Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.comÅpningstiderMan til tors 08 – 20
Fredager 08 – 18
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Komplett undersøkelse Premium
Komplett undersøkelse Premium
90 min + oppfølgingsbesøk
kr1.990 (kr 2.490)
Komplett undersøkelse Pluss
Komplett undersøkelse Pluss
60 min
kr1.120 (kr 1.490)
Komplett undersøkelse Basis
Komplett undersøkelse Basis
40 min
kr820 (kr 1.090)
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 790
Bittskinne

En bittskinne virker svært forebyggende mot tannskader etter tannpressing og -gnissing. Den avlaster kjeveledd og tyggemuskler, og beskytter samtidig tennene mot ytterligere slitasje.

Bittskinnen er en individuelt utformet plastskinne som beskytter mot tanngnissing, tannpressing og mulige tannskader. Den behandler samtidig smerte i tyggemuskler, kjeveledd og hodet ved å redusere unødvendig belastning. En bittskinne kan derfor være en god løsning på flere tannhelseproblemer.

Hva gjør en bittskinne?

En bittskinne er et enkelt hjelpemiddel som avlaster skjevt bitt, spente tyggemuskler og anstrengte kjeveledd, samtidig som den beskytter tennene. Skinnen er noen få millimeter tykk og er laget av plast som dekker samtlige tenner i kjeven, vanligvis overkjeven. Den hindrer deg fysisk i å bite tennene hardt sammen eller gnisse tennene mot hverandre.

Når skal bittskinnen brukes?

Tanngnissing og tannpressing skjer gjerne ubevisst om natten. Derfor skal du bruke skinnen om natten når du sover. Om du syns det hjelper, kan du også benytte den på dagtid. Noen mennesker velger også å bruke bittskinnene for å avlaste kjevemusklene når de kjører bil eller slapper av hjemme.

Hvorfor skal jeg prioritere en bittskinne?

Det er viktig å behandle munnsykdom så fort noe oppstår. Jo lenger du venter, jo mer alvorligere blir symptomene, og jo mer omfattende og kostbart blir det å behandle årsaken.

Forstyrrelser i tyggefunksjonen, som f.eks. tanngnissing, kan over tid føre til smerter i ansikt, hodepine, muskelømhet, smerter i kjeveledd og/eller tyggemuskler (samlebetegnelse: TMDtemporomandibulær dysfunksjon) og/eller slitasjeskader på tennene.

15 % av oss gnisser tenner på regelmessig basis. Årsaken til tanngnissing kan være genetikk, stress. bittfeil eller andre grunner. En spesialtilpasset bittskinne forebygger effektivt gnissing og tannpressing.

bittskinne mot myalgi

Muskelømhet og kjeveleddslidelser kan behandles med bittskinne.

Bittskinnen har mange positive effekter

Kjeveleddene avlastes

Nattlige spenninger i kjevemusklene kan forplante seg til musklene i nakken, skuldre og tinningen, samt gi øreplager. Disse spenningene kan være en medvirkende årsak til spenningshodepine. Bittskinnen kan reetablere en stabil kjeveleddsposisjon. Leddhodet i kjeveleddene blir plassert i en forhåndsbestemt behandlingsposisjon når tennene er i kontakt mot bittskinnen.

Muskulatur avspennes

Intens aktivitet i tyggemuskulaturen om natten kan gi smerte når du tygger mat, gaper høyt eller rører ved ansiktsmusklene. Bittskinnen øker bitthøyden, og det medfører at tyggemuskulaturen slapper av når du sover. Dermed brytes smertesirkelen.

Tannslitasje reduseres

Tennene våre består av et beskyttende og hardt lag av emalje ytterst. Når emalje slites bort pga tanngnissing, kan du oppleve ising i tennene. Bortsliting av emaljen fører nemlig til at det følsomme tannbeinet (dentin) blir eksponert for stimuli fra ytterverden. Skinnen vil derfor beskytte mot uheldig tannslitasje (i form av f.eks. ødelagte fyllinger, kortere tenner, skadet tannerve og sprekkdannelse i tennene).

Belastninger på enkelttenner reduseres

Bittskinnen utformes slik at det ikke oppstår feilbelastning på enkelttenner, noe som i ugunstige tilfeller kan flytte på tenner. Skinnen stabiliserer bittet, og tennene belastes jevnt. Hvis ubehaget ditt skyldes et skjevt bitt, bør tannlegen vurdere om bittet bør justeres med tannregulering.

bittskinne

En skinne kan brukes på natten for å avlaste muskler og kjeveledd.

Bittskinner kommer i to hovedtyper

Bittskinner blir inndelt i to grupper: myke og harde. Myke bittskinner er vanligst å tilby som beskyttelse mot tannslitasje eller til barn og ungdommer som ikke ennå er ferdig utvokst i kjeven.

Mange mennesker både presser tennene hardt sammen og gnisser tenner samtidig, og til dem anbefales den harde bittskinnen. Når du bruker en hard skinne, klarer du ikke bite like hardt sammen. Harde skinner beskytter også mot tannslitasje, og i tillegg avlaster de tyggemuskler og kjeveledd. Ansiktsmusklene blir også bli mer avslappede. Det forutsetter at bittskinnen har en viss tykkelse for å gi god nok effekt.

Tannbeskyttere

Skinner brukt i kontaktsport kalles tannbeskyttere. En tannbeskytter er bygget opp med et lag av myk plast innerst mot tennene og et lag hard plast ytterst. Den beskytter mot skader på flere ulike vis, bl.a. ved å fordele slagkraften på flere tenner, noe som minsker risikoen for skader.

