Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.comÅpningstiderMan til tors 08 – 20
Fredager 08 – 18
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Komplett undersøkelse Basis
Komplett undersøkelse Basis
50 min
kr820 (kr 1.090)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 790
Tannspa – Rent & pent smil
Tannspa – Rent & pent smil
30 min
kr990 (kr 1.089)
Fylling

Fyllinger reparerer skadede tenner og kan gi tilbake tannens form, funksjon og farge. Det finnes flere typer tannfargede varianter.

En fylling brukes for å reparere en skade. Dette kan omfatte skade etter et fall eller slag, hull i en tann, pusseskader oppstått over tid, syreskade eller annet som har svekket en eller flere tenner.

Når trenger man en fylling?

Du trenger en slik behandling når tannen har en skade. Skaden kan være et hull som må repareres eller et skall som har gått. Andre situasjoner er slitasje som pusseskader eller syreskader. Det kan også være pga. tannskade hvor man har falt, fått et slag mot ansiktet eller på annen måte fått svekket tannen.

reparasjon av frakturert tann med fylling

Før- og etter bilde av en tann med amalgamfylling og fraktur, som har blitt reparert med porselen.

Det er viktig å behandle alle skader i munn og tenner så snart som mulig. Ofte er disse skadene asymptomatiske, dvs. man føler ingenting. Etterhvert kommer dog smertene og da har ofte problemet blitt mye større og krever også større behandling.

Hva er en fylling?

Dette er en tannbehandling som gjenoppretter tannens naturlige form. Den vanligste typen er kompositter. Kompositter er et sammensatt materiale av bl.a. plastikk og keramiske fyllpartikler som gir formbarhet og slitestyrke.

Hvordan legges den?

Først må man fjerne evt. sykt vev, f.eks. karies. Iblant må man også forme til tannen slik at man får best mulig feste. Da bruker tannlegen ulike bor. Hvis tannlegen må bruke bor anbefaler vi at man tar bedøvelse først, slik at opplevelsen blir så behagelig som mulig.

Når tannen er ferdig forberedt trenger man iblant å legge en form rundt tannen, for at fyllingen skal få riktig form. Man tørrlegger også området, da det må være helt tørt før behandling.

Tannfylling på jeksel

Før- og etterbilde av to jeksler med hull som har fått kompositt.

Når det er gjort forbereder man tannen først med et middel som gir best mulig feste. Deretter påføres et lim. Til slutt legges fyll i ulike omganger. Mellom hver omgang lyser man på tannen for at materialet skal stivne. Dette er et håndverk hvor man arbeider med det øverste laget for å få riktig form og funksjon.

Avslutningsvis fjernes en eventuell form rundt tannen før polering. Man kontrollerer at pasienten kan bite som normalt og at alt føles bra.

Bruk av porselen

Alternativer til plast er porselen og helkeramiske materialer. Porselen er spesialtilpasset som kun lages på bestilling av en tanntekniker. Porselen velges for å reparere reparere et større område eller om man ønsker å spesialdesigne estetikken. Tilnærmingen ligner metoden som benyttes for plast. Tannlegen forbereder tannen ut fra hvilken type porselen man skal bruke. Deretter skanner man tennene og lager et digitalt avtrykk. Avtrykket sendes teknikker som ut fra avtrykket spesialdesignes et porselensprodukt. Denne sendes så til tannlegen som prøver den på plass.

Dersom både tannlege og pasient er fornøyd, limes den på plass. På Orbdent Oslo har vi alt spesialutstyr på plass slik at våre pasienter kan få behandling med bruk av porselen uten ventetid.

Inlay fylling i porselen

Mindre fylling i porselen.


Større fylling i porselen. Da porselensfyllinger limes til tannen forutsetter det at det finnes nok med emalje for å få godt nok feste. Dersom man ikke har nok med emalje eller hvis skaden går under tannkjøttet (vanskelig å få tørt), kan det være mer langsiktig å lage en tannkrone.

