Har du ofte hodepine, kan tannlegen være den rette å kontakte!
Hodepine er vanlig
I alderen 20-30 år opplever de fleste mennesker vondt i hodet fra tid til annen. Ca 90 % av kvinnene og 75 % av menn rapporterer om jevnlig hodepine. Med alder synker tallene til hhv. 50 % og 25 %. Det finnes flere ulike typer hodepine, og utredning og riktig diagnose er viktig før en eventuell behandling. Tannrelaterte problemer kan faktisk forårsake smerter i hodet.
Hvorfor oppleves smerten i hodet hvis problemene befinner seg i munnen?
Hvis du ofte lider av hodepine, vet du hvor livsforstyrrende det kan være. Fordi mange nettopp bare fokuserer på det lokale smerteområdet, kan den faktiske årsaken til smertene lett bli oversett.
Forklaringen på hodepinen kan noen ganger være bitt-, kjeveledds- og infeksjonsrelatert. Selv om årsaken til smerten faktisk er i munn eller kjeve, kan du oppleve dette som vondt i hodet. Det som skjer er at hjernen oppfatter at smerten er et annet sted, f.eks. som hodepine, enn der smerten egentlig kommer fra. Dette er et fenomen kalt overført smerte eller referert smerte.
Vanlige dentale årsaker til hodepine
Å finne og behandle den egentlige årsaken til smertene og få smertelindring kan være livsendrende for mange. Tannhelse-relatert hodepine og tilhørende symptomer har flere hovedårsaker.
1. Tanninfeksjon
Mange opplever smertefull tannverk i løpet av livet. Men du kan også uten engang å være klar over det ha en infeksjon (pga. karies (tannråte/hull i tennene) eller tannkjøttbetennelse). Ofte gjør det bare vondt i hodet på samme side som det betente området. Bakterier fra tanninfeksjoner kan også forårsake bihulebetennelser, som igjen gir smerter rundt nesen og pannen.
Siden karies og infeksjoner kan ligge gjemt under tannkjøttkanten, er det viktig å få undersøkt tannhelsen hos tannlegen. Behandles ikke en infeksjon, kan den nemlig utvikle seg til å bli alvorligere. Hos tannlegen kan du få hjelp, også for hodepinen din.
Vanlige symptomer kan være:
- Følsomhet for varme og kalde temperaturer
- Hevelse, rødhet eller ømhet eller i tannkjøttet
- Ubehag ved biting eller tygging
- Ising i tennene
- Feber
2. TMD-lidelse
Hodepine pga. TMD (temporomandibulær dysfunksjon) er den vanligste hodepineformen som behandles hos tannlege. TMD er en samlebetegnelse for dysfunksjon og smerte med årsak i enten muskler (myalgi) eller kjeveledd (atralgi). TMD representerer en sammensatt gruppe plager med et varierende symptombilde.
TMD har flere indirekte årsaker, som f.eks. traume, tungepressing, psykisk helse, arv/genetikk, sosiale forhold, betennelsestilstander. Disse kan disponere for, utløse og/eller opprettholde plagene.
Vanlige symptomer er:
- Smerter og ømhet i kjeve/ansikt
- Lyder fra kjeveleddet (klikke- eller skrapelyd)
- Redusert bevegelighet i underkjeven
- Låsning i kjeveledd
- Overbevegelighet av underkjeven (kjeven «går ut av ledd»)
- Øresymptomer (eks. smerte, dottfølelse, endret følsomhet for lyd)
- Svimmelhet og hodepine (kan kjennes på en eller begge sider av tinningsområdet)
Smerter i tyggemuskulatur er det meste forekommende symptomet hos personer med TMD-plager. Pasienten kan også ha nedsatt kjevefunksjon, med eller uten kjeveleddslyder. Lyder fra kjeveledd er vanlig (ca. 1/3 av befolkningen opplever dette). Når kjeveleddslyder opptrer alene, trengs vanligvis ikke behandling.
Diagnostisering
TMD-hodepine forblir ofte udiagnostisert fordi den kan bli feilidentifisert som spenningshodepine. Likevel blir 90-95 % av TMD-pasientene friske uten behandling, eller kun med enkle tiltak som informasjon og egeninnsats. I de aller fleste tilfeller er TMD-symptomer forbigående og sjeldent et tegn på alvorlig sykdom.
For personer med vedvarende symptomer vil det være behov for mer utredning og behandling, samt vurdering av om det er andre sykdomstilstander eller om det foreligger psykososiale forhold som påvirker.
Kommer du til en tannhelseundersøkelse, får du en undersøkelse av kjeveledd og muskler for å utelukke evt. TMD. Dersom du har hodepine som skyldes TMD eller tanngnissing (se nedenfor), kan den behandles med biofeedback, muskelavslappende øvelser og/eller bittskinne (en tannbeskyttelse for å forhindre at kjevemuskulaturen spennes).