Tilvirkningen av bittskinnen skjer over minst to besøk

Reparasjon av evt tannskader først

Alvorlig tannslitasje må behandles med tiltak før tannlegen lager bittskinnen. Gnissing forårsaker over tid at tennene blir skadet og de blir kortere og tynnere. Skadde tenner kan rehabiliteres med hjelp av fyllinger, skallfasetter eller tannkroner. Etter reparasjon av skadene vil skinnen kunne fremstilles.

Skanning av tennene

På første besøket for bittskinnetilpassingen undersøker tannlegen tennene og gir deg et kostnadsforslag. Dersom du aksepterer prisen, skannes begge kjevene digitalt og bittindeks tas. Alternativt tas det en fysisk avstøpning av tennene. Dette sendes til en tanntekniker som tilvirker bittskinnen.

Utlevering og tilpasning av bittskinne

På andre besøket vil tannlegen teste den ferdige skinnen på tennene dine og kontrollere at den har perfekt passform. Eventuelle tilpasninger (sliping for optimal passform og funksjon) skjer i løpet av dette besøket.

Tilvenning

Det vil nok oppleves uvant å bruke skinnen i begynnelsen. For noen kan det være vanskelig å sovne med skinnen, og de sover dårlig de første ukene når de bruker skinnen. Prøv da å sette skinnen på plass i munnen en halvtime før du skal sove.

I begynnelsen kan bittskinnen også virke klumpete og stor i munnen, gi økt spyttsekresjon og føre til bittsår i kinnet. Pga. spenninger i plastskinnen kan enkelte tenner være ømme, spesielt om morgenen. Slikt ubehag går oftest over etter noen uker, men etterkontroll og justeringer vil ofte være nødvendig.

Når skinnen tas ut om morgenen, kan det være at bittet føles annerledes. Dette er helt normalt og skyldes avslappingen som har begynt i tyggemuskulaturen.

Skinnen må ikke løsne i løpet av natten. Derfor skal den sitte stramt på tennene. Du vil kunne kjenne at den presser litt mot tennene når den settes inn. Dette presset vil oftest gå over etter noen ukers bruk. Oppsøk tannlegen hvis følelsen av press ikke går over og den oppleves plagsom. Ta også kontakt hvis skinnen oppleves løs og ramler ut i løpet av natten.

Behandlingslengde

Vanligvis brukes skinnen i en ganske kort periode. Men i tilfeller der smerter og spenninger er hovedårsaken til bittskinnebehandlingen, kan behandlingstiden variere med noen uker til noen måneder.

Vedlikehold

Bruk av bittskinne krever god munnhygiene! Tennene må pusses godt før du setter inn skinnen om kvelden. Selv om skinnen ikke brukes under måltider, vil bakterier likevel feste seg på den og på tennene.

Rengjøring

Skinnen skal hver dag skylles grundig med vann og børstes med en tannbørste for å fjerne alle bakterier. Gjør dette til rutine hver gang du tar skinnen ut av munnen din og før du legger den inn i munnen igjen.

Husk å ikke bruke tannkrem når du rengjør skinnen. Tannkrem inneholder mikroskopiske slipemidler som kan lage unødvendige riper der bakterier kan feste seg. Ikke bruk varmt vann da dette kan skape spenninger i plasten. I tillegg skal skinnen rengjøres hver uke med protese-rensetabletter fra apotek eller eddikløsning i et glass vann. Dette løser opp utfellinger fra spyttet.

Oppbevaring

Når du ikke bruker skinnen, skal den være rengjort. Harde skinner skal alltid oppbevares ren og fuktig i beholderen som følger med skinnen.

Etterkontroll

For at behandlingen skal ha optimal effekt, er det viktig å komme til kontroll og oppfølging. Medbring alltid skinnen ved kontroll.

Nedtrapping av skinnebruken

Dersom du opplever forbedring av plagene, kan du vurdere å trappe ned på skinnebruken. Noen vil kunne avslutte helt, mens andre vil ha behov for å bruke skinnen videre i perioder. Du vil etter hvert selv kjenne hvilke perioder det er behov for å bruke den.

Det er anbefalt å avvikle skinnebruken gradvis for å kunne vurdere om behovet fremdeles er der. Hvis plagene kommer tilbake i løpet av nedtrappingsperioden, kan du øke bruken av bittskinnen igjen. Dersom det er lenge mellom bruk, bør skinnen oppbevares grundig rengjort og fuktig i oppbevaringsboksen.

Kan tanngnissing kureres med botulinum?

Botulinum er en muskelavslappende medisin. Ved hjelp av botulinum har tannleger påviselig redusert tanngnissing, men metoden er ganske ny og trenger flere langtidsstudier. Derfor er ikke behandling av gnissing med botulinum så vanlig i Norge. Mange pasienter som har blitt behandlet med botulinum, er imidlertid svært fornøyde med behandlingen.

Hva koster en bittskinne?

Du finner våre priser her. Noen pasienter kan ha krav på stønad fra Helfo på utredning og behandling med bittskinne, men dette kan tannlegen kunne hjelpe deg med. Alle våre tannleger har direkteoppgjør hos Helfo for å forenkle din behandling. I noen tilfeller kan du få Helfo-refusjon for behandling av tyggemuskulatursmerter, kjeveleddslidelser og store skader på grunn av tanngnissing.

Har du spørsmål rundt bittskinner eller kjeveleddslidelser? Ring oss på 22 42 04 16. Du kan også bestille time for utredning av kjeveleddslidelser eller kronisk smerteproblematikk her.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Orbdent er en del av Orbdent Norge AS

Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som utvikler flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!