Porselensfyllinger har ulike navn avhengig hvilken form den har. Inlay er mindre porselensfyllinger i tannen. Onlay er større porselensfyllinger som dekker større delen av tannene. Vonlay er en kombinasjon av skallfasett og en krone som man bruker på jeksler for å bevare mest mulig av tannen.

Hvor store fyllinger kan man lage?

Det finnes en grense for hvor store fyllinger man kan lage for å sikre langsiktig holdbarhet og funksjon. Er større deler av tannen ødelagt kan det egne seg bedre å lage en porselensfylling. Er det fremsiden av fortennene som er skadet, kan det være mer hensiktsmessig med skallfasetter. Er det meste av tannen ødelagt er det ofte mest langsiktig å lage en ny tannkrone.

Min fylling føles rar?

Har du nettopp fått behandling kan det være at du kort etter behandling ikke kunne registrere at form eller bitt ikke var optimalt som følge av av bedøvelsen. Ring oss snarest slik at vi kan gi deg en oppfølgingstime og gjennomføre en kontroll. Er det derimot en stund siden behandling kan det være andre årsaker som ligger bak. Du kan ha mistet en fylling, knekt den eller ha hull under den. Vi anbefaler at du kontakter oss for kontroll.

Vi ser ofte at pasienter utsetter en kontroll da det oftest ikke gjør vondt der og da, men først tar kontakt når de får vondt. Ofte har problemet da blitt mye større og krever større behandling enn hva som hadde vært nødvendig. ring oss for oppfølging.

Hvor lenge holder en fylling?

Varighet er avhengig av hvor godt den vedlikeholdes. Den vanligste grunnen til at en den går tapt er som følge av sekundærkaries, dvs. hull under fyllingen. Det kommer av at det mellom tann og fylling finnes mikroskopiske kanter hvor bakteriene gjerne fester seg og lager hull. For å forhindre dette på du være nøye med daglig munnhygiene og avtale regelmessige vedlikeholds-kontroller hos tannlege eller tannpleier.

Kan jeg få en sølvfylling?

Frem til nittitallet vær amalgam vanlig. Amalgam ble forbudt i Norge i 2008 av miljømessige årsaker og brukes ikke lenger som fyllmateriale. Det brukes fortsatt i andre deler av verden.

Hvorfor skal jeg prioritere en slik behandling?

Dersom tannen er svekket, enten av et hull eller en annen skade, er risikoen stor for at tannen går i stykker. Blir skaden omfattende kan den kanskje ikke lenger repareres på denne måten.  Da må tannkrone vurderes.

Hvis tannen går i stykker og man er uheldig, kan tannen sprekke ned på roten. Dersom en tann sprekker ned på roten er den tapt og må trekkes. For å få en ny tann må man enten sette et tannimplantat eller lage en tannbro.

Et hull som er ubehandlet blir ofte større. Hvis det ikke stoppes, vokser det inn til tann-nerven. Dette gjør ikke bare vondt, uten må i tillegg behandles med en rotfylling. Unngå unødvendig behandling ved å reparere skader mens de er små. Invester også i regelmessige undersøkelser.

Hva koster en slik behandling?

Du finner priser i vår prisliste. Prisen avhenger av størrelsen og ofte deles behandlingen inn i flater; en, to eller tre. De fleste pasienter må betale behandlingen selv, da dette er et behandlingsbehov som kan unngås med god munnhygiene, godt kosthold og regelmessige kontroller hos tannlege. Noen pasienter har krav på stønad. Dette gjelder skader knyttet til ulykker eller arbeidsskader. Noen pasienter har spesielle sykdommer eller tilstander som gir økt risiko for å få hull i tennene, og disse kan også få stønad.

Når må du betale moms på estetiske tannbehandlinger?

Når estetisk tannbehandling ikke er odontologisk/medisinsk nødvendig, vil utgangsprisen pålegges 25 % i merverdiavgift. Les mer om moms på estetisk tannbehandling.

Ring 22 42 04 16 nå for å sette opp en time til fylling. Du kan også bestille time på nett.

Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som utvikler flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!