Bestill undersøkelse
Snorking er et vanlig og potensielt helseskadelig problem som mange sliter med. Ofte sliter partneren enda mer!
Det mange ikke vet, er at tannlegen kan tilby enkel behandling som redder både søvnen og relasjonen.
Forekomsten er størst hos menn. Nesten halvparten av middelaldrende menn snorker, for middelaldrene kvinner er det en tredjedel. Det mange ikke vet, er at snorking kan være tegn på en underliggende sykdom, søvnapné. Søvnapné er et tilstand hvor pasienten har noen til flere pustestopp i løpet av natten.
Ofte merker pasienten selv ingenting til verken snorkingen eller pustestoppene, men får kanskje beskjed fra partneren. Ubehandlet søvnapné kan gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer dersom det ikke behandles. Enkel søvnapné kan behandles med snorkeskinne.
Hvorfor snorker man?
Snorking er en lyd som lages når man sover. Det som skjer er at luftveiene i halsen og svelget faller sammen. Når man puster vil det da lages vibrasjoner, som skaper lyder når luften passerer. Risikoen for snorking øker hvis man er overvektig eller har mye hals som presser luftveiene sammen. Å gå ned til normal vekt kan redusere snorking betraktelig.
Det finnes også andre tilstander eller situasjoner som kan forverre snorking. Å sove på rygg gjør at man kan snorke mer enn hvis man sover på magen eller på siden. Alkohol er muskelavslappende, og inntak av alkohol før leggetid kan øke snorkingen. Alkoholen gjør at musklene i hals og svelg slapper av, som konsekvens kan man snorke mer.
Hva skjer når man snorker?
Når man snorker og i tillegg har søvnapné vil kroppen ikke få nok oksygen. Dette er veldig belastende for hjerte og blodkar. Da man ikke får nok oksygen ved pustestans, prøver hjernen å vekke kroppen, slik at man skal begynne å puste igjen. Dette fører til en veldig forstyrret nattesøvn. Ofte er denne oppvåkningen ubevisst, man merker selv altså ikke at man våkner.
Det man derimot merker, er at man er veldig trøtt på dagtid. At uansett hvor mye man sover, virker det som om at man ikke blir nok utvilt. Livskvaliteten rammes negativt. Det har også ringvirkninger på andre områder i livet som arbeidsprestasjon og trafikksikkerhet. Flere ulykker skjer fordi sjåføren har sovnet ved rattet.
Hvordan behandler man snorking?
Det finnes flere måter å behandle snorking på. En av de enkleste metodene er å lage en snorkeskinne. For å kvalifisere for en snorkeskinne må man først gjennomføre en undersøkelse hos tannlege og gjerne også gjennomføre en søvnregistrering.
Dersom man har mange pustestopp/pusteopphold i løpet av natten, finnes det andre snorkebehandlinger som kan være mer egnet. Du må også ha fravær av kjeveleddsmerte og muskelsmerter. Evt. andre sykdommer i munnen må behandles først.
Hvordan hjelper skinnen mot snorking?
For å unngå snorke-problemet vil man motvirke at svelg og hals faller sammen og trykker sammen luftveiene. En måte å gjøre dette på er ved å flytte frem underkjeven. Ved å flytte frem underkjeven vil man kunne ha frie luftveier hele natten. En snorkeskinne er en enkel måte for å holde underkjeven skjøvet frem i løpet av natten. Skinnen er egentlig to skinner som fungerer i relasjon til hverandre. Ved å bruke en skinne kan underkjeven holdes i riktig posisjon gjennom natten. Man får da pustet som vanlig, og kommer ned i dyp søvn.
Hvordan lager man en snorkeskinne?
Dersom du er en egnet kandidat for en skinne, tar man avtrykk av begge kjevene og tennene. Avtrykket kan man ta digitalt eller med tradisjonelle metoder. I tillegg trenger man bittanalyse på hvordan kjevene forholder seg i forhold til hverandre. Man tar også ulike målinger og kontroller av bittet.
Hvordan bruker man en skinne?
En snorkeskinne brukes om natten. Puss tennene og bruk mellomromsrengjøring som vanlig. Sett snorkeskinnen på plass. Ikke spis eller drikk noe annet enn vann når skinnene brukes (det øker risikoen for hull i tennene).
I begynnelsen kan man bli litt øm i kjevemusklene i en tilvenningsperiode. Man kan også oppleve at man sikler de første nettene (noen kan produsere mer spytt i begynnelsen av bruket). Dersom man synes det er svært uvant, kan man starte med å bruke snorkeskinnen noen timer hver kveld, for å så bruke den hele natten.
En snorkeskinne må kontrolleres regelmessig hos tannlegen. Ta den med til hvert besøk, også tannlegebesøk hvor det er avtalt andre behandlinger enn kontroll av snorkeskinnen. Det kan hende at den må kontrolleres i kombinasjon med annen behandling. Med tiden kan man justere skinnen slik at den gir mer effekt. Det er viktig at dette gjøres av kompetent personell.
Å justere skinnen selv kan føre til kjeveleddslidelser eller bittforandringer. Ta umiddelbart kontakt med din tannlege om du skulle oppleve noe slikt.
Alternative behandlinger
Alternative behandlinger til snorkeskinne er vektnedgang, CPAP og kirurgi. Dersom du er overvektig, anbefales du at du starter med å gå ned i vekt. Be din tannlege om råd og veiledning. En CPAP-pustemaskin kommer i mange modeller og behandlingen er å forhindre pustestans (søvnapné) om natten. Dersom en CPAP ikke fungerer for deg, kan en snorkeskinne være et mulig behandlingsalternativ.
Hvorfor skal jeg prioritere en skinne?
Det handler om å prioritere din (og evt. partners) helse og livskvalitet. Du sover bedre, og våkner utvilt og konsentrert. Du minimerer samtidig risikoen for hjerte- og karsykdommer og har potensiale til å forlenge livet ditt.
Hva koster en snorkeskinne?
Prisen for en skinne finner du i vår prisliste. Noen kan få deler av behandlingen refundert, dersom en har godkjent for behandlingshjelpemiddler (BHM).
Forebygge snorking
Den beste måten å forebygge snorking på, er en sunn og bærekraftig livsstil. God søvn, regelmessig bevegelse/trening og et bra kosthold er grunnlaget for en god livsstil. Med dette vil du også lettere kunne holde en normal vekt. Halvparten av den norske befolkingen er i dag overvektig.
Overvekt er en sterk risikofaktor for sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og høyt blodfett – og i tillegg snorking. Ofte kan tannhelsepersonell under undersøkelsen se tegn til disse sykdommene før pasienten opplever seg selv som syk. Vi samarbeider tett med leger, ernæringsfysiologer, fysioterapeuter og psykologer for en helhetlig tilnærming rundt din helse. For at vi skal hjelpe deg med en sunn munn og friske tenner, må man ha samme tankegang rundt kroppen.
Regelmessige undersøkelsen og vedlikeholds-tannpleie kan enkelt oppdage tegn til sykdom før man blir syk. Prevensjon av sykdom og tidlig behandling gir best resultat og best prognose.
Trenger du en snorkeskinne? Ring oss nå for å vite mer! Tlf. 22 42 04 16. Du kan også booke time online.
Orbdent Oslo er en del av Orbdent AS
Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som eier flere klinikker, blant annet Oslo Tannlegesenter samt den intime og hyggelige Torshov tannlegesenter.