en populær metode innen regulering for både unge og voksne.

Valg av behandling vil være avhengig av ditt totale behandlingsbehov og hvilken behandling som er den beste for å oppnå det resultatet som du ønsker. 

Hvordan lages skallfasetter?

Fasett er en behandling som krever nøye planlegging, uansett hvor mange fasetter som skal lages. Man begynner med en undersøkelse, hvor man tar røntgenbilder og kliniske foto. Tannlegen forsikrer seg om at tannen/tennene er egnede for å få festet fasetter. Har du lite emalje eller store fyllinger er det vanskeligere å få godt nok feste.

Det er viktig at du forklarer tannlegen hva du ønsker å forbedre, hvilket resultat du ser for deg. Dersom du ønsker å gjenskape tennene som de så ut når du var yngre, ta gjerne med gamle foto.

Det samme gjelder deg som har en formening om hva du ønsker, iblant er det lettere å kommunisere med bilder i tillegg til ord. Dersom du savner bilder er det ikke noe problem, for sammen skisserer dere hvordan tennene kan forbedres. For å få et optimalt funksjonelt resultat tar tannlegen hensyn til tennenes form, evt. misfarginger og skader, tannkjøttet, bittet, hvordan kjevene beveger seg mot hverandre.

Deretter, for å få et optimalt estetisk resultat, tar tannlegen, utover munnen og tennene, hensyn til leppene, hvordan du smiler og ansiktets form, for å nevne noe. Tannlegen går igjennom behandlingsgangen, forklarer deg hva du kan forvente og hvor lang tid behandlingen kommer til å ta. Det er viktig at du og tannlegen har felles forventninger på behandlingen.

Forespeile resultatet med modellering i munnen (mock-up)

Neste trinn i behandlingen er en midlertidig simulering i munnen. Her er det flere muligheter. Tannlegen kan direkte på plass legge på flytende fyllingsmateriale og forme det. Et annet alternativ er at man skanner tennene og sender avtrykk til tannteknikeren, som så bygger opp tennene i voks og lager en tilhørende skinne. Denne skinnen brukes som form i munnen for å lage samme midlertidige simulering.

Når tannlegen og du er fornøyde med simuleringen kan du få gå med den over tid, spesielt om det er større forandringer som skal gjøres. Det er viktig at du er fornøyd med både funksjon og estetikk. Skallfasett er en permanent behandling, så det er viktig at du er fornøyd. 

Før og etter behandling med skallfasett.

Før og etter behandling med skallfasett.

Hvordan forberedes tennene?

For at behandlingen skal være helt smertefri administrerer tannlegen først bedøvelse. For å lage plass tar tannlegen bort opp til 0.5 mm av overflaten på tannen, noe mer på kantene. I enkelte tilfeller er det ikke behov for ekstra plass, men kan feste direkte til tannen. Tannlegen skanner eller tar avtrykk av tennene og bitt, som deretter sendes til tanntekniker.

Tannteknikern lager individtilpassede fasetter til dine tenner. Avhengig av hvor nært samarbeid tannlegen og tannteknikern har, er det fullt mulig at du i forkant har vært hos tannteknikern for fargeuttak og senere for innprøving.

I avvente på at fasettene lages, får du et midlertidig sett. Da midlertidige fasetter sitter ikke like tett som permanente fasetter, kan noen oppleve at det kan ile eller ise fra tennene. Å skylle morgon og kveld med 0,2% fluorskyll vil da hjelpe.

Hvordan festes skallfasetter?

Tannlegen legger bedøvelse, fjerner midlertidige fasetter. Man prøver de nye skallfasettene på plass for å kontrollere funksjon og estetikk (med mindre du allerede har gjort dette hos tekniker). Deretter fester tannlegen fasettene på plass med et spesialtilpasset ekstra sterkt lim (s.k. cement). Fasettene poleres og man kontrollerer igjen funksjon og estetikk. 

Skallfasett settes på plass.

En skallfasett settes på plass i munnen.

Det kan ta tid før cementet stivner, så unngå å pirke på eller mellom tennene det første døgnet. Unngå også sterkt pigmentert mat (curry, gurkemeie o.lign.) da cementet det første døgnet kan absorbere pigmenter. 

Hvordan gjennomføres vedlikeholdet?

Tannpleie og vedlikehold skjer på lik linje som for andre tenner. Daglig munnhygiene som inkluderer tanntråd er grunnleggende. Regelmessige kontroller og oppfølging er også en forsikring som hjelper å vedlikeholde dem. Dersom du skjærer, gnisser eller presser tenner kraftig er det bra å beskytte ved hjelp av en bittskinne.

Avhengig av når i livet du får en slik behandling, kan det hende at du trenger å reparere noen av dem over tid. Det er viktig at du passer på at du ikke bruker tennene på harde gjenstander/mat eller lignende da skade er en stor risiko. Forøvrig kan du spise som vanlig etter behandlingen.

Hva koster skallfasett?

Prisen på skallfasett finner du i vår prisliste. Noen pasienter kan ha krav på stønad fra HELFO til behandlingen. Din tannlege informerer deg mer om dette. 

Hvorfor skal jeg prioritere en slik behandling?

Hvorfor du skal prioritere skallfasetter er avhengig av årsaken til behandlingen. Anbefaler tannlegen skallfasetter som et ledd i sykdomsbehandling eller for å gjenopprette funksjon er det for at det anses være det mest bærekraftige og langsiktige alternativet. 

Skallfasett før og etter

Før og etter behandling med skallfasett.

Behandlingen er permanent og trenger vedlikehold og oppfølging for beste resultat. Smilet vårt, at vi smiler, og at vi smiler og ler ofte, påvirker vår velvære positivt. Økt velvære påvirker i livskvalitet. Estetikk er også livskvalitet, særlig når du opplever at dine tenner og ditt smil forbedres.

Dersom du har spørsmål eller ønsker å sette opp en time, ring oss 22 42 04 16. Du kan også booke time online.

Orbdent Oslo er en del av Orbdent AS

Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som eier flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!