3. Tannstillingsfeil
Tannstillingsfeil oppstår når tennene avviker fra ideell tannstilling. Hvis du mangler en eller flere tenner, skjeve tenner eller har annen bittproblematikk, vil kjeveleddene kunne komme i en ustabil posisjon. Musklene i tyggesystemet kan bli overbelastet slik at det oppstår muskelspenninger som forplanter seg til hodet, nakken og skuldrene.
Oversikten på bildet over viser eksempler på feilstillinger som overbitt, underbitt, kryssbitt, saksebitt og åpent bitt der tennene ikke møtes på ideell måte. Vær oppmerksom på at tannstillingen kan endre seg gjennom livet.
Vanlige symptomer er:
- Muskelspenninger som gir hodepine
- Stadig biting i lepper og kinn
- Vanskeligheter med renhold av munnhulen
- Tilbaketrekking (retraksjon) av tannkjøtt som påvirker utseende
Hvis det er sammenheng mellom tannstillingsfeil og muskelspenninger, starter tannlegen oftest med å tilpasse individuelle bittskinner som plasseres på tannrekkene oppe og nede. Skinnene tvinger pasientens kjeveledd i riktig posisjon slik at musklene får slappe av. Tannregulering og kjevekirurgi er mulige behandlingsalternativer hvis spenninger og smerte vedvarer.
4. Tanngnissing (bruxisme)
Tanngnissing er vanlig, og det antas at mellom én av fem og én av ti personer gnisser tenner.
Mange mennesker gnisser eller biter tennene ubevisst. Vanligvis skjer dette under søvn, oftest knyttet til første del av natten. Tanngnissingen kan også skje i anspente situasjoner. Når kjevemusklene strammer seg, kan det gi smerte i vev, ledd og muskler. Dette kan igjen føre til hodepine, vonde kjevemuskler og stiv nakke.
Vanlige symptomer kan være:
- Du hører selv at du gnisser tennene, enten i våken tilstand eller i anspente situasjoner.
- Partneren din våkner opp om natten pga lydene som oppstår når du gnisser tenner.
- Tennene sprekker, blir flisete eller løsner.
- Tannemaljen slites ned over tid og tannkantene blir slitte.
- Følsomhet øker i tennene.
- Du plages av smertefulle, anspente eller ømme kjever.
- Du våkner med stiv nakke eller hodepine om morgenen.
- Du opplever stadig spenningshodepine eller migrene.
- Du har «opptygd» vev på innsiden av kinnene dine.
- Du hører «klikking» og lyder fra kjeveleddet.
Hvis gnissing av tennene er årsaken til hodepinen din, kan tannlegen gi effektiv hjelp. Tannlegen utformer en bittskinne som vil beskytte tennene dine og lindre hodepine-forårsakende trykk på tennene og kjevene.
Behandling for hodepine hos tannlege
Den eneste måten å effektivt behandle hodepine er å identifisere årsaken korrekt. Å snakke med tannlegen din om smertene kan hjelpe deg med å få riktig diagnose. Hvis hodepinen er relatert til problemer i munn, tenner, kjever eller muskler, kan den behandles hos tannlegen. Du kan også få hjelp hvis du trenger kronisk smertebehandling.
Behandlingen inkluderer ulike behandlingsalternativer:
- Smertelindring i en akuttfase
- Bittskinne
Bestill en tannhelsesjekk og snakk med tannlegen din for å få individtilpassede råd.
Hvordan kan du selv best forebygge plagene?
Det er mye du kan gjøre for å unngå tannhelse-relatert hodepine:
- Slapp av i kjeven.
- Utfør god og tilstrekkelig tannpleie hjemme.
- La tungen ligge avslappet i munnen. Den er en sterk muskel, så ikke press den verken opp eller ned.
- Vær obs på stressnivået ditt og gjør avslapningsøvelser
- Bruk bittskinne som forebyggende tiltak.
Regelmessige undersøkelser, minst en gang i året, er det viktigste for å ha en frisk og sunn munn, tyggemuskler og kjeveledd. Da kan du forebygge sykdommer og tilstander før de utvikler seg til store problemer. Har du spørsmål om hvordan vi kan hjelpe deg med smerter eller ønsker en time, ring oss på tlf. 22 42 49 50. Du kan også bestille time online.
Hva koster behandlingen?
Hvis behandlingen av hodepinen er ledd i behandlingen av TMD, kan deler av behandlingen bli dekket av HELFO. Du finner mer informasjon om våre priser i prislisten.
Orbdent Oslo er en del av Orbdent AS
Orbdent.no er en del av konsernet Orbdent AS som utvikler flere klinikker i Oslo, herunder Oslo Tannlegesenter og Torshov Tannlegesenter.