?> Bittskinne | Effektivt mot kjeveleddslidelser
Tannlege sentralt i OsloFinn oss her
Sentralt i Oslo SentrumØvre Slottsgate 18-20
0157 Oslo
Veibeskrivelse finner du herKart på Google Maps
Enkelt å kontakte ossAkutt tlf: 40 54 40 57
Tlf: 22 42 04 16
E-post: oslo@orbdent.com
Online timebestillingBestill dine timer direkte i vår online timebooking på under 10 sekunder!
Finn ledige timer her
Populære søk...............
Premium undersøkelse
Premium undersøkelse
Inntil 70 min
kr 1.780
Undersøkelse fresh
Undersøkelse fresh
Inntil 50 min
kr 1.340
Enkel undersøkelse
Enkel undersøkelse
Inntil 30 min
kr 890
Akutt undersøkelse
Akutt undersøkelse
ca 40 min
kr 730
Bittskinne

Bittskinner er svært effektiv for å forebygge mot tannskader etter tanngnissing og avlaste kjeveledd og tyggemuskler.

En skinne kan være løsningen på flere problemer i munn og ansikt. Å tygge er et kompleks samarbeid mellom tenner, munnen, kjever, kjeveledd og muskler.

Slitasje på tenner kan lede til helt unødvendige problemer i fremtiden. La oss se på tennene og komme med et forslag for deg

Slitasje på tenner har som regel sammenheng med tanngnissing eller bittproblematikk. Begge deler kan vi finne løsninger for.

Forstyrrelser i tyggefunksjonen kan føre til hodepine, muskelømhet, kjeveleddsmerte eller ansikt og tannskader. Et samlebegrep for disse tilstandene og diagnosene er kjeveleddslidelser.

Etter tannverk er kjeveleddslidelser den vanligste årsaken til at pasienter søker tannlege for smerter. Problemet rammer 10-15 % av befolkningen. Ved mistanke om kjeveleddslidelse, er det viktig å få en nøye utredning for å fastsette riktig årsak og diagnose. Skinner som brukes i kontaktsport kalles tannbeskyttere og omtales på egen side.

Det finnes flere ulike årsaker til kjeveleddslidelser. Det kan bl.a. være tannpressing, tanngnissing eller tungepress. Ofte kan det være stressrelatert. Det er alltid viktig å utrede underliggende årsak før man begynner evt. behandling.

Når trenger man en skinne?

Etter utredning av kjeveleddslidelser følger man en spesifikk behandlingsprotokoll:

  1. Beroligende informasjon.
  2. Evt. smertelindring.
  3. Bevisstgjøring på evt. uvaner som årsaker symptomer.
  4. Avslapping- og bevegelsesøvelser.
  5. Evt. bittskinne (også kalt stabiliseringsskinne)

bittskinne mot myalgi

Muskelømhet og kjeveleddslidelser kan behandles med bittskinne.

Bittskinnen kommer altså til sist, dersom symptomer fortsatt vedvarer etter at man har gått igjennom sykdomsinformasjon, vaneendring og øvelser. Bittskinnen hjelper å avlaste muskler og kjever, beskytter tennene og hjelper også å forandre vaner. Alvorlige kjeveleddslidelser kan trenge andre tiltak og behandlinger. Det finnes mange ulike behandlinger, fra injeksjon av muskelavslappende midler til kirurgi av kjeveleddet.

Hvordan lages bittskinnen?

Bittskinner deles som regel inn i to grupper: myke og harde. Myke bittskinner er vanligst for å beskytte mot tannslitasje eller hos barn og ungdommer som ikke er ferdig utvokst i kjeven. Harde skinner beskytter også mot tannslitasje. I tillegg avlaster de også muskler og kjeveledd. Det forutsetter at bittskinnen har en viss tykkelse og er tykk nok for å gi riktig effekt.

Når du bruker en hard skinne kan du ikke bite like hardt sammen. Dette avlaster trykk og press på kjeveleddet. I tillegg kan ansiktsmusklene bli mer avslappet.

bittskinne

En skinne kan brukes på natten for å avlaste muskler og kjeveledd.

Skinner kan lages for å brukes i over- eller underkjeve. Som regel brukes de om natten, når man sover. Vet man med seg selv at man presser eller gnisser tenner på dagtid, og avslapning ikke er nok, kan de brukes da også for å unngå overaktivering av muskler eller kjeve. 

Utlevering av skinne

Å lage en skinne tar som regel to besøk. På første besøket skanner man begge kjevene og tar biteindeks. Dette sendes så til tanntekniker som lager en bittskinne. 
På det andre besøket prøver man skinnen på plass og sliper den slik at den for optimal passform og funksjon. Deretter vil man ha etterkontroller. 

Hvordan skal skinnen vedlikeholdes?

En skinne skal rengjøres daglig. Husk å ikke bruke tannkrem. Tannkremen inneholder mikroskopiske slipemiddler som kan lage unødvendige riper i skinnen. 

Hva koster en skinne?

Se våre priser for pris på skinne. Noen pasienter kan ha krav på stønad fra HELFO på utredning og behandling med skinne.

Hvorfor skal jeg prioritere en skinne?

Det er viktig å behandle sykdom så snart det oppstår. Jo lenger man venter, jo mere intensive blir symptomene og jo lenger kan det ta å behandle dem. Vaneendring tar tid, og jo tidligere man begynner, jo tidligere kan man se resultat. Hos noen som har kjeveleddssykdom, kan disken i leddet med tiden bli utslitt. Dersom smerten ikke blir behandlet kan den bli kronisk. Du kan lese mer om kronisk smertebehandling her.

Har du spørsmål rundt bittskinner eller kjeveleddslidelser? Ring oss på 22 42 04 16. Du kan også bestille time for utredning av kjeveleddslidelser eller kronisk smerteproblematikk her.

Del gjerne i sosiale medier
TwitterFacebookWhatsAppLinkedInPin It

Orbdent er en del av Orbdent Norge AS

Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som eier flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.

Forfatter

Publisert
Unntaksfeil i serverscript. Vennligst last inn siden på nytt!
Du har ingen internettforbindelse. Logg deg inn på nett og last inn siden på nytt!
Et unntaksfeil har intruffet. Vennligst last inn siden på nytt!